CULTUR tuotteet saatu testiin blogin kautta
bibimguksu
Bibimguksu (bibim guksu 비빔국수) eli korealaiset kylmät ja tuliset nuudelit on super helppo ja nopea ruoka, jota meillä syödään ympäri vuoden! Kyllä, kyllä. Kylmät nuudelit ovat vahvasti kesäruokaa! Mutta nämä nuudelit onkin uitettu koukuttavan kipakassa kastikkeessa, joka lämmittää mukavasti masua myös pimeänä vuodenaikana. Kun sekaan heittelee vielä reilusti kimchiä, on tämä ruoka minusta mitä mainion piristys marraskuun ekaan maanantaihin. Ehkäpä jollakin teistäkin on helposti ja nopeasti valmistuvan pienen piristyksen tarve näin talviajan alettua? Kimchinuudelit kehiin vaan!
Bibim-guksu
Bibim-guksu tarkoittaa ilmeisesti ”sekoitettuja nuudeleita”, kuten bibimbap tarkoittaa ”sekoitettua riisiä”. (Löydät muuten valurautapannussa valmistettavan dolsot bibimbapin ohjeen täältä!). Jotenkin tämä käännös kuulostaa suomeksi könöltä mutta siis: nuudeleiden/riisin sekaan on sekoiteltu erinäisiä asioita mitkä voivat vaihdella keskenään kokin mukaan. Ehkä selkein verrokki suomalaisesta ruokakulttuurista olisi pyttipannu? Kuten pyttipannun ja bibimbapin kanssa, nämä asiat voivat olla oikeastaan mitä vaan: erilaisia vihanneksia ja proteiinia, oman maun mukaan!
Pääasia on minusta lisukkeiden sijaan enemmänkin iki-ihana makeantulinen kastike, jota nostellaan nuudeleiden sekaan anteliaasti. Kastikkeen pääraaka-aine on korealainen chilitahna gochujang, jota onneksi saa nykyään myös jo monesta isommasta marketista kansainvälisten kauppojen lisäksi 🙂 Lisäksi kastikkeessa on mm. makeutta muodossa tai toisessa sekä paahdettua seesamia, siemeninä ja öljynä. Erittäin herkullista!
Meillä bibimguksu sisältää yleensä hyvin perinteiset lisukkeet eli kurkkua ja keitettyä kananmunaa, mutta välillä lisään mukaan myös suikaloitua kaalia, porkkanaa, retiisiä tai retikkaa, sokeriherneitä, kevätsipulia, sekä paistettua tofua (tai tempeä). Silloin bibimguksu alkaa olla jo lähes nuudelisalaatti. Tällä kertaa lisäsin kulhoon kuitenkin kurkun ja kananmunan lisäksi vain reilusti kotimaista kimchiä jolloin lautasella oli kimchi bibimguksu.
Cultur & kotimainen kimchi
Sain taannoin testiin lähetyksen CULTURin kotimaisia pastöroimattomia vegaanisia luonnollisesti fermentoituja kimchejä. CULTUR on uusi kotimainen fermentoinnin ympärille rakentunut ruokabrändi, jonka valikoimassa on kimchien lisäksi mm. pikkelöityjä kurtturuusun terälehtiä, fermentoitua kuusenkerkkäpestoa, fermentoitua aroniaa ja puolukkaa sekä uusimpana tulokkaana vegaanista munakoisosilliä.
Jos seurailet kotimaista ruokakulttuuria, kaikki edelläluettelemani yhdistyykin mielessäsi ehkä yhteen nimeen. CULTUR on kuin onkin yksi lukuisista luovan kokkailun ja villiruuan mestarin Jouni Toivasen innovatiivisista projekteista, jossa on mukana joukko eri alojen yrittäjiä Kaikissa CULTURIN tuotteissa on ”hyödynnetty fermentointia, ajateltu funktionaalisuutta ja ennen kaikkea makua”, kertoo tiedote. No ei epäilystäkään! Jounin ruokia useaan otteeseen maistelleena (esim. tämä ikimuistoinen illallinen Wildissä, kun söin mm. jäistä korvameduusaa) tiedän odottaa häneltä aina jotain pieteetillä toteutettua, herkullista, uniikkia ja jännittävää. Moni elämäni ikimuistoisimmista ruokaelämyksistä on nimittäin nivoutunut juuri Jouniin (edellämainitus lisäksi esim. kohtaamiseni buzz buttoneiden kanssa…) Ja niinhän se oli tälläkin kertaa, että näissä purkeissa on sisällä jotain erityistä, ja aion etsiä käsiini loputkin sarjan tuotteet!
Ongelmaksi muodostui lähinnä se, että mihin nämä herkkukimchit käyttäisin – vai söisinkö kaiken vain purkista suoraan. Kimchinuudelit oli lopulta perinteisen CLASSIC kimchin osoite, enkä kadu valintaani. Mm. maitohorsmaa ja saksankirveliä sisältävän WILD-kimchin ja mm. katajanmarjaa ja piparjuurta sisältävän NORDIC -kimchin pistelin menemään kuitenkin ihan sellaisenaan. Niiiiin hyvää… Varsinkin miedompi NORDIC pääsi ”yllättämään” raikkaan pirskahtelevalla koukuttavuudellaan (harvemmin kallistun vähemmän tulisen puoleen mutta nyt kävi niin) ja purkki tyhjeni lähes yhdeltä istumalta. CULTURIN tuotteita voi etsiä Ruohonjuuresta sekä ainakin K-Supermarket Redistä ja Mustapekasta. Välillä tuotteita löytyy myös suoraan alkulähteeltä tehtaanmyymälän muodossa! CULTURIN Facebook sivua seurailemalla pysyy jälleenmyyjistä parhaiten kärryillä.
Kimchi?
Mikäli kimchi, korealainen fermentoitu ja vahva-arominen (ja -tuoksuinen!!!) herkku ei ole sinulle vielä tuttu juttu, tässä kimchistä lyhyesti muutama juttu:
- Kimchi on Etelä-Korean kansallisruoka ja erittäin tärkeä osa niin maan historiaa kuin nykyhetkeäkin.
- Kimchin perinteinen valmistuskausi kimjang liitettiin osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa vuonna 2013. Vuonna 2015 listalle nostettiin myös Pohjois-Korealainen kimchin valmistus.
- Kimjang ajoittuu loka-marraskuuhun eli juuri tämän jutun kirjoitusaikaan! Tuolloin perheissä ja yhteisöissä valmistetaan kimchiä koko talven tarpeiksi. Erilaisia kimchejä valmistetaan kuitenkin ympäri vuoden satokausien mukaisista raaka-aineista.
- Kimchi valmistetaan yleisimmin kiinankaalista ja mausteena on mm. gochugaru -chilihiutaleita, kevätsipulia, inkivääriä sekä valkosipulia. Baechu kimchi on todennäköisimmin juuri se, mitä ihmiset tarkoittavat kun he puhuvat yleisesti vain ”kimchistä”. Kimchiä valmistetaan kuitenkin myös esim. retiisistä, retikasta ja kurkusta sekä monesta muusta vihanneksesta, kimchejä on nimittäin olemassa toistasataa!
- Kimchi sisältää monesti suolattuja ja fermentoituja mereneläviä (jeotgal) tai kalakastiketta, eli se ei aina sovi kasvissyöjille ja vegaaneille.
- Fermentoituna ruokana kimchi sisältää probiootteja! Lisäksi se sisältää mm. kuituja sekä A-, B- ja C-vitamiinia.
- Kimchiä syödään Koreassa riisin kanssa, mutta myös mm. padoissa, keitoissa, letuissa sekä lisukkeena (banchan) kutakuinkin jokaisella aterialla. Kimchiä voi kuitenkin löytää myös vaikkapa burgerin välistä ja ranskalaisista; meilläkin on sitä käytetty mm. pizzaan, vinegrettinä parsa-veriappelsiinisalaattiin sekä soseutettuna vegaaniseen ”majoneesiin”! Blogini ensimmäinen postaus sisälsi myös kimchiä.
- Jos olet hapankaalin ystävä etkä pelkää chiliä, veikkaan että olet myös kimchin ystävä!
- Koreassa ei sanota valokuvatessa muikku, eikä myöskään cheese… vaan tietysti kimchi!
Vanha kunnon Wikipedia kertoo kimchistä varsin seikkaperäisesti (varsinkin jos luet kimchistä englanniksi) mutta suosittelen tosi lämpimästi kaikki korealaisesta ruuasta kiinnostuneita tutustumaan kimchiin ja kaikenlaiseen muuhunkin vaikkapa Maangchin sivuilta! Sieltä minäkin etsin sekä tietoa että reseptejä; Maangchin YouTube -kanavalle myös lämmin suositus!
Kylmät kimchinuudelit (kimchi bibimguksu)
Raaka-aineet:
- 180-200 g nuudeleita (esim. somen/somyeon tai soba -nuudeleita )
- ¾-1 dl kimchiä ((vegaanista, esim. Cultur Classic kimchiä))
Kastike:
- 2 rkl gochujangia
- 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
- 2 rkl (raaka/ruoko/kookos)sokeria, siirappia tai hunajaa ((hunaja ei sovi vegaaneille))
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- ½ rkl paahdettua seesamiöljyä
- 1-2 tl soijakastiketta (halutessasi)
- 1 raastettu valkosipulinkynsi ja/tai pieni pala inkivääriä (halutessasi)
- 1-2 tl gochugaru -chilihiutaleita (halutessasi)
Lisäksi:
- n. 10 cm pätkä kurkkua (suikaleina)
- 1-2 kananmunaa (jätä kananmuna pois jos teet annosta vegaanisena!)
- 1-2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
- porkkanaa, (puna)kaalia, salaattia, pavunituja, sokeriherneen palkoja, tomaattia, retiisiä, retikkaa... (maun, fiiliksen ja nälkätilanteen mukaan)
- 100-150 g (kylmäsavu)tofua ((+ 1-2 rkl öljyä paistamiseen))
Ohjeet
Valmistelut:
- Keitä kananmuna(t) joko kovaksi tai puolikoviksi. Suikaloi kurkku ja paahda seesaminsiemenet (2-3 rkl) kuivalla pannulla.
- Pilko kaikki käyttämäsi lisukkeet: suikaloi kaali/porkkana/retikka, pilko retiisit/ tomaatit/sokeriherneen palot... Hienonna myös kimchi ja ota talteen kaikki siitä irtoava liemi. Puolita kananmunat. Mikäli haluat paistaa tofun, kuutioi paista se - itse en monesti vaivaudu, varsinkin jos käytän kylmäsavutofua.
- Sekoita kastikkeen raaka-aineet tasaiseksi. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan, jäähdytä kylmällä vedellä ja valuta huolella. Nostele nuudelit ja kastike huolella sekaisin.
Annoksen kokoaminen:
- Annostele nuudelit kahteen kulhoon. Jaa annoksille kimchi (valuta sekaan myös kimchin neste) sekä käyttämäsi lisukkeet. Viimeistele annokset paahdetuilla seesaminsiemenillä ja tarjoile heti!
Huom:
- Käytän kastikkeessa makeutuksena milloin mitäkin - agavesiirappia, kookossokeria (kuvissa), tai joskus hunajaa. Välillä lisään kastikkeeseen raastetun valkosipulinkynnen (tai pätkän inkivääriä), ja välillä hieman soijaa.
- Riisiviinietikan sijaan olen käyttänyt nyt itse tekemääni shisoetikkaa, kun sitä kerran taloudesta löytyy, mutta välillä valintana on ollut myös omenaviinietikka.
- Halutessa kastikkeeseen saa vielä lisää tulisuutta gochugaru -chilihiutaleilla.
- Jos tulisuus ei ole juttusi mutta haluaisit silti tehdä korealaisia kylmiä nuudeleita, voit tehdä ganjang (soijakastike) bibimguksua. Tarvitset kastikkeeseen n. 3 rkl soijakastiketta, 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä, 2 rkl sokeria/siirappia, 1-2 rkl riisiviinietikkaa ja muutaman tipan paahdettua seesamiöljyä.
- Kastikkeen voi tehdä etukäteen jääkaappiin, jolloin annos nuudeleita valmistuu entistäkin nopeammin!
Vastaa