Jos siinä on kimchiä, se on lemppariani.
Kimchimajoneesi on suurta herkkuani, kuten kimchi ja majoneesi erikseenkin. Majoneesiin hurahdin teininä Amsterdamin reissulla, siellä kun sai kadulta nenän edessä paistettuja ranskiksia majoneesilla, mmmm… Kimchihulluuteni alkuperä sen sijaan on pimennossa. Todennäköisesti se oli rakkautta ensihaukulla, mutten vaan muista missä tämä tilanne on koettu ja milloin! Kimchi on minulle erityinen raaka-aine siinäkin mielessä, että väänsin siitä blogini ihka ensimmisen reseptinkin aikoinaan ♥
Niinpä ei varmaan yllätä, että minusta kimchimajoneesi on ehkä parasta mitä hampurilaiseni väliin voin laittaa, tai mihin dipata ranskiksia, tai mitä levittää leivälle, tai mihin dipata sormensa, eikun lusikkansa, eikun mitä kaataa suuhunsa suoraan purkista!
Ikävä kyllä majoneesi ei vain ole kimchin kaltaista terveysruokaa. Niinpä siitä on aiheellista kehitellä hieman terveellisempi versio, mikäli mielii toteuttaa jokainen kimchimajoneesimielitekonsa.
Kimchi + tofu = kimchimajoneesi?
Tässä kohtaa hätiin astuu tofu! Tofu on terveellistä, kaikkihan sen tietää. Tofu on myös sellaisenaan melkoisen mautonta (ellei sitten syö sitä tuoreeltaan valmistettuna Japanissa, mikä onkin sitten elämys aivan omaa luokkaansa), joten sitä on mielestäni yleensä hyvä maustaa jollain tavalla. Pehmeästä silkentofusta voi kuitenkin valmistaa vain muutaman mausteen ja öljytilkan avulla vegaanista majoneesia (tofunnaise), joka on luonnollisesti öljystä ja kananmunista valmistettua serkkuaan huomattavasti vähärasvaisempi. Tofunnaise ei tokikaan huijaa ketään majoneesihullua, mutta on se silti minusta yllättävän maukasta 🙂
Kun omasta mielestäni melkein mikä tahansa paranee huomattavasti kirpeänhappamantulisella kimchilisäyksellä, kokeilin tietysti lisätä kimchiä myös tofunnaiseeni. Bingo! Näin syntyvää kimchi”majoneesia” voi lisämaustaa esim. misolla, tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla, kevätsipulilla, etikalla tai soijalla. Sen koostumusta voi halutessaan myös ohentaa salaatinkastikemaiseksi, tai jättää se dipattavan paksuksi pehmoiseksi tahnaksi.
Huom! Perinteisessä kimchissä käytetään mausteena kalakastiketta ja kuivattuja katkarapuja, jotka vegaani voi korvata misolla. Ohje löytyy esim. täältä 🙂
Öljyn määrää lisäämällä saat tofunnaisesta majoneesimaisempaa, tämä kuvauspäivänä tekemäni on sen sijaan melko vähäöljyistä – mielitekoni kun oli käyttää sitä tällä kertaa levitteenä. Ranuliinien dippailua tai burgeria varten nostankin öljyn määrää melkein tuplasti! Kimchipitoisuutta kannattaa myös viilata omaan makuun sopivaksi. Jollekin riittää ehkä jopa vain muutama lusikallinen kimchin nestettä maustamaan seosta, minulla kimchiä sen sijaan on seoksesta melkein puolet 😉
Kimchimajoneesi tofusta
(vegaaninen, kun käytät vegaanista kimchiä)
150 g silken tofua
50-100 g kimchiä / vegaanista kimchiä
1-2 rkl kimchin nestettä
½-1 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vaalea misoa
1-2 tl umeboshi- tai riisiviinietikkaa, myös omenaviinietikka toimii hyvin
(1 tl tuoretta inkivääriä)
(½-1 valkosipulin kynsi)
(1-3 rkl vettä)
Laita kaikki raaka-aineet blenderiin ja suristele tasaiseksi seokseksi. Ensimmäisellä tekokerralla kannattaa laittaa niin kimchiä, misoa kuin etikkaakin ensin vähemmän, suristella ja maistella, ja lisätä sitten vasta eri raaka-aineita enemmän oman maun mukaan.
Lisää makua saat tähän jo valmiiksi melkoisen tujun makuiseen kastikkeeseen soseuttamalla sekaan tuoretta inkivääriä ja/tai valkosipulia. Koostumusta voi halutessaan ohentaa lisäämällä seokseen vähän kerrallaan hieman vettä. Tehokkaalla blenderillä ja kärsivällisyydellä saat seoksesta lähes silkinsileää, mutta kuten kuvista näkyy, minulta ei löytynyt tällä kertaa kumpaakaan 😛
Ps. Umeboshiviinietikka on umeboshin (eli pikkelöiteyjen japaninaprikoosien) pikkelöintinestettä. Siinä on, kuten umebosheissa itsessäänkin, todella kirpeä, hapokas ja tuju maku – ihanaa, jos multa kysytään! Suosittelen testaamaan (sekä umeboshia, että tuota lientä).
TiV sanoo
Kiitos hienoista lukuelämyksistä! Pitäisi tehdä vaikka mitä, mutta tässä vaan lueskelen tekstejäsi… 🙂 Perheessämme on paljon tehty aasialaisia ruokia enemmän tai vähemmän säveltäen, mutta syöty kuitenkin nauttien. Kimchimajoneesista jäin miettimään muutenkin kimchiä ja sen makuvivahteita.
Sain itseltäni joululahjaksi Deuki Hongin ja Matt Rodbardin Koreatown -kirjan. Siellä oli hieno resepti Kimchi-suolalle. Tuli kyllä herkkua! Ja sain kaapista käyttöön kuivatut katkaravutkin.
Tyttäreni on maaliskuussa lähdössä Japaniin vaihtoon – ehkäpä sieltä tulee sitten taas uusia ideoita ruokakokeiluille!
Terv. TiV
Juulia sanoo
Hei TiV! Kiitos palautteesta 🙂 Kimchisuola kuulostaa aivan mahtavalta, täytyypä käydä etsimässä tuo kirja jostain käsiini – mullakin on nimittäin kaapissa kuivattuja katkarapuja! Tyttärellesi toivotan oikein ihanaa ja antoisaa vaihtoa, olisipa itsekin joskus silloin aikoinaan tehnyt yhtä rohkean ja hienon päätöksen!