Harissa shakshouka, rapeakuorinen leipä, feta ja suolainen granola ♥
Shakshouka
Muistan kuinka äimänä olin kun tein ensimmäisen kerran shakshoukaa: miten herkullista näin yksinkertainen ruoka voi olla. Kyseessähän on vain tomaattikastikkeessa kylpeviä munia! Ei tule kalliiksi, eikä tekemisessä kauaa nokka tuhise. En voi kuitenkaan sanoa tehneeni shakshoukaa vuosikymmeneen mitenkään säännöllisesti, enkä ihan tajua miksi! Shakshouka on älyttömän ihana, helppo ja moneen makuun muuntautuvainen ruoka, jolla häätää nälän kerralla kevyesti useammaltakin kurnivalta masulta mihin vuorokaudenaikaan vain.
Shakshouka (shakshuka, chakchouka, şakşuka…?) on peräisin välimeren ja Lähi-idän alueelta ja siellä siitä on eri ruokakulttuureissa olemassa hieman erilaisia ja eri nimisiä versiota. Vaikka yksinkertaisimmillaan shakshouka sisältää lähinnä tomaattikastiketta ja kananmunia, voi seassa olla myös lihaa, erilaisia vihanneksia, monenlaisia mausteita, jugurttia tai juustoja. Shakshouka tarkoittaakin ilmeisesti arabiaksi ”sekoitusta”!
Kun viime keväänä täytyi kehittää päivittäin ruokaa meille kahdelle silloinkin, kun etätöitä tehtiin tauotta aamusta iltaan, nousi shakshouka vihdoin tässä taloudessa kunniaansa. Jos tein kerralla reilusti tomaattikastiketta valmiiksi vaikka viikonloppuna, oli kananmunan valmiissa soossissa hauduttaminen kätevä keino saada ruokaa nenän alle nopeasti ja helposti silloinkin, kun lounastauko oli kaukainen haave vain. Tomaattia ja kananmunaa kului itseasiassa runsaasti myös kiinalaisen muna-tomaattikeiton muodossa, josta tuli nopeasti Juuson bravuuri päivinä kun en itse ehtinyt kokkaamaan. Shakshouka onkin siksi ollut enemmänkin kiireisten arkipäivien ratkaisu, kuin rauhallisten viikonloppuaamujen brunssiherkku – vaikka se sellaisena onkin mitä mainioin ruokalaji toki myös.
Shakshouka à la Vaimomatskuu
Shakshoukasta löytyy erilaisia versioita varmasti jokaiselta joka sitä kokkaa. Itselläni ei ole ollut iloa syödä minkäänlaista shakshoukaa sen alkuperäalueella, mutta toivottavasti vielä jonain päivänä on! Oikeastaan olen tainnut syödä shakshoukaa toistaiseksi vain itsetekemänä 😅 mutta silloinpa saa juuri sellaista mistä pitää!
Omaan makuuni shakshouka on erityisesti silloin, kun mukana on reilusti mausteita, valkosipulia, jonkinlaista chilitahnaa sekä jotain etikkaisen vinkeää, kuten kapriksia tai oliiveja. Olen myös aika tarkkana munien suhteen: keltuaisten on jäätävä pehmeiksi tai kaikki on pilalla. Rapeakuorinen hapanjuureen leivottu leipä ja suolainen feta ovat minusta shakshoukalle loistavat kumppanit, kuten myös jokin paahteinen, rapea ja rouskuva lisuke, kuten viime keväänä kehittelemäni suolainen granola.
Harissan kanssa on ollut vähän sama tarina kuin shakshoukankin kanssa: ensi tutustuminen harissaan oli parikymppisenä, jonka jälkeen käytin sitä aikoinaan runsaastikin. Sittemmin se kuitenkin unohtui repertuaarista. Kun ostin keväällä pitkästä aikaa harissaa The Stew 2.0 -reseptiä varten, oli shakshouka aika luonteva osoite harissapurkin jämälle! Harissa sisältää chilin lisäksi ihanan aromaattisia mausteita, joten töräys sitä tekee tomaattikastikkeelle jo yksinäänkin ihmeitä. Buustasin makua kuitenkin vielä ripauksella juustokuminaa ja korianterin siemeniä, sekä paistoin kastikkeen sekaan reilusti valkosipulia. Vinkeyttä harissa shakshouka saa vihreistä oliiveista, kapriksista sekä itse pikkelöimästäni viherpippurista, joka tuo haarukkaan silloin tällöin intensiivisen pienen pippuriyllätyksen. Säilöttyä viherpippuria en kuitenkaan kehota ketään tätä reseptiä varten etsimään, kun en itsekään niin tekisi jollei niitä meiltä kotoa valmiina jo löytyisi.
Harissa shakshouka
4:lle
1 salottisipuli tai pieni keltasipuli
5-6 valkosipulin kynttä
3 rkl oliiviöljyä
1-3 rkl harissaa (tulisuudesta ja käyttämästäsi tuotemerkistä riippuen)
½-1 tl jauhettua juustokuminaa
½-1 tl jauhettua korianteria
n. 20 kpl säilöttyä viherpippuria
n. ½ dl vihreitä oliiveja
n. 3 rkl pieniä kapriksia
500 g tomaattimurskaa
1-2 rkl sokeria
maun mukaan suolaa
4 kananmunaa
Tarjoiluun:
kimpale fetaa
silputtua persiljaa
3-4 rkl suolaista granolaa tai paahdettua pähkinää/manteliap
rapeakuorista leipää
Valmistelut:
Silppua sipuli ja viipaloi valkosipuli ohuelti. Laita kylmälle pannulle oliiviöljy ja valkosipuli ja nosta lämpöä hitaasti keskilämmölle asti. Paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes valkosipuli alkaa saada aavistuksen väriä. Lisää pannulle sitten sipuli. Jatka paistamista keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja valkosipuli kullanruskeaa (mutta ei palanutta!). Lisää pannulle harissa, juustokumina sekä jauhettu korianteri ja sekoita hyvin. Paista mausteseosta muutama minuutti ja lisää pannulle sitten tomaattimurska. Lisää sekaan säilötty viherpippuri, kaprikset sekä viipaloidut vihreät oliivit ja mausta tomaattikastike ripauksella sokeria ja suolaa. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä vartin verran.
Tarkista maku: harissainen tomaattikastike saa mieluusti olla sopivan suolaista, aavistuksen makeaa, aromaattisen mausteista, lämmittävän tulista ja seasta saa löytyä ihanasti pieniä etikkaisia ja suolaisia sattumia. Säädä mausteita tarpeen mukaan omaan makuusi sopivaksi ja jatka kastikkeen hauduttelua vielä hetki. Sitten on valmista! Voit halutessasia tehdä harissa-tomaattikastikkeen etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa n. 3-4 vuorokauden ajan. Sieltä sitä on helppo ottaa esiin tarpeen mukaan vaikka vain yhdelle annokselle kerrallaan.
Shakshouka time!
Kun on aika pyöräyttää harissa shakshouka pöytään, lämmitä tomaattikastike kannellisessa paistinpannussa. Tee kauhalla tai lusikalla kastikkeeseen 4 pientä ”koloa” ja riko jokaiseen yksi kananmuna. Peitä pannu kannella ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on täysin hyytynyt mutta keltuainen on vielä enimmäkseen juoksevaa (tai no, just sellaista mistä itse pidät). Jos teet shakshoukaa uunissa, 175°C on minusta hyvä lämpötila ja valmista tulee noin kymmenessä minuutissa.
Jos teet shakshoukaa yhdelle tai kahdelle, lämmitä kastikeesta neljäsosa tai puolet pienemmässä kannellisessa kasarissa tai uuninkestävi/ässä annosvuoi/assa. Reseptin kastikemäärä riittää periaatteessa neljälle, mutta supernälässä imuroimme tämän määrän kuitenkin jo ihan kahdestaan!
Kun kananmunat ovat makuusi sopivan kypsiä, tarjoile shakshouka heti – ne jatkavat kypsymistä kuumassa kastikkeessa vielä liedeltä ottamisen jälkeen. Omasta mielestäni seuralaiseksi tarvitaan ehdottomasti muutama pala hapanjuurileipää dippaamista varten per syöjä. Pieni määrä murusteltua fetaa ja jotain rapsakkaa, kuten suolaista granolaa, paahdettuja pähkinöitä tai mantelilastuja tekee minusta shakshoukalle myös ihmeitä. Kuten tekisi myös joku tuore vihreä, kuten persilja! Kovin on ruskeaa näissä minun kuvissani tällä kertaa…
Vastaa