Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Urtekram
Grillatut oliivit, mitä herkkua!
Grillatut oliivit
Oletteko koskaan grillanneet oliiveja? Suosittelen! Grillatut oliivit valmistuvat nopeasti, maistuvat todella ihanille suoraan grillistä mausteliemeen nostettuina ja vielä lämpiminä syötyinä. Ne imevät kuumina ja kevyesti murskattuina itseensä mitä tahansa makuja nopeasti ja maistuvat tietysti myös grilliltä – eli kesältä – aah sanon minä.
Grillatut oliivit ovat täydellistä naposteltavaa aterian alkuun kylmän aperitiivin kanssa, mutta sopivat hyvin myös lisukkeeksi muille grilliruuille, kuten vaikkapa välimerelliseen tyylin grillatun kalan tai halloumivartaiden kanssa. Omasta mielestäni näitä kannattaa tehdä suorilta käsin isompi satsi ja grillata sekaan myös sattumiksi manteleita, niin on kivaa naposteltavaa käsillä vielä seuraavanakin päivänä.
Aperoliivit!
Grillatut oliivit voi maustaa monin tavoin: yrteillä, chilillä, sitruksilla… ihan millä tykkää. Oma maustamisideani ottaa mallia klassikkojuomasta Venetian Spritzistä, joka perinteisesti tarjotaan oliivin ja appelsiinisiivun kera ja nautitaan erilaisten pienten suolapalojen kanssa. Kun maustaa oliivit appelsiinilla, lorauksella katkeroa sekä laadukasta extra virgin oliiviöljyä, on käsissä minusta mitä oivallisimman aperitiivin ainekset! Makuyhdistelmän viimeistelee muutama oksa aromaattista rosmariinia ja jos kaipaan oliiveihini vielä ripauksen ekstratwistiä, ripottelen sekaan hitusen raakalakritsijauhetta tuomaan sen ”mitä ihmettä tässä on?” efektin. Kuulostaa hullulta, mutta yhdistelmä toimii.
Keksittiin ystäväni Eeviksen kanssa näille kesäisille oliiveille muuten tosi nokkela nimikin: ”aperoliivit” 😀
Luomua kiitos!
Näin yksinkertaisessa reseptissä raaka-aineiden laatu nousee tärkeään rooliin. Grillattaviksi oliiveiksi valitsen itse mieluiten isoja, vihreitä ja kivellisiä oliiveja, jotka kevyesti litistän ja murskaan veitsen lappeella ennen grillaamista. Appelsiinin tahdon ehdottomasti luomulaatuisena, sillä siitä käytetään myös kuori. Oliiviöljyksi valitsen mieluusti yrttimäisen ja hedelmäisen laadukkaan neitsytoliiviöljyn – luomua sekin, kuten muutkin mausteet.
Pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Urtekramin uutuus, Urtekram Estate Extra Virgin Olive Oil sopiikin reseptiini mitä parhaiten! Tämä oliiviöljy on puristettu alle 27 °C:n lämpötilassa Koroneiki-oliiveista ja siinä on niin hedelmäistä raikkautta kuin kevyttä pippurisuuttakin sekä kauniin vihreä väri. Urtekram Estate Extra Virgin Olive Oil on peräisin luomulaatuiselta perhetilalta Kreetalta ja öljyllä on suojattu maantieteellinen merkintä. Urtekram on myös valintani mausteiden suhteen, onhan Urtekramin koko valikoima luomua. Kaikki edelliset Urtekram -yhteistyöpostaukseni löytyvät muuten täältä!
Grillattuihin oliiveihin voi halutessaan tuoda myös lisämakua maustetuilla oliiviöljyillä. Urtekramin uudet maustetut luomuoliiviöljyt ovatkin olleet minulla rotaatiossa näitä oliiveja valmistaessani. Urtekram Extra Virgin Olive Oil Chili & Urterkam Extra Virgin Olive Oil Lemon sopivat kumpikin reseptiin mitä parhaiten, riippuen ihan siitä tekeekö mieli enemmän sitrusta vai potkua – vai vähän molempia!
Käytän edellämainittuja oliiviöljyjä mieluiten oliivien mausteliemessä, joissa niiden maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Grillaamiseen taas soveltuu Urtekram Extra Virgin Olive Oil, joka soveltuu myös paistamiseen. (Lue savuamispisteasioista ja erilaisten rasvojen soveltuvuudesta korkeisiin paistolämpötiloihin lisää esim. täältä.) Toki oleellista on tämänkin oliiviöljyn kanssa grillaillessa, ettei grilli ole liian kuuma ja ettei oliiveja lykkää grillin polttavimpaan kohtaan.
Grillatut oliivit & mantelit
vegaaninen, gluteeniton
n. 400 g isoja vihreitä kivellisiä oliiveja (esim. Halkidiki- tai Amfissa-lajiketta)
(n. 200 g kuorittuja manteleita)
3-4 rkl paistamiseen soveltuvaa kasviöljyä
1 luomuappelsiini
muutama oksa tuoretta rosmariinia
n. 4 rkl Urtekram Estate Extra Virgin Oliiviöljyä / Urtekram Luomu Oliiviöljyä Chilillä tai Sitruunalla
Sekä halutessasi:
n. 3 rkl katkeroa, kuten Aperolia tai Camparia (ja/tai n. ½ tl Urtekram Luomu Lakritsijuurijauhetta)
Esivalmistelut:
Valuta oliivit huolella liemestään. Litistä oliiveja kevyesti veitsen lappeella, niin, että niiden pinta hieman rikkoutuu. Oliivit voi myös laittaa kahden leikkuulaudan väliin ja litistää kerralla koko satsi! Näin oliiveissa on enemmän kosketuspintaa grilliin ja ne imevät itseensä makua myöhemmin enemmän. Laita litistetyt oliivit kulhoon ja valuta oliiveilla muutama ruokalusikallinen korkean savuamispisteen omaavaa oliiviöljyä. Ravistele oliiveja, jotta öljy jakaantuu oliiveihin tasaisesti. Tee vielä toisessa kulhossa samoin manteleille, mikäli käytät niitä.
Pese appelsiini hyvin ja kuivaa se. Raasta kuorta isolla raastinterällä muutaman ruokalusikallisen verran tai veistele juliennerautaa käyttäen kuoresta ohuita suikaleita. Pyri kuorimaan vain aromaattista oranssia ulointa kuorta, kuoren sisempi valkoinen osa on melko kitkerää.
Laita appelsiininkuori, maustamaton tai maustettu oliiviöljy, muutama rosmariininoksa sekä katkero ja/tai lakritsijuurijauhe kannelliseen lasipurkkiin. Puolita sitten appelsiini kahtia ja ota oliivit, mantelit, mausteliemipurkki sekä puolitettu appelsiini mukaan grillille.
Grillin äärellä:
Grillaa oliiveja miedolla lämmöllä grillitasolla muutaman kerran käännellen, kunnes niissä on siellä täällä grillijäljet. Voit käyttää tarvittaessa myös grillausalustaa tai laittaa grilliin vaikka valurautapannun, jos grillissäsi on vain ritilä. Grillaa myös appelsiininpuolikkaita hetken leikkuupinta alaspäin, kunnes niiden pinta saa hieman väriä. Purista kuumista appelsiineista sitten n. 3 rkl mehua mausteliemipurkkiin. Ravistele purkin sisältö sekaisin huolella.
Kun oliivit ovat makuusi sopivan grillaantuneet, nostele ne takaisin kulhoonsa ja kaada sekaisin ravisteltu mausteliemi niiden päälle. Grillaa sitten vielä manteleit, mikäli käytät niitä. Ne eivät tarvitse grillissä kuin hetken, jotta nekin saavat hieman väriä. Kun mantelit ovat valmiit, nostele ne oliivikulhoon ja sekoita kaikki hyvin.
Tarjoile grillatut oliivit mieluiten heti, ne ovat ainakin minusta parhaimmillaan lämpiminä!
Mikäli grillattuja oliiveja jää yli, laita ne sopivan kokoiseen kannelliseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa max. 4-5 päivää. Nosta oliivit huoneenlämpöön muutama tunti ennen tarjoamista ja ravistele sisältö huolellisesti sekaisin ennen tarjoiluastiaan kumoamista. Grillatut oliivit ja mantelit maistuvat ihanille kylminä, imettyään itseensä rauhassa makua mausteliemestä. Ne voi toki halutessaan myös uudelleenlämmittää liemineen ennen tarjoamista esim. paistinpannussa.
Ps. Tässä vielä muutamia vaihtoehtoisia maustamisideoita grillatuille oliiveille: 2-3 rkl haluaamaasi oliiviöljyä + n. 1 rkl Urtekram Luomu Italialainen maustetta / Urtekram Chilihiutaleita /murskattuja Urtekram Fenkolinsiemeniä.
Kuvassa valurautapannuoliivit – tämä resepti onnistuu siis hyvin myös grillikauden ulkopuolella. Lukijani vinkkasi myös tehneensä aperoliiveja VOHVELIRAUDALLA. Nerokasta!
Kimmo Ollila sanoo
Aivan mahtava idea! Toi täytyy saada jotenkin toteutettua keittiössä, kun tuota grilliä ei ole.
Juulia sanoo
Kiitos Kimmo! Valurautapannuun vaan! Toimii siinäkin oikein loistavasti 🙂
Johanna / hellan ja viinilasin välissä sanoo
Kyllä kiitos, näitä on pakko tehdä. Pikku suolaisen kaipuu on näissä keleissä huipussaan! 🙂
Juulia sanoo
No todella on! Palasin juuri pitkältä reissulta takaisin koti-Suomeen ja tää hellehän on suorastaan shokeeraava 😀
jinna/dr.sugar sanoo
Aivan ihania kuvia! Näitä voisi miettiä häidemme juhlapöytään 🙂
Juulia sanoo
Kiitos! Nämä kyllä sopisivat varmasti hyvin myös juhlapöytään ☺️ ihania häitä sinne!
SARI/Saaran lautasella sanoo
Jestas miten herkullisen näköisiä aperoliiveja ja tuhannet kiitokset sulle, lauantaina rapujuhlat, jotka aloitetaan aperolspritzillä, nythän mä tiedän mitä tarjoan drinksujen lisäksi.
Juulia sanoo
Jee, kiitos ja kiva kuulla että innostut kokeilemaan Sari! Hauskoja rapujuhlia 😀
Jael sanoo
Täytyypi joskus kokeilla. Ruuanlaitossa on tullut paljonkin käytettyä oliiveja mutta ei grillattuna.
Juulia sanoo
Kokeile ihmeessä! Ja voi ne siis toki myös paistaa pannulla. Silleen tästä saa kätevästi naposteltavaa grillikauden ulkopuolellekin 🙂