Helppo feta-pinaatti dippi surautetaan hetkessä ryöpätystä pinaatista, fetasta, valkopavuista, cashewpähkinöistä ja tillistä! Lopputulos on heleän vihreä, intensiivinen ja maukas tahna, jota voi käyttää esim. hummuksen tapaan leivällä.
Vihreän kaipuu
Kauden ekat parsat ovat ilmestyneet kauppaan, lumi sulaa kiihtyvällä vauhdilla ja vaikka jonain päivinä nenänpää edelleen jäätyy ja kadulla meinaa vetää lipat, on kevättä selvästi ilmassa. Vuosi elämää koronan kanssa on saanut ajantajun sen verran sekaisin, että välillä pitää oikein muistuttaa itseä siitä, että tässähän ollaan jo maaliskuun puolivälissä! Nyt alkaisi olla korkea aika julkaista kaikki syksyn ja talven aikana juttuluonnoksiini kertyneet tuhdit reseptit. Nimittäin ketä kiinnostaa talviset ruuat, kun tarjolla on kaikkea ihanaa sesongin uutta, tuoretta ja raikasta vihreää? Niinpä, ei minuakaan 😀
Feta-pinaatti dippi
Päivä päivältä kasvavan vihreän kaipuun vuoksi tänään olisi reseptiikan osalta tarjolla jotain vihreää: feta-pinaatti dippi, jonka seasta löytyy myös valkoisia papuja, cashewpähkinöitä sekä tilliä. Dippi toimii minusta loistavasti tähän alkukevään tilaan, kun mieli tekee hirmuisesti jo kaikkea vihreää, mutta talvisen tuhdit lohturuuatkin tekevät vielä kauppansa. Nimittäin vihreästä väristään huolimatta tämä dippi on kaikkea muuta kuin kevyt ja raikas viritys: cashewpähkinät, feta ja oliiviöljy pitävät siitä huolen!
Dipin mausteena käytetty tilli on muuten itselleni siitä jännä yrtti, että olen opetellut käyttämään sitä enemmän vasta viime aikoina (esim. viime syksyn oivallus tillipesto). Siis toki olen käyttänyt tilliä aina jonkin verran – mutta ellei mukaan lueta mummon kurkkuja, uusia perunoita sekä kalaruokia, on tilli keittiössäni todella harvinainen ilmestys. Tässäkin ohjeessa pidän tillin määrän melko pienenä, sillä totuttelen vielä sen makuun muissa kuin edellämainituissa makuyhdistelmissä 🙂
Sananen blogin kirjoittamisesta
Huomaan, että alkuvuosi on ollut itselleni poikkeuksellisen rankkaa ja aikataulullisesti vaikeaa aikaa. En ole tainnut koskaan yli seitsenvuotisen blogiurani aikana olla julkaissut juttuja niin harvalla tahdilla, kuin viime kuukausina! Yleensä minulla on aina useampi valmiiksi väsätty juttu julkaisua odottelemassa… Mutta nyt tarjolla on vain jutun raakileita, joiden julkaisukuntoon saattaminen vaatii joko omien standardien tarkistusta, tai yksinkertaisesti lisää tunteja kelloon. Jos olet lukenut blogiani enemmän, tiedätkin ehkä jo että juttujeni pituus tuppaa usein hieman venymään. Harva juttuni sisältää vain lyhyttä esittelyä ja reseptin – koen tärkeäksi kaivella käsittelemiäni asioita aina edes vähän syvemmin. Tahdon linkata, vinkata ja perustella, miten mikäkin juttu lautaselle on eksynyt – vaikka ei asioista mitään kovin syvällistä tutkielmaa koskaan ehdi tekemään.
Vähemmän on enemmän
No, tällä meiningillä jää tästä blogista pian jutut olemattomiin, kun en meinaa ehtiä paneutua asioihin kaiken muun elämän ja blogin vaatiman työajan lisäksi! Vähemmän on enemmän on ollut mottoni jo useamman vuoden ja olen sen myötä hiljentänyt julkaisutahtiani viime vuosina reilusti. Ehkäpä tuota mottoa voisi kuitenkin yrittää toteuttaa täällä blogissa pikkuhiljaa myös sisällön suhteen… En loppujen lopuksi edes tiedä, kuinka moni pitkähköistä selostuksistani on edes kiinnostunut. Sen vuoksi uudistaessani taannoin blogin ulkoasua, otin käyttöön myös jutun alusta löytyvän ”jump to recipe” namiskan. Jos et ole jutuistani kiinnostunut, voit napin painalluksella hypätä suoraan osaan missä kokataan. Ja aiheeseen liittyen…
…tein taannoin sillein tymästi, että aloitin kirjoittamaan blogiani myös englanniksi. Ikäänkuin sitä tekemistä ei jo olisi tähän mennessä ollut tarpeeksi 😀 Katsotaan nyt miten asiat kehittyvät, mutta näillä näkymin joko blogin julkaisutahti hidastuu entisestään, tai alan opettelemaan lyhyiden ja ytimekkäiden juttujen kirjoittelua. Kuulisin tosi mielelläni, miten te juttusisältöni koette!
Feta-pinaatti dippi
Tarvikkeet
- sauvasekoitin tms.
Raaka-aineet:
- 75 g tuoretta pinaattia
- 1-2 kynttä valkosipulia
- ½ sitruunan mehu
- 1-2 tillinvarsi
- 50 g paahdettuja suolattuja cashewpähkinöitä
- ½ dl oliiviöljyä (extra neitsyt)
- 100 g fetaa (parasta mahdollista!)
- 200 g suuria valkoisia papuja (säilyke)
- ½-¾ dl vettä
- suolaa (maun mukaan)
- vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
Tarjoiluun:
- 2-3 rkl paahdettuja suolattuja cashewpähkinöitä (rouhittuna)
- 2-3 rkl fetaa (murennettuna)
- 1-2 oksaa tilliä
- 1-2 rkl oliiviöljyä (extra neitsyt)
- 1 rkl chilihiutaleita (mietoja, esim. Pul Biber / Aleppon pippuri)
Ohjeet
Valmistelut:
- Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Laita ne sauvasekoittimen menevään syvään kulhoon ja purista päälle puolen sitruunan mehu. Ripauta perään vielä puolisen teelusikallista suolaa ja jätä valkosipuli sitruunamehuun tekeytymään.
- Poista pinaatista paksummat lehtiruodit ja ryöppää tuore pinaatti kiehuvassa vedessä minuutin verran - riittää että pinaatti menee kasaan. Jäähdytä saman tien kylmässä vedessä. Purista pinaatista ylimääräinen neste pois.
- Huuhdo ja valuta säilykepavut, murenna feta pienemmiksi paloiksi.
Feta-pinaatti dippi:
- Surauta valkosipuli sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi. Lisää kulhoon pinaatti, valkopavut, cashewpähkinät, oliiviöljy, tilli sekä feta ja soseuta raaka-aineet niin tasaiseksi kuin pystyt. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos seos on sauvasekoittimellesi muuten liian tiukka pala, ja jotta saat tahnasta sen paksuista kun haluat. Itse pyrin tässä hummuksen tapaiseen koostumukseen!
- Mausta feta-pinaattidippi maun mukaan suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin verran ennen tarjoilua. Nosta dippi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
- Tarjoile feta-pinaattidippi huoneenlämpöisenä murennetun fetan, rouhittujen cashewpähkinöiden, oliiviöljylorauksen ja tuoreen tillin kera - itse tykkään lisätä dipin päälle vielä hieman mietoja chilihiutaleita!
Huom:
- Jos et ole suuren suuri tillin ystävä, lisää sitä ensi alkuun vähän kerrallan - tillin maku on voimakas ja ainakin omasta mielestäni se peittää alleen helposti muut maut ellei ole varovainen. Jos rakastat tilliä, laita ihmeessä sitä sekaan niin paljon kuin haluat!
- Feta-pinaattidippi maistuu esim. rapeakuorisen leivän kera hummuksen tapaan. Taannoin käytin sitä hummuksen sijasta myös purkinavailijan dippilautasessa 🙂
- Kun nokkossesonki alkaa, voi pinaatin lisäksi tähän ohjeeseen laittaa sekaan ryöpättyä nokkosta! Myös litulaukka sopii tähän loistavasti.
Jaana sanoo
Hei, löysin sinun blogin viime talvena ja olen ollut koukussa siitä asti…nautin juurikin sinun jutustelevasta tyylistäsi ja myös tietoiskuista 🙂
Varsinkin purkinavaajan dippilautanen on ollut löytö näin laiskalle kokkailijalle.
Kiitos mielenkiintoisista jutuista ja silmiä hivelevistä kuvista.
Ihanaa kevään jatkoa!
Juulia sanoo
Hei Jaana! Kiitos kannustavasta palautteesta, ihana kuulla että kirjoitustyylini on mieleesi! Valokuvaaminen on mukavauusaluettani, kirjoittaminen ei niinkään… 😀 Arvostan kovasti että otit aikaa kommentoinnille. Kiitos! Ja ihanaa kevään jatkoa myös sinulle!