Tallinn Craft Beer Weekend on täällä taas, enkä meinaa pysyä housuissani! Viime vuoden reissu oli niin onnistunut, että sitä on tullut fiilisteltyä ja hehkuteltua niin usein että vaikutan varmaan suorastaan aivopestyltä. Ajattelin ensin, että tapahtuman on vaikea pistää siitä enää paremmaksi, mutta eipä tarvittu kuin yksi vilkaisu tämänvuotiseen päiväkohtaiseen olutlistaan ja totesin huoleni turhaksi: tästä tulee vähintäänkin legendaarista!
Pieni pessimisti sisälläni huutelee kuitenkin, että edellisvuonna tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa: odotukset on silloin varsin helppo ylittää… Nythän tapahtuma on siirretty uuteen paikkaan ja liputkin myyty loppuun ennätysajassa – miten mahtavat järjestelyt toimia tällä kertaa? Onko tungosta, onko hyvä meininki, onko vessajonoa, mitä ruokaa sieltä saa?
Olen menossa paikalle tänäkin vuonna vain päiväksi, vaikka tarkoitukseni oli alun perin lähteä koko viikonlopuksi. Missasin kuitenkin lipunmyynnin aloituksen ja lauantai ehti myydä loppuun ennenkuin havahduin toimimaan… Sain onneksi pressipassin perjantaille, eikä tilanne harmittanut enää lainkaan – kiva että järjestäjät päästävät minut uudelleen paikalle reporteeraamaan!
Kunnon wannabejournalistina olenkin tehnyt taustatyötäni huolella etukäteen, noh, ainakin niiden olusten osuudelta. Oluttietoni ja -kokemukseni ovat vuodessa karttuneet melkoisesti, joten osaan tutkia listaakin nyt ihan eri tarkkuudella kuin viimeeksi. Tiedän, mistä pidän ja mistä yleensä en, mikä helpottaa kun alkaa kaivelemaan valtavan valikoiman uumenista niitä omia tärppejä. Mielelläni kuulen tapahtumaan osallistuvilta lukijoilta kuitenkin lisävinkkejä!
Stoutti mieleeni: Omnipollo/Buxton Brewery Yellow Belly Sundae – Bourbon Barrel Aged Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout on pantu laktoosin kera ja kypsytetty bourbontynnyrissä vaniljapapujen sekä kaakaonibsien kanssa ♥
Maistelulistani perustuu pitkälti olutmakuuni, joka on seuraavanlainen:
Taipumukseni ihastua kaikkeen potentiaalisesti happamaan, hedelmäiseen, marjaiseen tai yrttiseen on vahva. Pikkuhiljaa olen kuitenkin tykästynyt myös intensiivisiin ja tummiin porttereihin ja stoutteihin, jopa barley wineen – mutta useimmiten vain, jos niiden nimissä vilahtaa sanoja kuten suklaa, pähkinä, karamelli, maito tai joku jännä mauste (kuullostaapa muuten ihan ruokahullun puheelta). Perjantain valikoimasta löytyvä AF Brewingin intialaisittain maustettu barley wine vaikuttaakin siis kovin mielenkiintoiselta!
Epic Brewing/Trinity Brewingin Wild Apple Saison on sopivan hapan eikä liian hiivainen – tämä meni itseasiassa melkein omenasiideristä.
Saisonien suhteen olen yleensä varovaisen utelias – mikäli saison on kovin hiivainen, jätän sen mieluummin väliin. Välillä saisoneistakin löytyy kuitenkin raikkaampia, happamampia ja eri tavoin maustettuja versioita, jotka saattavatkin sitten kolahtaa oikein kunnolla – niinpä niitäkin kannattaa aina testailla! Viime vuonna ihastuin italialaisen Loverbeerin timjamilla maustettuun Saison de l’Ouvrier Serpillaan, josta on tänä vuonna tarjolla kirsikkainen versio Griotta.
IPA:t ja pale alet kiinnostavat minua yleensä vain, kun niistä löytyy marjaisuutta tai hedelmäisyyttä, joko humaloista tai ihan itse hedelmän/marjan muodossa. Niinpä ainakin Buxtonin/Lervigin gooseberry sour IPA vaikuttaa erittäin hyvältä!
Buddelship/Lervig yhteistyöolut Sauer’d Krauts on hapatettu hapankaalilla ja maustettu mangolla sekä ananaksella. Ihana ihana olut, jota ei voi olla juomatta, kun sitä jostain saa!
Mikkellerin Spontan -sarjan oluet ovat suosikkejani; tässä Spontan Beetroot. Perjantaina pääsen maistamaan sarjan appelsiiniversion!
Happamat ja/tai suolaiset berliner weisset, goset ja sour/wild alet ovat ykkösprioriteettiani. Kaikki hapan kiinnostaa, enkä taida olla ainoa – tänä vuonna listalla on niitä nimittäin todella paljon. Saas nähdä onko hampaissa enää kiillettä jäljellä Tallinnasta palatessa…
Punaviini näyttäisi ottavan erilaisia rooleja useamman panimon tuotteissa, kuten Garage Beerin Merlot Series berliner weissessä – miten viiniä oluessa on käytetty jää nähtäväksi maistettavaksi. Sori Brewingin Pyryltä kuulin, että heillä on mukana suomalaisen viinitilan chiantitynnyreissä kypsytelty Imperial Stout, joten ainakin siinä sitä punkkuaromia luulisi oikeasti ihan löytyvänkin!
TCBW 2016 tärpit à la Vaimomatskuu:
¹) hanassa klo 17
²) hanassa klo 20:30
Ykkösprioriteetin oluet rynnitään maistamaan ekana, kakkosprioriteetin oluset jos ehtii.
- AF Brew (RUS)
- ² AF Brew/Pi Kahri Baoli English-Indian barley wine w masala spice mix
- Bakunin (RUS)
- ¹ TwinBerry Sour ale with red and black currants
- ² Salty Dog gose
- Beavertown (UK)
- ² St. Clements Phantom berliner weisse
- BBNo (UK)
- ¹ 01|06 Motueka & Lime saison
- Boneyard (US)
- ² Notorious IIIPA
- Buddelship (GER)
- ¹ Sauer’d Krauts berliner weisse
- Buxton (UK)
- ¹ Whiskey Skyline – BA berliner weisse
- ¹ Buxton/Lervig Trolltunga – gooseberry sour IPA
- Del Ducato (ITA)
- ¹ Del Ducato/Sori Brewing Forever Young sour/wild ale ”sahti” style
- ¹ Beersel Morning – wild ale
- Garage Beer (CAT)
- ¹ Merlot Series berliner weisse
- ¹ Contains Fruit sour ale w mango and physalis
- ² Merlot Series saison
- La Pirata (CAT)
- ¹ Lab N° 002 gose
- Labietis (LV)
- ¹ Pelašķu Velns (Yarrow Devil) imperial yarrow stout
- ¹ Mežs (Magic Forest) juniper red ale
- ² Dravnieka Atraitne (Beekeepers Widow) braggot
- ² Kamīns (Fireplace) chamomille dark ale
- Lervig (NO)
- ¹ Lervig/Pohjala Walnut Porter
- ² A Passion For Sour – wild ale
- Lindheim (NO)
- ¹ Lindheim/Lervig/Edge Lords of Acid berliner weisse
- ¹ Jacobs Hage raspberry ale
- ² Lime gose
- Loverbeer (ITA)
- ¹ For Fan 2014 – sour fruit aged ale
- ² Dama Bruna 2014 wild ale
- ² Saison De L’Ouvrier Griotta 2015 saison
- Mallaskoski (FIN)
- ¹ Pohjala/Mallaskoski Black Koivunen rye and birch porter
- ² Mallaskoski/Donut Island DIPL
- Mikkeller (DK)
- ¹ Acid Trip Red Wine red grape sour BA
- ² Spontan Orange 2015 lambic
- ² Beer Geek Flat White 2015 oatmeal milk stout
- Pühaste (EST)
- ¹ Hibiscus-Linbonberry saison
- Sori (EST)
- ² Conca d’Oro Chianti BA Imperial Stout
- To Øl (DK)
- ² Gose To Hollywood – gose with oranges
- ² Babushka barley wine w prunes and dates, port BA
- ² Gose To Hollywood – gose with oranges
- Öllenaut (EST)
- ¹ Öllenaut/Humalove Poro nordic moss ale
Viime vuoden ykkössuosikkini oli Birrificio Del Ducaton Chrysopolis: superhapan sitruunalambic, jota en voinut olla santsaamatta toistamiseen. Saas nähdä mikä on tämän vuoden suosikki 🙂
Sanomattakin muuten varmaan on selvää, että tätä olutmäärää ei maistella sylkemättä. Maisteluannoshan TCBW:ssä on desi, mutta listassani näyttäisi olevan nyt 36 olutta, enkä todellakaan pysty kumoamaan kurkkuuni 3,6 litraa yhtään mitään nestettä. Sylkeminen on ollut minulle aina pienoinen haaste, koska tuntuu niin epäkunnioittavalta kaataa viemäriin laatuolutta. Epäkunnioittavampaa olisi kuitenkin tuosta määrästä automaattisesti seuraava tukeva humala.
Siksi kiitänkin TCBW:tä siitä, että sisäänpääsymaksu kattaa kaikki maisteltavat oluet. Kun jokaisesta maistiaisesta ei tarvitse erikseen maksaa, poistuu pihistelijän ongelma ns. rahan kaatamisesta viemäriin. Pienet maisteluannokset takaavat myös sen, että hukkaan menee olutta vähemmän; se on kiva sen valmistajalle, mutta valmistajia kunnioittavalle maistelijallekin. Olisikin kiva, jos kotimaisiinkin oluttapahtumiin saataisiin samanlainen malli, tai edes reilusti pienempiä maisteluannoksia!
TCBW järjestetään Tallinn Music Weekin yhteydessä, joten olutta siemaillessa pääsee kuuntelemaan myös mielenkiintoisia keikkoja. Viime vuoden tavoin olen jättäytynyt musiikkipuolen suhteen DJ-ystävieni armoille; jahka oluet ovat maisteltu, liityn sitten heidän seuraansa kiertämään kaupungin ympäri ripoteltuja keikkoja. Oluen kera katson kuitenkin ainakin seuraavat:
18:30 Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? (FI)
19:15 Narcosatanicos (DK)
20:00 Church of Void (FI)
Ps. HUI. Viimevuotinen listani näyttää jotenkin huomattavasti maltillisemmalta….
Miikka sanoo
Mihin unohtui Boneyard?
Juulia sanoo
Ei se varsinaisesti unohtunut, rajautui vain pois 😀 on noita superkiinnostavia jo NIIN MONTA! Kyllä esim. tuo Notorious maistuisi, samoin Backbone – eiköhän nekin siis tule maistettua kun saa ensin alta pois nuo happamat 😉
Kiimis sanoo
Viime vuoden perusteella ei todellakaan kannata jättää Notoriusta väliin, koska tuon tyyppisiä erittäin mehukkaita ja taidokkaita ipoja (olkoonkin tripla) ei ole pahemmin tullut euroopassa vastaan. Muutenkin kannattaa tutustua jenkkitarjonnasta (suht perustuotteet matkassa) ipa-klassikoihin, eli Stonen Ruinationiin ja Cigar Cityn Jai Alai’in, jos eivät ole jo tuttuja. Molempia on saanut joskus Suomesta, mutta ei koskaan tuoreena tai hanasta.
Juulia sanoo
Ruination on tuttu juu, erittäin hyvä! Jenkkiystävä on sitä mulle vartavasten roudannut 🙂 ehkä pitää ruinata seuraavalta ameriikanmatkalaiselta tuliaisiksi tuo Jai Alai! Eiköhän tää nyt sitten ole selvä: Notorius lisätty listaan… HEP.