Jos avasit tämän jutun löytääksesi dirty martini -reseptin, skrollaa jutun loppuun! Sieltä löytyy myös katkera, samea ja suolainen dirty martini à la 2020.
Vuosikatsaus 2020
Kun ajattelen vuotta 2020, tekee mieleni lähinnä todeta ”Dirty martini? Dirty bastard!” – ja heittää jotain ikävää päin viime viime vuoden naamaa. (Jotain muuta siis kuin dirty martini, joka on yksi lempidrinkkejäni. 2020 ansaitsee jotain paaaaaljon pahempaa!)
Menemättä aiheessa sen syvemmälle todettakoon, että vuosi 2020 on ollut elämäni uuvuttavimpia. Erityisesti päivätyön saralla – olen ammatiltani opettaja – mutta myös henkilökohtaisessa elämässä. Viime vuosi toi korona-ahdistuksen lisäksi mukanaan niin masentavia terveydellisiä ongelmia, haikeita hyvästejä kuin suruakin (joista onneksi yksikään ei sentään liittynyt koronaan). En muista olenko ollut näin väsynyt vuoden lopussa ikinä ja nelikymppiseltä se on paljon sanottu, kun elämään on kuitenkin mahtunut tähän mennessä jo vaikka mitä!
Tilataanks jotain?
Vuoden raskaus näkyy ruokahullulla missäs muussa kuin ruokavaliossa. Normaalistihan kokkailu tuo elämääni lähinnä energiaa ja iloa, mutta ehei… ei vaan tänä vuonna! Innostus ruuanlaittoon on ollut varsin usein pakkasen puolella ja sen vuoksi kotiin on tilattu poikkeuksellisen paljon ruokaa valmiina. Varsinkin keväällä etätöitä tehdessä meinasi lähteä järki ruokahuollon kanssa, kun työpäivät venyivät lähes poikkeusetta iltamyöhään eikä työnteosta saanut taukoa välillä viikonloppunakaan. Tiedän meidän olleen todella etuoikeutettuja kun pystyimme molemmat olemaan tuolloin etätöissä eikä meillä ole huolehdittavanamme kuin omat ateriamme… mutta olihan se, aikamoista.
Kokkasin tuolloin lähinnä yksinkertaisia ja helppoja ruokia kuten muna-tomaattikeittoa sekä erilaisia patoja joista söi monta päivää (chiliä, sitruuna-kikhernepataa, mapo tofua ja syksymmällä japanilaista curryä) mutta usein päivät pelasti Fat Ramenin survival kit, jonkun lähipizzerian pizza … tai pakastepizza. Toisaalta kun ruokaa tuli tilattua usein, löysin myös ilokseni naapurustosta kongolaiseen ruokaan keskittyneen Bantu Food Helsingin!
Tuntuu, etten ole ainoa joka on tilannut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon ruokaa. Nimittäin keväällä ei meidän huudeille kuljettanut vielä kovinkaan moni ravintola, mutta syksyllä meille kantautuu jo vaikka mitä! Nyt kelpaa tilailla vaikkapa Sandwich Club Helsingin leipiä tai Noodle Storyn nuudeleita (ja heiltähän löytyy myös vuoden 2019 addiktioni dandan nuudelit, jos en itse jaksa väsätä).
Bantu Food Helsingin herkkuja
Entäs ne plussat?
Jottei tämä tilinpäätös menisi kuitenkaan silkaksi surkeiluksi, yritän ottaa tästä vuotuisesta traditiostani ilon irti ja keskittyä siihen hyvään, mitä vuosi on mukanaan tuonut. Koska onhan toki sitäkin! Moni iloisista asioista liityy itseasiassa tänne blogiin ja kaikkeen siihen luovaan tekemiseeni mitä tämä harrastus on elämääni mukanaan tuonut. Tänä vuonna on nimittäin paukkunut luvut niin blogin lukijamäärissä kuin Instagraminkin puolella ja vaikka itse olen tilannut poikkeuksellisen paljon ruokaa, vaikuttaa blogissa vuonna 2020 käyneiden 300 000 lukijan perusteelta siltä että tosi moni muu on sen sijaan kokannut enemmän kuin ennen. Varsinkin huhti- ja toukokuussa blogissa oli todellinen kävijäpiikki – sen osuminen samaan syssyyn poikkeusajan kanssa on tuskin mikään sattuma.
Samalla kun aikaa ja energiaa blogi- ja kuvaushommille on ollut vähemmän kuin koskaan, olen kokenut kehittyneeni valokuvaajana entistäkin pidemmälle. Erityisesti olen iloinen siitä, että olen uskaltautunut kokeilemaan valokuvauksen parissa kaikenlaista uutta. Olen tehnyt erilaisia spontaaneja kokeiluja pistäen itsenikin niihin välillä kirjaimellisesti likoon, ja ostin myös vihdoinkin kameran ulkoisen salaman, jonka mahdollistaa kameralla leikkimisen ympäri vuorokauden myös tänä synkimpänä vuodenaikana. Miksi ihmeessä odotinkaan salaman hankinnan kanssa näin kauan? Se on avannut tekemiselleni valtavasti uusia mahdollisuuksia.
Alla kooste tämänvuotisia ruokahullun omakuvia, sekä muutama otos eräistä itselleni tärkeistä etapeista vuoden varrelta.
Halloweenina kokkasin pääkallopastaa ja pukeuduin hetken mielijohteesta kuvaan itsekin.
Keväällä fiilistelin koreassa vietettävää sinkkujen ”mustaa päivää”
…mutta useimpina päivinä vain tuijottelin tyhjyyteen aamukahvin äärellä.
Tämä on yksi ensimmäisiä kuvia, jotka kuvasin kameran ulkoisen salaman kanssa!
Tässä ensimmäinen kuva, jonka tulostutin paperille ja arvoin yleisölleni Instagramissa.
Tällä homeisella appelsiinilla voitin Kimberly Espinelin järjestämän Eat Capture Share -valokuvahaasteen helmikuussa – aiheena kuvalle oli Frida Kahlo!
Tämä savuava negroni oli kevään hauskin editiontiprojekti – kuva on koostettu kolmesta eri ruudusta Photoshopissa.
Tämän spontaanin makro-otoksen räpsäytin 40-vuotismatkallani Mathildedalissa – oikeasti meidän piti mennä siskojen kanssa keväällä Nizzaan mutta sen sijaan päädyttiin juuri 41-vuotis synttäreitteni alla Suomen Nizzaan: Hankoon.
Instagramini tykätyimmät kuvat 2020
Tilastotietoa!
Mutta jätetäänpä tämä valokuvien esittely nyt tähän ja siirrytään tilastoihin! Jostain syystä niitä on aina niin kiinnostavaa kaivella. Siis ainakin minusta! Jos haluat nähdä enemmän valokuviani, niitä pääsee seuraamaan helposti Instagramin puolella. Julkaisen siellä paljon kuvia jotka eivät tänne blogiin koskaan edes päädy! Olen tosin miettinyt lisääväni tänne sivustolleni jossain vaiheessa myös valokuvausportfolion, mutta en ole saanut sitä jostain kumman syystä tänä vuonna aikaiseksi 😀 Ehkä sitten ensi vuonna?
Vuoden 2020 luetuimpien juttujen kaiveleminen ilahduttaa minua kovasti, nimittäin jokainen näistä on myös omia suosikkejani! Suklaaleipää söin viimeeksi aamupalalla (leivoin jouluksi ison keon suklaasämpylöitä) ja chiliöljyä on kaapissa tälläkin hetkellä useampi purkki. Rapealla halloumimurulla silattu vinkeä kikhernesalaatti taas on ehdottomasti koukuttavimpia salaatteja mitä olen konsanaan luonut ja ohje on kerännyt poikkeuksellisen paljon kiitosta monen yksityisviestin välityksellä! Sekä sitruunainen kikhernepata että nopea tantanmen ramen ovat taas niitä ohjeita, joilla on taltutettu nälkäkiukkua ja siitä seuraavaa turhaa parisuhdekinastelua läpi vuoden.
Vaimomatskuu luetuimmat jutut 2020:
- Kotitekoinen chiliöljy sichuanilaisittain
- Nopea tantanmen ramen
- Suklaaleipä hapanjuurella
- Kotivararesepti: sitruunainen kikhernepata
- Kikhernesalaatti rapealla halloumimurulla & vinkeä tahinikastike
”Purkinavailijan dippilautanen”
Dolsot bibimbap valurautapannussa
Omat lempparijuttuni 2020:
Dolsot bibimbap valurautapannussa
Rakastan bibimbapia ja vielä enemmän pohjalta rapeaksi paistunutta dolsot bibimbapia, mutta tämä juttu nousee suosiksi myös siksi että tein sen yhteistyössä Fiskarsin kanssa. Siis Fiskarsin!
Makumatkalla: jajangmyeon & musta päivä
Jajangmyeon on herkullinen korealainen ruoka johon tutustuin ilokseni tänä vuonna. Nyt kaapista löytyy jajang-mustapaputahnaa aina! Erityiseksi tämän jutun minulle tekee kuitenkin se, että pyöräytin juttua varten spontaanisti hauskan kuvasarjan puolessa tunnissa. Kunpa kuvaaminen olisi aina niin mutkatonta!
Koronakevään aakkoset (kotivara à la Vaimomatskuu)
Tätä mammuttijuttua ei varmaan monikaan ole jaksanut edes lukea, mutta sen kirjoittaminen toi itselleni iloa kevään rankimpana aikana. Oli hauska miettiä omia ruoka-aakkosia!
Purkinavailijan dippilautanen
Tätä ruokaa meillä on tehty ehkä eniten koko vuonna… ja syystä: sen ”kokkaaminen” sisältää lähinnä erilaisten purkkien availua ja lopputulos on todella addiktoiva. Täydellistä ruokaa vuoteen 2020!
Paahdettu pasta & herkkusienipääkallot (Halloweenresepti)
Tämä ruoka ja sen oheen luodut kuvat syntyivät spontaanisti muutamassa päivässä, koska halusin kokeilla tehdä somessa näkemiäni herkkusienipääkalloja. Ensisijaisesti halusin siis luoda hauskoja kuvia, mutta päädyinkin siinä sivussa luomaan varsin hauskan ja herkullisen reseptin!
5 satunnaista poimintoa vuoden varrelta:
- Aloitin keväällä 2020 tubettamisen. Videoita kertyi kanavalleni poikkeusaikana 41 kappaletta kolmella eri kielellä 😀 Mutta älkää turhaan yrittäkö kanavaa etsiä, se oli tarjolla vain hyvin rajatun ajan ja vain hyvin rajatulle yleisölle… ja ihan syystä.
- Kävin joulukuussa vieraana My Dear Kitchen In Helsinki -podcastissa! En voi kuunnella jaksoa itse ilman massiivista myötähäpeää mutta suosittelen kaikkia ruuan vastuullisuudesta ja kestävästä ruokakulttuurista kiinnostuneille Aslin podcastia näin niinkuin muuten 🙂
- Kävin kesällä helvetissä. Helvetti sijaitsee Rakveren linnan kellarissa!
- Tänä vuonna yksi ottamistani kuvista julkaistiin Sorbus gallerian Wasted Years -historiikissa. Ensi vuonna yksi ottamistani kuvista ilmestyy eräässä toisessa kirjassa. Siitä lisää myöhemmin!
- Kun aikoinaan aloitin blogin, listasin jutun loppuun aina mitä musaa olin kulloinkin kuunnellut. Pitäisi ehkä ottaa tämä tapa käyttöön uudelleen? Eniten kuuntelemani biisit vuonna 2020 olivat Tori Amos: Wednesday, The Electric Prunes: Holy are you ja Cornelius: Point of view point.
Palataanpa tämän vuosikatsauksen lopuksi vielä takaisin siihen, millä aloitettiinkin. Maistuisko kellekään yks dirty martini? Dirty martini on minulle se juoma, jonka tilaan cocktailbaareissa lähes poikkeuksetta ja kun tämä vuosi nyt on ollut mitä se on ollut, olen tehnyt sitä myös kotibaarissa lähes yhtä ahkeraan kuin negroneja (saatikka glögroneja näinä viime viikkoina).
Dirty martinin oikeaoppinen resepti alla, mutta lisään perään vielä kuvailun siitä, kuinka teen tämän juoman itse yhtä kutakuinkin päin persettä kuin vuosi 2020 on mennyt. Rikon nimittäin kotiversiossani useampaa dirty martini -sääntöä: laitan sekaan välillä enemmän vermuttia kuin olisi suotavaa ja teen juomastani aina niin likaisen, että se laatugini jota siihen upotan ei taatusti pääse enää oikeuksiinsa. Lisäksi lasiin upottamieni oliivien määrä korreloi yleensä suoraan päivän ankeusastetta mutta harvemmin jää alle viiden. Mutta hei, tänä vuonna mikä vaan saa luvan on sallittua, en tavoittele enää kunnialla selvitymistä vuoteen 2021, kunhan vaan selviydyn.
Dirty martini
5-6 cl giniä
1 cl kuivaa valkoista vermuttia
1 cl oliivipurkin lientä
vihreä oliivi
Mittaa ainesosat jäillä täytettyyn sekoituslasiin ja sekoita. Siivilöi juoma hyvin jäähdytettyyn martinilasiin. Koristele oliivilla.
Kuvassa kuuden kirosanan dirty martini
Dirty martini à la 2020:
Mittaa jäillä täytettyyn sekoituslasiin 5 cl sitä vähän parempaa giniä jota hilloat kaapin takaosassa, sekä 1-2 cl kuivaa valkoista vermuttia (1 jos haluat suorittaa yhden asian oikein sinä päivänä, 2 jos haluat tehdä kerrankin jotain VÄÄRIN). Lisää oliivilientä teelusikallinen kerrallaan juomaa maistellen, kunnes martinisi on yhtä suolainen kuin otsasi niinä päivinä kun et ehtinytkään suihkuun, yhtä katkera kuin Donald Trump tammikuun 20. päivänä 2021 ja yhtä samea kuin marraskuinen keskivertopäivä. Sekoita kunnes näpit jäätyy. Viilennä sekoituslasilla sitä hikistä otsaasi hetki. Siivilöi dirty martini sitten viilennettyyn lasiin ja lisää oliivi per mielessä pyörivä kirosana. Älä anna sormen hakeutua vahingossa avaamaan työsähköpostia juomaa nauttiessasi.
Heippa hei 2020, tervetuloa 2021!
Toivotan mitä parhainta uutta vuotta jokaiselle teistä siellä ruudun toisella puolella!
Ps. Loppuun pieni disclamer: Tunnesyöppöily tai -juoppoilu ei muuten oman kokemukseni mukaan auta niin minkäänsorttiseen mielentilaan, parempi idea on mennä kävelylle!
Vastaa