En voi kuvitella aamua ilman kahvia. Saatikka päivää ilman päiväkaffeja! Jossain vaiheessa elämääni join kahvia niin paljon, että lääkäri määräsi minulle puolipäiväisen kahvikiellon – ihan syystä, kun sillä kofeiinimäärällä ja silloisella univajeella oli varmasti yhteytensä.
Rakastan lähes kaikenlaisia kahveja, paitsi sellaisia höpönlöpön-frappéja, joista puolet on kermavaahtoa ja puolet makusiirappia. Jostain syystä olen kuitenkin aina rakastanut erityisesti jääkahveja! Kylmä kahvi vaan toimii minulle ja se on mielestäni raikkaampaa ja virkistävämpää kuin tulikuuma sumppi, ihan talven keskelläkin. Kesällä kylmät kahvijuomat ne vasta poikaa ovatkin! Ei siis ehkä ihme, että kylmien kahvijuomien kulutukseni aina kasvaa kohti kesää. Viime kesieni suurin innostukseni on ollut erityisesti kylmäuutettu kahvi eli coldbrew ja erilaiset kylmät kahvidrinkit, varsinkin espresso-tonic.
Pavut jauhan hartiavoimin karkeiksi Harion käsimyllyllä, yön yli uuttuneen kahvin suodatan Harion keraamisen suodattimen läpi. Kahvinkeitintä tässä huushollissa kun ei ole!
Kylmäuuttaminen on onneksi superhelppoa myös kotioloissa. Et tarvitse operaatioon välttämättä sen kummempaa tarvikearsenaalia saatikka baristan koulutusta; lasipurkki / leveäsuinen suljettava lasipullo sekä kahvinsuodatin + suodatinpaperi riittää. Vielä vaivattomampaa on käyttää pressopannua, jonka mäntä painetaan alas uuttumisajan loputtua, ja suodatus hoituu kuin itsestään.
Itse valmistan vahvaa coldbrew’tä yleensä jääkaappin noin viikon tarpeiksi, se kun matalahappoisena säilyy siellä jopa 2 viikkoa. Coldbrew eroaa kuumalla vedellä uutetusta kahvista matalahappoisuutensa lisäksi myös pehmeämmällä ja makeammalla maullaan. Väitetäänpä sitä myös, että kylmäuutetussa kahvissa on vähemmän kofeiinia … eli sitähän voi siis juoda enemmän 😀 (lue aiheesta lisää esim. täältä)
Mitä tulee coldbrew’n hyötyihin ja haittoihin näin makuasioiden ulkopuolelta: kahvipapuja kylmäuutettuun kahviin uppoaa hieman kuumaa enemmän per vesilitra. Sähköä sen valmistamiseen ei sitten toisaalta välttämättä kulu lainkaan!
Maukkain coldbrew valmistetaan mahdollisimman vastapaahdetuista, juuri ennen uuttamista karkeaksi jauhetuista kahvipavuista. Mikäli et omista kahvimyllyä, suosittelisin hankkimaan coldbrew-pavut kokonaisina sellaisista paikoista, joissa ne myös jauhetaan pyynnöstä. Hätätapauksessa voi toki kylmäuuttaa myös kaupan valmiiksi suodatinjauhettua kahvia.
Käyttämäni kahvi-vesi -suhde on 1:4, jolla saan aikaan sen verran vahvaa tiivistettä, että voin laimentaa sitä reilusti millä milloinkin. Koska uutan kahvin yleensä litran purkissa, valmista uutetta tulee tällä suhteella tehtynä kerrallaan 8 dl ja se riittääkin lähes koko viikon aamukaffehetkiin.
Coldbrew-tiiviste
8 dl kylmää vettä
2 dl karkeaksi jauhettuja kahvipapuja
litran vetoinen suljettava lasipurkki tai leveäsuinen lasipullo
kahvinsuodatin + suodatinpussi
(tai litran vetoinen pressopannu)
Sekoita kahvinpurut ja vesi huolella kannellisessa lasipurkissa, leveäsuisessa lasipullossa tai pressopannussa. Jätä seos uuttumaan huoneenlämpöön tai jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. Yli vuorokautta ei kahvia kannata mielestäni kuitenkaan uuttaa.
Sitten coldbrew suodatetaan. Voit halutessasi siivilöidä kahvista ensin tuhdimmat purut ja suodattaa sen vasta sitten kahvinsuodattimen ja suodatinpaperin läpi. Mikäli käytät pelkkää suodatinta ja suodatinpussia, voi operaatiossa hieman kestää ja saatat joutua vaihtamaan suodatinpaperin jossain vaiheessa (omaani ei ainakaan nimittäin mahdu kahta desiä kahvia).
Pullota valmis coldbrew-tiiviste ja säilytä se jääkaapissa. Coldbrew säilyy kylmässä jopa 2 viikkoa. Uutetta voi halutessaan laimentaa kuumalla tai kylmällä vedellä tai maidolla, jäillä, mikä jottei vaikka viskillä… minkälainen kahvi se nyt kullekin maistuu! Voit myös lämmittää tiivistettä, kunhan et lähde sitä suoranaisesti keittelemään.
Vastaa