Ruskistettu voi, oi
Harva asia on yhtä ihanaa kuin ruskistettu voi! Sillä aateloi niin suklaahippukeksit, parsan, kuin leipäviipaleenkin. Tumman paahteiseksi ja pähkinäiseksi ruskistunut voi on ihanaa myös jäätelössä, ja koetapa dipata siihen retiisejä! Saatat huomata jääneesi retiiseihin koukkuun. Ruskistetussa voissa on taikaa.
Eläinperäinen voi ”ruskistuu” kun voin sisältämät sokerit ja maitoproteiinit karamellisoituvat. Mutta mitenkäs ruskistetuisi kasviperäinen eli vegaaninen voi? Maitoproteiinejahan siinä ei ole – ja hyvä niin, koska sinne menisi se vegaanisuus. Ratkaisu löytyy kuivakaapista!
Ruskistettu vegaaninen voi
Suurena ruskistetun voin ystävänä olen miettinyt jo pitkään, miten ruskistettu vegaaninen voi luontuisi. Meillä on nimittäin siirrytty arkikäytössä vallan vegaanisten levitteiden ja voin pariin – eläinperäistä voita käytän enää vain harvoin. Levitteistä suosikkini on Naturli’ ja vegaanisista ”voista” Violifen Vioblock. Molemmissa tuotteissa on maku kohdillaan, ja se on paljon sanottu sekasyöjältä, joka kelpuutti ennen leivälle vain oivariinia! Muiden margariinien makuun en ole koskaan oikein päässyt enkä näiden tuotteiden löytämisen jälkeen enää yritäkään.
Saattaisin edelleen olla miettimisvaiheessa, ellei eräs ystäväni olisi laittanut minulle taannoin viestiä. Hän kaipaili vegaanisen ruskistetun voin perään ja kysyi minulta neuvoa sen tekemiseen. Suoralta kädeltä en osannut vastata, mutta lupasin palata asiaan ensi tilassa. Hetki netin syövereissä paljasti sen, mitä olisin varmasti hoksannut lopulta itsekin: vegaaninen voi kaipaa ruskistuakseen sekaansa sekä proteiineja että sokeria. Riippuen missä päin maailmaa asustelee, ja minkälaisten vegaanisten voiden valikoima on ulottuvilla, saattaa tuote sisältää edellämainittuja jo valmiiksi. Tai sitten ei – ja silloin asia hoituu lisäämällä voihin pähkinöitä jauheena tai pähkinävoina!
Vegaaninen ruskistettu voi ja sen variaatiot
Ei muuta kuin kipin kopin kauppaan ja voikattilat liedelle! Testasin huvikseni vegaanisen ruskistetun voin valmistamista sekä Naturli’lla että Vioblockilla. Naturli’ssa on jo valmiiksi seassa hieman mantelia, ja se ruskistuu siksi sellaisenaankin, tosin vain hyvin miedosti. Vioblock sen sijaan vain sulaa. Kumpaankin kannattaa siksi lisätä pähkinöitä! Mutta mitä pähkinöitä? Testiin valikoitui hasselpähkinä, pekaanipähkinä ja manteli, jauheen muodossa. Lisäksi kokeilin lisätä yhteen erään sekaan myös pienen ripauksen tummaa sokeria ja vaniljaa.
Kun pähkinäjauheen lisää sulaan vegaaniseen voihin, kannattaa seosta sekoittaa pohjia myöten taukoamatta. Jos kotoa löytyy vaaleapohjainen kattila, pystyy väriä tarkkailemaan hieman paremmin, mutta myös nenä kyllä kertoo, kun pähkinäjauhe alkaa paahtua. Sopivasti paahtunut pähkinä/voi kannattaa kipata kuumasta kattilasta kuumuutta kestävään kulhoon mieluummin hieman liian aikaisin kuin liian myöhään, sillä paahtuminen jatkuu vielä tovin kattilan ulkopuolellakin. Ja sitten vain odotellaan! Paahdettu vegaaninen voi on toki herkullista kuumana, mutta hieman jähmettyneenä siitä tulee koostumukseltaan lähes kinuskimaista. Vioblock jähmettyi huoneenlämmössä lusikoitavaan paksuuteen noin tunnissa, kun taas Naturli’lla jähmettymiseen meni jääkaapissa vietetty yö.
Mitä tulee makuun, jokainen versio kummallakin vegaanisella voilla oli älyttömän herkullista! Vaikea oikeasti uskoa, että aikaansaannokseni oli vegaanista. Sokeri- ja vaniljaripauksella silattu satsi meinasi tulla maistelluksi ihan sellaisenaan yhdeltä istumalta… Jos olisin kakkuleipuri, jalostaisin siitä jonkinlaisen voikreemin!
Suosikiksi valikoitui lopulta pekaanipähkinällä ja hasselpähkinällä maustetut Naturli’t. Hasselpähkinän paahteinen maku imitoi ruskistetun voin aromia minusta parhaiten, ja pekaanipähkinässä on taas ihanaa vaahterasiirappimaista makeutta. Mantelijauheella tehty versio oli herkullista, mutta vähiten ruskistetun voin makuista. Niinpä teen jatkossa ruskistetun vegaanisen voin hasselpähkinän ja pekaanin seoksella!
Ruskistettu vegaaninen voi
Raaka-aineet:
- 100 g vegaanista voita (Vioblock tai Naturli')
- 1 rkl jauhettua hassel- ja/tai pekaanipähkinää (voit käyttää myös jauhettua mantelia tai cashewpähkinää)
Halutessasi:
- ½-1 tl demererasokeria, kookossokeria tai muscavadosokeria
- ⅛ tl aitoa vaniljaa
- 1-2 tl sitruunamehua
Ohjeet
- Sulata vegaaninen voi pienessä kasarissa. Anna voin kiehua ja kuohua keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää sekaan sitten pähkinäjauhe (sekä halutessasi sokeri) ja jatka keittämistä muutama minuutti, tai kunnes pähkinäjauhe saa väriä ja tuoksuu paahtuneelta. Varo polttamasta pähkinöitä!
- Kaada voi lämmön kestävään astiaan. Sekoita mukaan vanilja, jos käytät sitä. Anna voin jäähtyä ja jähmettyä haluaamaasi paksuuteen. Vioblock jähmettyy huoneenlämmössä noin tunnissa, Naturli' kannattaa nostaa jääkaappiin ja odotella jopa yön yli. Sekoita ruskistettu vegaaninen voi vielä tasaiseksi ennen tarjoilua, sillä pähkinäjauhe valuu voin jäähtyessä astian pohjalle.
Huom:
- Pikku ripaus tummaa sokeria tuo voihin aavistuksen makeutta sekä lisää paahteisuutta. Tykkään itse lisätä sekaan myös pikkupikkuripauksen aitoa vaniljaa 🙂 Ruskistetun voin sekaan voi halutessaan puristaa myös pikkuisen sitruunamehua.
- Vioblockista tehty ruskistettu voi on jäähdyttyään rakenteeltaan kiinteämpää. Naturli'lla tehty versio jää pehmeämmäksi, ja sillä kestää tosiaan pidempään jähmettyä. Kumpikin on herkullista!
- Ruskistettu vegaaninen voi säilyy jääkaapissa ilmatiiviisti peitettynä pitkään, joten kerralla voi hyvin tehdä isommankin satsin!
Jos testaat ohjetta niin olisi hauska kuulla, mitä pähkinää teillä päädytään käyttämään!
Vastaa