Kaupallisessa yhteistyössä Asennemedia ja Social WinesAikuisten mehujäät sisältävät mitäs muuta kuin viiniä!
Jes jes, se olis vihdoinkin kesä, loma ja vapaus! Kesälomasuunnitelmani ovat yleensä osastoa ”ei suunnitelmia”, mutta onpahan minullakin muutamat kesäperinteet ja ne liittyvät tietysti ruokaan. Monen kesään automaattisesti kuuluvat jäätelöt eivät ole minua varten: jätskikiskalle eksyn ehkä vain pari kertaa kesässä – enkä silloinkaan yleensä jaksa särpiä koko annosta. Sen sijaan mehujäitä popsin varteenotettavalla tahdilla!
Jätski on useimmiten makuuni liian makeaa, mutta mehujäät sen sijaan voi tehdä just niin paljon tai vähän makeaksi kuin haluaa – kunhan tietää niiden valmistamisesta muutamat perusjutut. Erityisesti olen kunnostautunut viime kesinä tekemällä erilaisia drinksumehujäitä, joiden avulla kesäpäivä kuin kesäpäivä (juu, se sateinenkin) muuttuu hetkessä juhlaksi 😉 Välillä drinksumehujäitä on itseasissa pitänyt tehdä ihan talvellakin, sillä kesäfiilistely keskellä lumipyryä on harvemmin huono idea vaikka sitten viltteihin kääriytyneenä.
Drinksumehujäihin kelpaa mausteeksi melkein mikä vain alkoholi, mutta mitä vahvempi prosenttiluku, sen tarkempi raaka-aineiden mittasuhteiden kanssa pitää olla. Viime aikoina olen tehnyt erityisesti viinimehujäitä, viinissä kun on matalampi alkoholipitoisuus, jonka ansiosta niitä voi lotrata mehujäämuotteihin vähän enemmän.
Tämän hetkinen suosikkiyhdistelmäni on tuore ja mehukas päärynä + The Original M8 Riesling Gewürztraminer 2015, joka peilaa maultaan kivasti sekä samaista päärynää, että vihreää omenaa. Törmäsin kyseiseen viiniin ensimmäistä kertaa talvella äitini luona, eikä ihme: äidilläni kun on taipumus bongata erityisesti hinta-laatusuhteeltaan oivallisia valkoviinejä. Rakastan maustaa ruokia viineillä, joten olen äidin luona kyläillessäni aina silmä kovana tsekkailemassa, mitä hänen kaapeistaan löytyy. Kallista viiniä kun ruokaan ei raaski laittaa, eikä toisaalta tietenkään mitään kuraakaan.
Tykkäämme äidin kanssa molemmat kovasti rieslingeistä ja ainakin itse olen myös suuri gewürztraminerin ystävä. Gewürzin parfyymiset ja kukkeat aromit toimivat erinoimaisesti rakastamieni aasialaisten ruokien kumppanina, kuten myös hunajaiset rieslingit – niinpä molempia löytyy pöydästäni varsin usein. M8:sta löytyy kummallekin rypäleelle ominaisia aromeja tasapainoisessa ja kivan hapokkaassa paketissa. Hintaa M8:lla on alle yhdeksän euroa, mikä tekee siitä sekä loistavan kokkailu- tai mehujääviinin, että erinomaisen valinnan rennolle puistopiknikille ♥
…ja tähän väliin on vielä sanottava, että syyllistyn itse usein siihen, että valitsen juomani etiketin mukaan. Kaltaiseni ennakkoluuloiset esteetikot hoi, kannattaa antaa M8:lle tilaisuus! Moni kakku päältä kaunis ja ei ole viiniä etikettiin katsominen, ja mitäs näitä nyt on 😀
Ja sitten viineistä itse asiaan, eli viinimehujäihin! Se tuskin on kenellekään uutinen, että alkoholi ei normipakastimessa jäädy (paitsi se satunnainen pakastimeen unohtunut kalja-/siideripullo, joka sinne itse kultakin varmaan kerran elämässä räjähtää). Mitä viinimehujäähimoisen siis pitää ottaa huomioon?
- sokerin määrä: sokeri tuo mehujäähän matalamman jäätymispisteen – mitä makeampi seos, sen alhaisempi jäätymispiste. Alhainen jäätymispiste estää suurten jääkiteiden muodostumista ja parantaa näin mehujään rakennetta. Muista huomioida sokerin määrää miettiessäsi myös käyttämäsi hedelmän/marjan sokeripitoisuus! Lopullisessa mehujääseoksesta olisi hyvä olla n.20-30% sokeria.
- sokerin laatu: sokerista ja vedestä keitelty yksinkertainen siirappi toimii (1:1), mutta vielä paremmin homman hoitaa glukoosisiirappi, jota löytyy nykyään lähes kaikista vähän isommista marketeista. Se tuo seokseen hyvän rakenteen muttei ole aivan yhtä makea kuin tavallinen siirappi. Juokseva hunaja tai vaahterasiirappi toimivat minusta hyvin silloin kun niiden maku sopii kokonaisuuteen, rakenteen puolesta ne eivät tosin toimi glukoosisiirapin veroisesti.
- hedelmän/marjojen tyyppi: makeat ja kuitupitoiset hedelmät, kuten päärynä tai banaani tekevät mehujäästäsi ns. kermaisempia; samoin marjat ja hedelmät, joissa on korkea pektiinipitoisuus. Kirpeät tai vesipitoiset hedelmät kuten sitrukset ja vesimeloni vaativat seokseen enemmän sokeria joko makeuden tai tekstuurin takia kuin edellämainitut.
- alkoholin määrä: alkoholi tuo mehujäähän ihanasti makua ja hieman pehmentää pahimmillaan varsin jäistä mehupuikkoa, mutta samalla se alentaa seoksen jäätymispistettä – liika viinan lotraaminen estää jäätymisen ja sitähän me emme halua.
Mikä kuitenkin parasta, kokeilemalla oppii parhaiten! Tein pitkään drinksumehujääni ilman tietoakaan ideaalisokeripitoisuuksista sunmuista. Hyvin onnistuivat silloinkin!
Mikäli puikoista tulisi liian vetisiä/jäisiä, laita seuraavalla kerralla hieman enemmän alkoholia/sokeria/hedelmää. Jos taas liian pehmeitä ja nopeasti sulavia, heitä puikko suoraan lasiin sulamaan ja lorauta perään hieman mehua, viiniä, kuoharia tai vissyä – ihana hellejuoma on hetkessä valmis.
Päärynä-M8-puikot, 6 kpl
150 g The Original M8 Riesling Gewürztraminer 2015
150 g kuorittua tuoretta päärynää
80 g glukoosisiirappia
ripaus vaniljasokeria ja/tai jauhettua inkivääriä
(syötäviä kukkia, kuten orvokkeja tai syreenin kukkia … tai vaikka ne 7 juhannusyön taikakukkaa)
Soseuta kuorittu päärynä glukoosisiirapin ja viinin kanssa. Lisää makusi mukaan vaniljasokeria tai pieni ripaus jauhettua inkivääriä. Mikäli käytät syötäviä kukkia, laita ne mehujäämuottien pohjalle, kaada sitten mehujääseos päälle. Jäädytä 4-6 tuntia, tai kunnes viinimehujäät ovat täysin jäätyneet.
Näillä mittasuhteilla ja tällä (surkealla) matikkapäällä laskien näissä puikoissa on reilu 20% glukoosisiirappia, johon voidaan laskea päälle vielä päärynän ja viinin sisältämä sokeri – lopputulos on sopivan makea ja koostumukseltaan hyvä. Makeammasta tykkäävät voivat hyvin nostaa glukoosisiirapin määrää muutamalla kymmenellä grammalla.
Suosittelen säilyttämään valmiit viinimehujäät ilmatiiviisti siellä pakkasessa, jottei niihin tartu pakastimesta hajuja ja makuja. Harvemmimpa nämä toisaalta siellä kauaa pyörivät!
Itse olen juuri nyt tykästynyt plompsauttamaan viinimehujääni joko lasilliseen kivennäisvettä, tai joskus jopa ihan viinin sekaan. Lämpimänä päivänä mehujää viilentää juomaa kivasti ja sulaessaan lasillisesta tulee jotain slushyn tai viinispritzerin tapaista. Täysin varmaa on, että seuraavan kerran kun tulee tilaisuus, tarjoilen aikuisten mehujäät kuohuviinillä täytetyistä laseista ♥
M8:sta vielä: syötiin/juotiin pikkusiskoni kanssa viikonloppuna päärynä-M8-puikot sateenkaarisushini kanssa. Ensin juotiin viiniä ihan sellaisenaan sushin kyljessä (TOIMII) ja lopuksi tipautin laseihimme mehujäät. Tarjoilin siis jälkkärini kätevästi viinilasista ja taas säästettiin tiskissä!
Sateenkaarisushin ohje löytyy täältä 🙂
Koska kyseessä on alkoholiyhteistyö, kommentointimahdollisuus on tästä jutusta Valviran ohjeistuksen mukaisesti suljettu.