• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

18.2.2018

Kuivatut veriappelsiinit (kas näin venyy veriappelsiinisesonki)

kuivatut veriappelsiinit

Tämän vuoden veriappelsiinisesonki on hujahtamassa ohi jotenkin poikkeuksellisen nopeasti. Yleensä ehdin sulloa itseni veriappelsiinilla kyllästymispisteeseen ennen kuin kausi loppuu, mutta tänä vuonna jäin junasta jo kauden alussa. Onneksi on kuitenkin keinoja pidentää kautta edes pikkuriikkisen, kuten tämänpäiväisellä ohjeellani! Niinhän se nimittäin vain on, että kun veriappelsiinit katoavat kaupoista, niitä saa seuraavan kerran käsiinsä todennäköisesti vasta vuonna 2019… ellei sitten pistä muutamaa purkkiin, kuten minä.

Kuivatut sitruskiekot ovat monelle varmasti tuttuja cocktailbaarien drinkkilaseista. Itsekin tutustuin näihin herkkupaloihin baarissa, tosin en tajunnut että sen koristeen voisi ja kannattaisi syödäkin. En myöskään arvannut, miten monenlaiseen ruokaan kuivattuja sitruksia voisi käyttää, ennen kuin tein niitä itse! Niiden valmistaminen kotona on varsin helppoa: tarvitaan lähinnä vain veitsi, uuni ja hieman kärsivällisyyttä. Kun satsi on valmis, koti tuoksuu ihanalle ja vain luovuus on rajana lopputuloksen käyttötavoille.

kuivatut veriappelsiinit

kuivatut appelsiinit

Kuivatut veriappelsiinit sopivat toki juurikin erilaisten juomien koristeeksi tai killumaan vaikka joulukuuseen, mutta itse tykkään nakerrella näitä kiekkoja ohimennen vähän kuin sipsejä. Kun siivut maustaa ripauksella sokeria, kanelia ja/tai vaniljaa ennen kuivausta, lopputulos on todella koukuttava! Veriappelsiinin kirpeys ja kuoren hienoinen kitkeryys taittuu sokerin avulla ainakin omaan makuuni juuri täydelliseksi yhdistelmäksi kirpeää ja makeaa.

Olen tykännyt lykätä kuivattuja veriappelsiinikiekkoja mm. aamupuuron kruunuksi, muutamaan palaan murrettuna granolan sekaan, sekä paistetun lohen päälle. Voisin kuvitella, että nämä olisivat myös aika ihania dipattuina sulaan suklaaseen! Aion myös kokeilla maustaa jonkun pataruuan tai keiton näillä, ennen kuin pataruokakausikin päättyy. Maustamattomat kuivatut veriappelsiinit kävisivät myös monenlaisen mausteseoksen, -suolan tai -sokerin raaka-aineeksi.

kuivattu veriappelsiini

Jos satut omistamaan hyötykasvikuivurin, veriappelsiinisiivujen kuivaaminen sujuu kuulemma kuin itsestään ja vähintään puolet nopeammin kuin uunissa. Sanon “kuulemma”, koska en ole kuivuria koskaan testannut! Siskollani on moinen peli, mutta muistan tämän aina vasta siinä vaiheessa, kun minulla on jo satsi sitä, mitä nyt milloinkin kuivattelen, uunissa. Pitäisi opetella ennakoimaan näitä omia kokkausimpulsseja!

Jos siis kuivattelet siivut uunissa kuten minä, valmistaudu kääntelemään viipaleita muutamaan kertaan kuivumisen aikana tasaisen lopputuloksen takaamiseksi. Jos omistat siistin uuniritilän josta ei tartu makua siivuihin, kuivata siivut ritilällä – tällöin ei tarvitse siivuja edes käännellä. Muuten kuivatut veriappelsiinit eivät paljoa vaivannäköä vaadi, lähinnä vain aikaa!

Kuivatut veriappelsiinit

1 pellillinen eli n. 25-30 siivua

3 veriappelsiinia (mieluiten luomua, sillä lopputulos syödään kuorineen)

sekä halutessasi:

n. 4 rkl sokeria (itse suosin tässä ruokosokeria)

n. 2 tl kanelia / 1 tl vaniljaa

Lämmitä uuni 50-100 asteeseen. Pese veriappelsiinit huolella ja kuivaa ne. Leikkaa hedelmistä muutaman millin paksuisia siivuja – mitä ohuemmat siivut ja mitä lämpimämpi uuni, sen nopeampaa kuivatus on.

Levitä siivut leivinpaperoidulle pellille (tai siistille uuniritilälle, jos sellaisen omistat). Jos haluat nopeuttaa kuivumista, voit painella siivuja kevyesti keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla ennen kuivattamista poistaaksesi osan kosteudesta jo etukäteen. Itse pidän siivuissa kuitenkin mieluummin kaiken maun ja kuivatan niitä vain pidempään. Mikäli käytät sokeria ja/tai mausteita, ripottele ne lopuksi ohuelti siivuille. Käännä siivut halutessasi vielä ympäri ja mausta ne toiseltakin puolelta.

 

veriappelsiini

Kuivatus:

Laita pelti uuniin, mutta jätä uunin luukku hieman raolleen esim. puulastan avulla. Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, se kannattaa ehdottomasti laittaa päälle. Kuivata veriappelsiinin siivuja uunissa puolisen tuntia. Käännä siivut ympäri ja jatka kuivaamista taas puolisen tuntia. Jatka kuivaamista tämän jälkeen käännellen siivuja suurinpiirtein tunnin välein, kunnes ne tuntuvat koskettaessa kuivilta, nahkamaisilta ja joustavilta. (Mikäli kuivatat siivut ritilällä siivuja ei tarvitse kääntää ympäri, riittää että käännät ritilän ympäri pari kertaa kuivatusaikana)

Kuivattamiseen menee minulla sata-asteista uunia käyttämällä neljästä viiteen tuntia, mutta aika riippuu toki hieman uunista, uunin lämmöstä, siivujen paksuudesta ja siitä, kuivasitko siivuista osan kosteudesta jo ennen uuniin lykkäämistä.

Matalammassa lämpötilassa kuivattaminen voi kestää jopa 12 tuntia, mutta toisaalta lopputulos on sitä laadukkaampi, mitä matalampi kuivatuslämpötila on. Tässä voi kukin siis valita laadun ja ajankäytön väliltä oman tilanteensa mukaan. Itse valitsen mieluummin tuon korkeamman lämmön ja lyhyemmän ajan, sillä uunini tuuletin rämisee ollessaan päällä, eikä sitä meteliä jaksa kuunnella kahtatoista tuntia 😀

Säilytys:

Itse jätän kuivatut veriappelsiinit uunista ottamisen jälkeen vielä pellille huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, jotta ne ovat täysin jäähtyneet ennen pakkaamista. Lopuksi lykkään siivut ilmatiiviiseen lasipurkkiin, jossa ne säilyvät huoneenlämmössä valolta suojattuna käyttökelpoisena kuukausia (ja pidempäänkin, tosin ennenpitkää sekä niiden maku että väri tulee kärsimään). Minusta siivut kannattaa purkittaa useampaan pieneen purkkiin, sillä joka kerran purkin avatessa sinne säilötyt siivut altistuvat ilman kosteudelle ja niiden säilyvyysaika lyhenee. Mieluummin siis monta pikkupurkkia kuin vain yksi iso!

Kerran purkin kannen avattuaan, kuivattuja veriappelsiinisiivuja voi heitellä niin niihin drinkkeihin, kuin jugurttikulhoon, aamupuuroon, suoraan suuhun… mihin kaikkeen sitä ihanaa veriappelsiinin makua nyt sitten sattuisi kaipaamaankin!

kuivattu appelsiini

kuivatut veriappelsiinit

Ps. Älä missään nimessä nosta uunin lämpöä yli sadan nopeuttaaksesi kuivatusprosessia – saatat käräyttää siivut.

Pps. Varman päälle pelaaja täyttää lasipurkit hieman vajaiksi ja tarkkailee muutaman vuorokauden verran, tiivistyykö purkin seinämiin kosteutta. Hedelmissä on kuivatuksen jälkeenkin nimittäin jonkin verran kosteutta, joka jakautuu tasaisesti siivujen välille purkissa eikä tasauduttuaan pitäisi aiheuttaa ongelmia. Liika kosteus, jonka ansioista siivut saattaisivat esim. takertua toisiinsa ja alkaa homehtumaan on kuitenkin ongelma. Niinpä säilytyspurkkia kannattaa pitää jonkin aikaa silmällä, ravistella kevyesti päivittäin ja mikäli kosteutta alkaa tiivistyä purkin seinämiin, lykätä siivut heti takaisin uuniin muutamaksi tunniksi kuivumaan hieman lisää. Homeiset siivut heitetään tietysti pois, jos niin huonosti kävisi. Aiheesta voi lukea lisää esim. täältä (suomeksi) sekä (englanniksi) täältä ja täältä!

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Herkut, Kasvisruoka, Vegaaniset Avainsanoilla: kuivattu appelsiini, veriappelsiini

Uusimmat

  • Hibiskusglögi
  • Kurpitsapelti, rapea tofumuru & uusi arki
  • Punainen shiso & shisomehu
  • Unelmien pähkinäinen mustatorvisienikeitto
  • Shiso pesto

Luetuimmat

  • Glögi sour x 2
    Glögi sour x 2
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Soijamarinoidut kananmunat x 3
    Soijamarinoidut kananmunat x 3
  • Jouluinen riisipuuro risottoriisistä
    Jouluinen riisipuuro risottoriisistä
  • Ricotta & tomaatti galette
    Ricotta & tomaatti galette
Edellinen artikkeli: « Perunapasta + #ruokatrendit2018
Seuraava artikkeli: Talvivihannes nimono (juureksia, kurpitsaa ja retikkaa dashissa) »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Helena B sanoo

    19.2.2018 09:36

    Ihanan näköisiä ja varmasti myös maukkaita nämä veriappelsiinikiekot! Melko äärimmäistä hifistelyä kuitenkin, että uunia lämmitetään tuntikausia, jopa puoli vuorokautta, jotta saadaan lisämaksua granolaan ja kivaa ilmettä aamupöytään. Nämä ovat ihmisille, joilla on kaikkea, mutta halu saada lisää ei ole loppunut.

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      19.2.2018 10:02

      Kuivaamalla on säilötty erilaisia ruokia jo pitkään. Ymmärrän kyllä pointtisi, tai luulen ymmärtäväni mitä haet takaa. Eipä tuo uunin lämmittäminen pitkään ole energiankäytön näkökulmasta ideaalista minustakaan ja en tekisi näitä vaikkapa vain koristeeksi. Se hyötykasvikuivuri olisikin hyvä hankinta, jos säilöisin kuivaamalla vuoden varrella enemmänkin! Kun omat kuivaamiset ovat lähinnä satunnaiset sienisaaliit ja nyt nämä kerran vuodessa sesongissa olevat hedelmät, riittää uuni minulle kuitenkin hyvin (paitsi jos muistaisin vihdoin pyytää siskolta sitä kuivuria lainaan)! Hifistelyksi en kuivaamalla säilömistä tosiaan kuitenkaan kutsuisi sen enempää kuin muitakaan perinteisiä säilömistapoja 🙂 Mutta mihin sen hifistelyrajan kukin nyt sitten vetääkin … itsellä se on varmasti korkeammalla kuin monella ja teen keittiössä mielelläni vähän enemmän kuin moni muu. Ihan omaksi ilokseni. Kaikkien ei näitä tarvitse haluta tehdä 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Hei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogini pariin. Löydät täältä kasvispainotteista reseptiikkaa laidasta laitaan!

Viimeisimmät artikkelit

  • Hibiskusglögi
  • Kurpitsapelti, rapea tofumuru & uusi arki
  • Punainen shiso & shisomehu
  • Unelmien pähkinäinen mustatorvisienikeitto
  • Shiso pesto
  • Kantarellirisotto savustettu valkosipuli confitilla, maissilla & härkäpavuilla

Luetuimmat

  • Glögi sour x 2
    Glögi sour x 2
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Soijamarinoidut kananmunat x 3
    Soijamarinoidut kananmunat x 3
  • Jouluinen riisipuuro risottoriisistä
    Jouluinen riisipuuro risottoriisistä
  • Ricotta & tomaatti galette
    Ricotta & tomaatti galette
  • Paahdettu sipuli, sipuliöljy & asiaa ruokasipuleista
    Paahdettu sipuli, sipuliöljy & asiaa ruokasipuleista

Kategoriat

  • Löydöt
    • Makumatkat
    • Ravintolat ja baarit
  • Reseptit
    • Edulliset
    • Eväslaatikko
    • Herkut
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Olut
      • Smoothiet
      • Viini
    • Kasvisruoka
      • Vegaaniset
    • Leipomukset
    • Liha
    • Makumuistot
    • Merenelävät
    • Nopeat
    • Villiruoka
  • ruokakuvaus
  • Sekalaiset jutut
  • Yhteistyöt

Arkisto

Instagram

Mulled hibiscus tea ❤️ Glögikausi auki! Onks Mulled hibiscus tea ❤️ Glögikausi auki! Onks sulla? 

Hurahdin tällä viikolla hibiskusglögiin, jonka haudutan hibiskuksesta ja kaapin mausteaarteista. Ohje blogissa nyt!
•
•
•
•
•
#glögi #glögg #hibiskus #hibiskustee #hibiscustea #joulukuu #joulutuleeoletkovalmis #glögikausiavattu
#jouluruoka #aseasonalshift #myseasonaltable #mystoryoflight #sesonkiruoka #reseptiblogissa #reseptivinkki #juomavinkki #drinkstyling #hotdrinkseason #rusticgamestrong #hautescuisines #foodartblog #foodartproject
Crispy tofu, butternut squash & chickpea traybake: Crispy tofu, butternut squash & chickpea traybake:

• small butternut squash
• can of chickpeas
• garlic, salt, pepper, dried thyme,  EVOO
• a block of shredded (smoked) firm tofu
• ~ 1,5 dl vegan parmesan (I use a nutbased one)
• chili, cilantro, spring onion - whatever you have around

Slice the pumpkin to ~1 cm thickness, remove the seeds. Drain the chickpeas. Add both on an oiled tray, season to taste with garlic, salt, pepper, herb of your choice + plenty of extra virgin olive oil. 

Pat off as much moisture from the shredded tofu as you can - I use a kitchen towel. Getting it as dry as possible will help make the tofu super crispy! Layer both the tofu and the vegan parmesan on top of the pumpkin and drizzle on top a little more oil.

Bake in a 200°c convection oven until the pumpkin is soft and the tofu is crispy ~ 30minutes. Garnish with fresh chili, herbs, spring onion and serve with salad.

••••

Feel free to adjust, add, remove ingredients - this is really all about the crunchy tofu on top! To make it extra crispy you can freeze / press the tofu to help remove even more moisture.

••••

Kurpitsapelti rapealla tofumurulla myös blogissa ✨

#myskikurpitsa #kurpitsa #tofu #kasvisruoka #vegaaniruokaa #ruoka #ruokareels #resepti #foodblogfeed #arkiruoka #sesonkiruoka #veganrecipes #tofurecipe #plantbasedrecipes #seasonaleating #pumpkinseason #recipereels #myseasonaltable #flatlayfood #myopenkitchen #mycommontable #buzzfeastfood #eeeeats
Okonomiyaki kurpitsalla & suppilovahveroilla pää Okonomiyaki kurpitsalla & suppilovahveroilla pääsi just viikon ruokalistalle, koska kaupassa oli vielä suppiksia! Ohje blogiarkistoissa 🤎
///
Freezing cold Sunday with funnel chanterelle & pumpkin okonomiyaki. Oh, and loads of Kewpie mayo, okonomiyaki sauce, aonori and katsuobushi!
•
•
•
•
•
#okonomiyaki #suppilovahvero #kurpitsa #japanilainenruoka #reseptiblogissa #reseptivinkki #foodartproject #foodartblog #hautescuisines #hautescuisines_global #eattheseasons
#satokausi #sesonkiruoka #sienet #seasonaleating #myseasonaltable #darktablemood #foodflatlay #foodblogfeed #storyofmytable #moodofmytable
Keeping cozy with some amber wine 🍂 Brown is t Keeping cozy with some amber wine 🍂

Brown is the color of comfort and warmth, both much needed in the harsh Finnish November 🤎 What's your favorite brown comfort food (or drink)?

Raising a glass to the 3rd #foodartbeaproject theme - The color brown and the emotion it evokes in you
@bealubas
@Fondosparafotografos
@thesouthasiankitchen
@foodartproject 
#foodartproject 

#petiitbar #viinibaari #myhelsinki #helsinkisecret #heldrinks #viini #natuviini #winephotography #wineoclock #belightinspired #naturalwine
#winestagram #mystoryoflight #lauantai
#moodsinframe #moodmagic #amberwine #citylights #streetphotos
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Avainsanat

avocado chili cocktail gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna pistaasi porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna tomaatti valkosipuli vegaaninen vegan recipe vegetarian recipes yhteistyö

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään