Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja GoGreen
Olen kasvanut kodissa, jossa syötiin paljon kaikkea raakaa: oli ituja, oli äidin legendaarisia kaalisikareita ja rehulautasia, oli tuorepuuroa. Kaikki meni aina hyvällä ruokahalulla alas, eikä siksi ehkä ihme, että raakaruoka on näin aikuisenakin minua kovasti kiinnostellut. Jossain vaiheessa kokeilin uteliaisuuttani elellä pelkällä raakaruualla kokonaisen viikon. Kokeilu sujui ihan mukavasti – olo oli hyvä ja energinen – mutta jatkuva evästen pakkailu ja aterioiden suunnittelu osoittautui arkena aika hankalaksi.
Raakaruokailun suurimpia etuja on se, että ravinteita on kuumentamattomassa raaka-aineessa runsain mitoin enemmän kuin kuumennetussa. Hyvänä esimerkkinä tästä on vaikkapa kaako: raakakaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista raaka-aineista, joka sisältää valtavan määrän ravinteita ja antioksidantteja (mm. magnesiumia, rautaa ja sinkkiä). Raakakaakao käy siis superfoodista, mutta kun kaakaopapu prosessoidaan rankalla kädellä ja sokeroidaan, on se huomattavasti ravinneköyhempää ja tekee hyvää koko kropan sijasta ehkäpä lähinnä mielelle.
Helpointa raakaruuan lisääminen omaan ruokavalioon on salaatin muodossa, eikä salaatteja rouskutellessa varmaan edes tule ajatelleeksi syövänsä nyt sitä ”trendikästä raakaruokaa”. Helppoja ovat myös kylmät vihanneskeitot, kuten gazpacho ja kurkkukeitto. Veikkaisin kuitenkin, että parhaiten kaikille uppoavaa raakaruokaa ovat raakakakut – kukapa kakkuja nyt voisi vastustaa?
Itselleni tavalliset kakut ja leivonnaiset ovat yleensä aivan liian makeita, joten tuuletan raakakakkujen menestyksen puolesta: ihanaa, kuinka monesta paikasta niitä nykyään saa! Kevyitähän raakakakutkaan harvoin ovat, mutta ne ovat niin ravinteikkaita ja herkullisia, että mitäs tuosta. Miksi sitä kakkua sitäpaitsi laihtuakseen söisikään?
Olen muutamaan otteeseen taplaillut raakaleivonnan parissa kotosalla ja suhteellisen helppoahan se on, ainakin kun reseptin avulla. Melkoista raaka-ainearsenaalia kakut usein kyllä vaativat! Tehokas blenderi on myös tärkeä – omani ei sellainen ole, joten olen päätynyt tekemään pähkinäpohjaisten kakuntäytteiden sijasta useammin avocadopohjaisia herkkuja. Niiden koostumus on kermaisen pehmeä ja monin eri tavoin maustettavissa. Koska avocado ei lopputuloksessa juuri maistu, uppoaa se monelle ennakkoluuloisemmallekin herkkusuulle.
GoGreenin tuore GO RAW -sarja sisältää valmiita sekoituksia niin raakapalloille, -patukoille kuin kräkkereillekin. Kätevät sekoitukset säästävät aikaa ja päänvaivaa: ei tarvitse juoksennella ympäri kauppaa etsimässä tusinaa eri raaka-ainetta ja valmistaminenkin käy kädenkäänteessä – pussin sisältö vain sekoitetaan vesitilkan kanssa ja muotoillaan. Terveellinen ja herkullinen välipala valmistuu melkeinpä samassa ajassa, kun kestäisi kävellä lähimmälle kiskalle suklaapatukkaa ostamaan. Lopputulos sitäpaitsi antaa sokeripiikkiä pitkäkestoisemman energiabuustin – näiden avulla olisi se minunkin raakaruokaviikkoni saattanut sujua hieman helpommin varsinkin iltapäiväväsähdysten hetkinä… (kuinka monta banaania voi ihminen viikossa syödä saamatta yliannosta?)
Omaksi suosikikseni GoRaw-tuotteista nousi heti saksanpähkinää, kookosta, mustikkaa ja pistaasia sisältävä raakapatukkaseos, josta tein tosin patukan sijaan ensitöikseni torttupohjan. Raakakaakaosta ja avocadosta surautettu kaakaovanukas maistuu ihanalle tuoreen appelsiinin kanssa ja yhtälö sopikin raakatartelettieni kruunuksi kuin valettu. Lopputulos maistuu niin namille, että sen ei heti uskoisi olevan terveellistä lainkaan!
Appelsiini-suklaiset raakatarteletit 4:lle
vegaaninen
Pohjaan:
puoli pussia GoGreen Go Raw Bar Mixiä
0,5 dl vettä
2 rkl raakaneitsytkookosöljyä
Täytteeseen:
2 kypsää avocadoa
3-5 rkl raakakaakaojauhetta (maun mukaan!)
2-3 rkl raakasokeria (tai n. 2 rkl vaahterasiirappia tai agavesiirappia)
1 ison (veri)appelsiinin hedelmäliha ja mehu
2 rkl chiansiemeniä
Blendaa vesi, miedolla lämmöllä (alle 42°C) sulatettu kookosöljy, sekä puolet Go Raw -mixistä. Sekoita näin valmistuneeseen tahnaan loppu mixistä ja taputtele seos neljään pieneen (mielellään irtopohjaiseen, halkaisijaltaan max 10 senttiseen) tartelettivuokaan. Painele sormilla massaa myös vuuan reunoille. Peitä vuuat kelmulla ja laita ne jääkaappiin jähmettymään sekä odottelemaan täytteen valmistumista.
Leikkaa appelsiinin kuori terävällä veitsellä pois niin, että hedelmäliha paljastuu. Leikkaa hedelmälohkot irti hedelmästä kalvojen väleistä ja laita sivuun odottamaan. Kerää leikatessa irtoava mehu huolella talteen, purista sitten vielä jäljelle jääneestä hedelmästä loput mehut kulhoon. Sekoita mehuun chiansiemenet. Jätä turpamaan n. 10 minuutiksi, sekoita turpamisen aikana muutaman kerran jotteivät siemenet takerru toisiinsa ja paakkuunnu.
Soseuta avocado, raakakaako ja raakasokeri keskenään. Sekä makeutuksen että kaakaon määrää voi säätää omaan makuun 🙂 Sekoita soseeseen appelsiinimehussa lionneet chiansiemenet. Voit tämän jälkeen vielä blendata seoksen jos haluat – itse tykkään appelsiininmakuisista pikku chiapommeista kaakaovanukkaani seassa, joten en soseuta seosta. Seoksen voi laittaa jääkaappin ilmatiiviissä astiassa odottelemaan tarjoiluhetkeä.
Kun olet valmis tarjoilemaan herkut, ota tartelettipohjat jääkaapista ja irrota ne varovasti vuoistaan. Aseta jokaiselle pohjalle 2-3 appelsiininviipaletta – säästä kuitenkin neljä viipaletta tartelettien koristeluun. Peitä viipaleet kaakaovanukkaalla joko ihan lusikoiden, tai pursotuspussista pursotellen. Koristele tarteletit appelsiinin viipaleella ja tarjoile!
Tiltu sanoo
Hauska idea nämä seokset! Mikähän lienee suositushinta?
Juulia sanoo
Muistaakseni ball- bar- ja crackermixit ovat lähikaupassani viiden euron tienoilla.
Tiltu sanoo
Ok, kiitti tiedosta!
Tämmöinenhän pussukka kätevä mukana kuljetettavaksikin hätävaraevääksi 🙂