• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

5.9.2016

Onigirazu!

onigirazuTässä on onigirazu! …ai mikä? Mun uusin ruokaihastus.

Onigirazu on eräänlainen norilevään kääritty japanilainen “riisileipä”, jonka väliin voi laittaa ihan just sitä mitä milloinkin halajaa. Ei huolta, jos et ole koskaan moisesta kuullutkaan – en ollut minäkään vielä pari viikkoa sitten. Törmäsin tähän nerokkaaseen ruokalajiin sattumalta etsiskellessäni reseptiä onigireille, joihon ihastuin kesällä ravintola Kamomessa.

Kamomen onigiri (käsin kokoon puristettu ja muotoiltu riisipallo tai -kolmio, joka on välillä täytetty, välillä ei; tarjoillaan usein norisuikaleeseen käärittynä) oli maustettu hurmaavan aromaattisella violetilla mausteella yukarilla, joka on kuivattua ja jauhettua shisolehteä. Hurahdin sekä onigireihin että niiden mausteeseen niin kovasti, että lähdin heti haeskelemaan keinoa nauttia molemmista myös kotona. Yukaria löysin Tokyokanista, onigirireseptejä taas yllin kyllin netistä.

Samalla silmiini osui jotain vielä jännemmän näköistä: onigirazu! Houkutteleva mutta monimutkaisen oloinen ruoka paljastui onneksi yllättävän helpoksi valmistaa: perinteiset onigirit muotoillaan käsin puristamalla, mutta onigirazut saavat sen sijaan muotonsa kuin itsestään kelmun ja norileväarkin avulla. Testattu on vapaaehtoisvoimin, onigirazu onnistuu vaikka olis se kokkailupeukalo vähän keskemmällä kämmentä! Täytteitäkin tähän riisipakettiin saa laittaa serkkuaan runsaammin ja vapaamielisemmin (tyyliin ketsuppia, kinkkua ja juustoa) – kun taas perinteisiin onigireihinhan ei välttämättä tule kuin yksi täyte.

onigirazu

Onigirazu on ollut Japanissa ilmeisesti kova ruokahitti erityisesti viime vuosina, mutta sen historia ulottuu käsittääkseni alunperin noin 25 vuoden päähän. Onigirazu on peräisin Tochi Ueyaman sarjakuvasta nimeltä Kukkingu Papa (kokkaava Papa): päähenkilö on kokkausharrastustaan työkavereiltaan salaileva salaryman. Onigirazu päätyi Kukkingu Papan luomukseksi sarjakuvan sivuille, kun Ueyama näki vaimonsa tekevän kiireessä hieman uudentyyppisiä onigireja ja piirsi näkemänsä sarjakuvaan. (Lähde: Japan Times)

Sattumoisin yksi lempisarjakuvistani on eräänlainen japanilainen “ruokapäiväkirja” Koduko no Gourmet, joten arvatkaas vaan, haluanko saada nämäkin sarjakuvat näppeihini!

Muun muassa japanilaisella munakasrullalla ja kylmäsavulohella täytetty onigirazu  ♥

Instagramin kuvia selaillessa käy aika nopeasti selväksi, että näihin herkkupaketteihin voidaan tosiaankin tuuppia melkein mitä vaan, aina pehmeäksi keitetyistä kananmunista säilykelihaan eli spamiin ja chicken tonkatsuun. Höysteeksi töräytellään fiiliksen mukaan ketsuppia, majoneesia, misoa, wasabia, srirachaa, gochujangia, teriyakikastiketta … paketti voi sisältää ilmeisesti oikeastaan ihan mitä vaan, kunhan täyte on riisikerrosten välissä ja koko komeus kääritty norilevään.

Ensimmäisiin omiin onigirazuihini lykkäsin gochujangilla ja vaahterasiirapilla karamellisoituja paksuja pekonisiivuja, avocadoa, tomaattia, ruohosipulia, shisoa ja wasabimajoneesia. Riisin maustoin tietysti iki-ihanalla yukarilla. Yhdistelmä osoittautui niin herkulliseksi, että se päätyi itseoikeutetusti tämän jutun reseptiksi asti.

Vahva suositus kuitenkin myös toiselle viritelmälleni: kylmäsavulohta, srirachamajoneesia, tamagoa, ruohosipulia ja riisiviinietikalla nopeasti marinoituja retikkasiivuja. AAH! Mitähän seuraviin sitten laittaisi…

Pekoni-avocado onigirazu 4 kpl

4 norileväarkkia

Riisiin:

4 dl japanilaista riisiä / sushiriisiä

4,4 dl vettä

(1 rkl mishima yukari -shisomaustetta tai muuta furikake-seosta)

Täytteeksi:

4 paksua siivua pekonia (“grillipekonia”) tai 8 tavallista

2 tl gochujangtahnaa (voi korvata srirachalla)

2 tl vaahterasiirappia

1 kypsä avocado + n. 1 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl majoneesia

1 tl wasabia

1 ruukku ruohosipulia

1 ruukku shisoa (toiselta nimeltään perilla)

2 tomaattia

Pese riisiä, kunnes siitä irtoava vesi ei ole enää maitomaista (4-5 kertaa ja joka kerta aina uudessa vedessä). Valuta pesuvesi riisistä huolella. Laita riisi kattilaan, jossa on tiiviisti istuva kansi ja kaada päälle vesi. Laita kansi päälle ja jätä riisi veteen likoamaan vähintään vartiksi – liotuksen ansiosta riisi kypsyy tasaisemmin.

Sitten vaan kattila kansineen liedelle ja levy päälle keskilämmölle. Kun kuulet veden alkavan kiehua, voit alentaa lämpöä hieman. Kypsennä riisiä kannen alla yhteensä 14 minuuttia – aika ajastetaan siitä, kun laitat lieden päälle. Älä avaa kantta missään välissä! Ajan kuluttua loppuun ota kattila liedeltä mutta jätä kansi sen päälle vielä kymmeneksi minuutiksi.

Tämän jälkeen riisi on valmista – kaiken veden pitäisi olla imeytynyt ja riisin olla täysin kypsää. Jyvästen kuuluu hieman takertua toisiinsa. Mikäli haluat, voit käännellä riisin sekaan varovasti jyviä murjomatta hieman yukari- tai furikake-maustetta. Pidä riisi lämpimänä onigirien kokoamista varten!

Leikkaa pekonisiivut puoliksi ja voitele ne kevyesti gochujangin ja vaahterasiirapin sekoituksella. Paista siivuja leivinpaperoidulla pellillä 200 asteessa 10-15 minuuttia, tai kunnes siivut saavat hieman rapeutta. Viipaloi avocado ja pyörittele viipaleet viinietikassa tummumisen ehkäisemiseksi. Sekoita pienessä kupissa majoneesi ja wasabi keskenään ja leikkaa tomaatti ohuiksi siivuiksi. Pätkäise ruohosipuliruukusta kourallinen n. 10 cm pitkiä ruohosipulin varsia.

Onigirazun kokoaminen:

Valmistele ensin työtila. Levitä työtasolle pätkä kelmua ja aseta sen päälle norileväarkki. Ota noin kahdeksasosa lämpimästä riisistä ja taputtele se varovasti kastelluin käsin norilevän keskelle neliön muotoon – muovilasta on myös kätevä apuväline riisin levittelyssä. Riisikerroksesta ei saa tehdä liian paksua, tai onigirazusta tulee liian paksu noriin käärittäväksi – vajaa sentti on hyvä paksuus. Riisineliön kulmien kuuluu olla kohti leväarkin sivujen keskikohtia, eli riisineliö on leväarkin keskellä vinoneliönä. Jätä riisineliön ja noriarkin reunan väliin muutama sentti tyhjää (kuva 1).

Voitele riisi wasabimajoneesilla ja aseta sen päälle sitten ruohosipulia, neljännes viipaloidusta avocadosta, kaksi siivua pekonia, muutama tomaattisiivu ja lopuksi reilusti shisoa (järjestyksellä ei ole niin väliä, mutta ruohosipulit kannattaa ankkuroida majoneesiin tai ne lähtevät helposti omille teilleen). Taputtele kastelluin käsin päälle lopuksi noin kahdeksasosa riisiä samaan neliön muotoon.

Käännä leväarkin kaksi vastakkaista kulmaa riisin päälle, sitten jäljelle jääneet kulmat, ikäänkuin sulkisit kirjekuoren (kuvat 4 ja 5). Mikäli riisineliön koko ja korkeus osuivat nappiin, levä peittää paketin juuri sopivasti; lämmin riisi pehmittää norilevän niin että se asettuu kuuliaisesti riisin pintaan. Kääri paketti tiukasti kelmuun ja aseta tasolle lepäämään saumapuoli alaspäin. Tee loput paketit samoin.

Leikkaa paketit tarjoilua varten terävällä veitsellä kahtia. Leikkuupinnasta saa siistin, kun veitsen kastelee vedellä ennen jokaista leikkuukertaa. Mikäli haluat leikkuupinnasta ekstranäyttävän, leikkaa onigirazu halki poikittain täytteiden asettelusuuntaa vasten. Leikkuusuunta kannattaa merkitä pakettiin jo pakkausvaiheessa esim. ruohosipulin pätkällä (kuva 5), paketin lepäiltyä tovin pöydällä on muuten ehkä vaikea enää muistaa miten päin täytteet siellä sisällä oikein lepäilevätkään.

Sitten vain syömään! Onigirazut ovat herkullisia hetken levättyään, kun riisi on vielä lämmintä. Ne ovat myös oivallista eväsruokaa. Mikäli teet onigirazuja reilusti ennen tarjoilua, säilytä ne kelmuun ja keittiöpyyhkeeseen käärittyinä jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Vuorokautta pidempään en niitä kuitenkaan säilöisi, sillä riisi tuppaa kovettumaan jääkaapissa.

onigirazu

Ps. Useita houkuttelevia onigirazureseptejä sekä tietoa ruuan taustasta löysin mm. Just One Cookbook -sivulta 🙂

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Eväslaatikko, Liha, Makumatkat, Merenelävät Avainsanoilla: japanilainen, norilevä, onigirazu, pekoni, perilla, riisi, shiso, yukari

Uusimmat

  • Kukkakaalisalaatti “agorodolce”
  • Auringonkukansiementofu aka sunfu
  • Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
  • Kurpitsansiementofu aka “Pumfu”
  • Savutofupyörykät & tofukuu

Luetuimmat

  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Niin autenttiset dan dan nuudelit kuin voi
    Niin autenttiset dan dan nuudelit kuin voi
  • Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
    Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
  • Kotivararesepti: sitruunainen kikhernepata
    Kotivararesepti: sitruunainen kikhernepata
Edellinen artikkeli: « Päivällisestä lounaaksi: Lehtikaali & chorizo -salaatti/burrito
Seuraava artikkeli: Kirsikkainen punaviinibrownie »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Hanna sanoo

    5.9.2016 15:04

    Aaaaaah mä rakastan näitä jo nyt!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      5.9.2016 17:43

      😀

      Vastaa
  2. Kira sanoo

    6.9.2016 22:43

    Siis apua miten ihanan näköisiä! Toi kuivattu shiso rupes kiinnostaa, oon vaan syönyt tuoreena. Täytyy googlata 🙂

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      7.9.2016 07:10

      Sitä löytyy hyvin netistäkin (esim. Amazon), mut veikkaan että sun puolelta palloa vaikka mistä kaupastakin 🙂

      Vastaa
  3. Sari sanoo

    11.9.2016 14:03

    Voi luoja mikä herkku. Onnistuisikohan tuo siis oikeasti tällaiselta tumpeloltakin 😉 En ole koskaan ollut mikään “näprääjä” ja se harmittaa. Tässä on vähän ronskimpi meininki, joka meinaan ehkä voisi onnistua multakin.

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      11.9.2016 18:07

      Kyllä mä uskallan väittää että tumpelokin saa nämä kasaan – täällä oli juuri yksi itseään keittiökatastrofiksi nimittävä ystävä kylässä ja häneltäkin nämä sujuivat (pistin katsomaan ohjeet täältä blogista). Ainoa seikka mihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota on se, ettei tee täytepinosta liian korkeaa, silloin ei norilevä enää yllä kunnolla sen ympäri. + riisin pitää olla vielä lämmintä! Käynpä muuten lisäämässä tämän pikku seikan vielä juttuun, kun se sieltä näköjään puuttuu (hupsis).

      Vastaa
  4. Lotta sanoo

    17.9.2016 13:06

    Onpa hirmu kauniita! Miten oot saanut noi ruohosipulitkin tonne nätisti riviin 😀 Tuliskohan tästä uusi hitti sushiburritojen jälkeen..

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      18.9.2016 13:43

      Kiitos Lotta! Ei ne kyllä kaikissa olleet ollenkaan kiltisti rivissä 😛 tajusin vasta lopuksi että ne pitää ankkuroida sinne ekaan riisikerrokseen majoneesilla kiinni 😀

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Vaimomatskuu ruokablogiHei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogini pariin!

Viimeisimmät artikkelit

  • Kukkakaalisalaatti “agorodolce”
  • Auringonkukansiementofu aka sunfu
  • Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
  • Kurpitsansiementofu aka “Pumfu”
  • Savutofupyörykät & tofukuu
  • PB&J Old Fashioned & rasvapesty viski

Luetuimmat

  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Niin autenttiset dan dan nuudelit kuin voi
    Niin autenttiset dan dan nuudelit kuin voi
  • Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
    Löytö: Snack sitruuna aka limekvatti
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
  • Kotivararesepti: sitruunainen kikhernepata
    Kotivararesepti: sitruunainen kikhernepata
  • NEGRONI - kotibaarin afterwork cocktail nro 1!
    NEGRONI - kotibaarin afterwork cocktail nro 1!

Kategoriat

  • Löydöt
    • Makumatkat
    • Ravintolat ja baarit
  • Reseptit
    • Edulliset
    • Eväslaatikko
    • Herkut
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Olut
      • Smoothiet
      • Viini
    • Kasvisruoka
      • Vegaaniset
    • Leipomukset
    • Liha
    • Makumuistot
    • Merenelävät
    • Nopeat
    • Villiruoka
  • ruokakuvaus
  • Sekalaiset jutut
  • Yhteistyöt

Arkisto

Instagram

Löysin kaapista kuivia kikherneitä ja viimevuoti Löysin kaapista kuivia kikherneitä ja viimevuotisten suolaan säilöttyjen sitruunoiden jämät pitäis käyttää pois... Aika tehdä sitruunainen kikherne-orzopata! 

Ohje blogiarkistoissa keväältä 2020 (nevö foget 🫣) Suosittelen tupla-annoksen tekemistä!
///
Lemony chickpea & orzo stew 🌞 who needs a bowl?
•
•
•
•
•
#kikhernepata #orzopasta #reseptiblogissa #pantrycooking #pantryfood #pantrystaples #kotivara #kotivararesepti #rehurakkaus #kotiruokaa #kasvisruokaa #vegaaniruokaa #foodflatlay #foodandflatlay #onthetablefood #reseptivinkki #hautescuisines #hautecuisines #foodie_features #foodfluffer #mycommontable #myopenkitchen
Shaved cauliflower "agorodolce" style with • qu Shaved  cauliflower "agorodolce" style with
• quick pickled raisins
• arugula & radishes
• red onion & toasted hazelnut vinaigrette
• please add capers, I forgot ◉⁠‿⁠◉

Kukkakaalisalaatti pikapikkelöidyllä rusinoilla, rukolalla, hasselpähkinä-punasipulivinegretillä JA unohdetuilla kapriksilla <3

Ohje blogissa nyt!

#kukkakaali #sesonkiruoka #rehurakkaus #reseptivinkki #ruokareels #foodiereels
#foodreels #reelsfood #cauliflower #agrodolce #salaatti #saladideas #winterfood #resepti
#foodblogfeed #foodiefeature #foodfluffer
#myopenkitchen #mycommontable #getminimal
🍋🍋🍋 (Hetki aurinkokylpyä, sitten upotan 🍋🍋🍋

(Hetki aurinkokylpyä, sitten upotan heidät suolaan...
~ suolaan säilöttyjen sitruunoiden ohje löytyy blogiarkistoista!)

#lemons #citrusseason #sitrussesonki #sitruuna #hardlight #gloomandglow #sesonkiruoka #rehurakkaus #harshlight #texthursdays #texturesandtones #justbehue
#TEXTHURSDAYS is back from the winter break ... wi #TEXTHURSDAYS is back from the winter break ... with an update:

There are no more dedicated Texture Thursdays.

😱?!

Don't worry! I'm not letting go of #texthursdays just yet. It's just evolving!

I will still be sharing your fascinating textures. Just not on a certain day, nor in a certain amount!

#Texthursdays has been an ambitious project for me and it's been growing and growing for a long time. 

(For instance, I've been creating these collections of "10 fascinating textures" for a couple of years now - you can find them in the @texthursdays highlights!)

I love this foodie community of ours here and really want to keep giving back in some way. However, the system I've had with @texthursdays is no longer sustainable for me 🫣

So, I'm taking a step back, minimizing and simplifying the process. I hope you can understand.

The 10 fascinating textures I'm featuring in the stories today, are the last I'm sharing with the old format. Bear with me while I figure out what's the best path forward!

❤️

Jella

#foodphotographyandstyling #communityovercompetition
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Avainsanat

avocado chili cocktail gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna pinaatti pistaasi porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna tomaatti valkosipuli vegaaninen vegetarian recipes yhteistyö

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään