• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

7.6.2017

Baba ganoush, gremolata-oliivit & siemennäkkäri

Kaupallinen yhteistyö Risenta & Asennemedia

Metsäbrunssi!

Jos metsän reunassa asumisesta pitäisi valita paras puoli, niin tähän aikaan vuodesta tehtävä on helppo: spontaanien metsäpiknikien järjestäminen vaatii vain eväiden pakkaamisen ja muutaman minuutin kävelyn. Ei ole haitaksi sekään, että kotioven ja piknikpaikan väliltä voi halutessaan kerätä vielä leivänpäällisiä, kuten ketunleipää tai litulaukkaa ♥

Kesän edetessä pidemmälle metsäpiknikeissä alkaa olla inisevä kääntöpuoli, mutta näin touko-kesäkuun vaihteessa myös syvemmällä metsässä on saanut nauttia eväistään vielä ilman sen kummempaa huitomista.

metsäpiknik50 metriä eteenpäin ja perillä ollaan!

Meidän taloyhtiön pihalta alkaa polku, jonka varrelta löytyy monta tuulensuojaisaa pikku aukiota, joissa evästää ja paistattelee päivää rauhassa. Viime viikonloppuna pakkasimmekin itsemme metsään brunssille. Ihan täysin spontaani temppu tämä ei sentään ollut, jonkinlaista piknikiä olin kaavaillut nimittäin jo etukäteen: paistanut muutaman pellillisen ruokaisaa siemennäkkäriä ja muussannut jääkaappiin baba ganoush -purkillisen, valkopapusoseen ja za’atarilla maustetut gremolataoliivit.

Tämäntyyppisissä piknikeväissä on se hyvä puoli, etteivät ne ole moksiskaan, vaikka kaavailtuna piknikpäivänä sää ei yllättäen suosisikaan. Purkit voivat hyvin odottaa muutaman päivän verran jääkaapissa sitä hetkeä, kun aurinko suvaitsee tulla esiin. Sitten vaan viltti olalle, purnukat koriin ja asemiin! Purkkiin pakatuissa eväissä on myös se hyvä puoli, että erillisiä tarjoiluastioita ei tarvita, eikä purkkien pakkaaminen pois lähtiessä vie juuri aikaa – ei, vaikka kesäkuinen raekuuro yllättäisi 😛

risenta siemennäkkileipä

risenta siemennäkkileipä

Sama juttu pätee Risentan siemennäkkäreihin: näkkäriseoksen voi paistaa sopivalla hetkellä etukäteen ja pakata valmiit näkkärit paloina purkkiin odottelemaan piknikhetkeä. Kiertoilmauunissa tekee helposti kerralla useammankin pellillisen ja tuolloin näkkäreistä riittää tarvittaessa isommallekin seurueelle.

Risentan hapanjuurinäkkileipä on ollut jo pitkään lempparini itse paistettavista näkkäriseoksista, mutta nyt se sai kovat kilpailijat Risentan uutuustuotteista: 50 % siemeniä sisältävät juuressiemennäkkileipä & lehtikaali-siemennäkkileipä valmistuvat nimittäin aivan yhtä nopeasti ja helposti! Ne ovat lisäksi hauskan värikkäitä, maukkaita ja ruokaisia rouskuteltavia.

siemennäkkileipäPunatäpläisessä juuressiemennäkkärissä maistuu just sopivasti punajuuren, porkkanan ja palsternakan makeus!

risenta siemennäkkileipä

Risentan siemennäkkileipä -seoksissa on sekin hyvä puoli, että gluteenittomina ja vegaanisina ne sopivat myös jokaisen ystäväni ruokavalioon. Risenta myös lupaa kompensoida kaikki tuotteidensa viljelyssä, valmistamisessa, pakkaamisessa ja kuljetuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt, joten tuotetta on kiva käyttää myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

Omaksi suosikikseni näistä kahdesta uutuusmausta nousi punajuurella, porkkanalla ja palsternakalla täplitetty juuressiemennäkkileipä, johon huomasin käteni kurottavan brunssillamme uudestaan ja uudestaan. Kun pakkasin brunssipiknikkimme rääppiäiset myöhemmin samana päivänä mukaan kyläilyreissulle, niin katosi tosin lehtikaalinäkkärikin vauhdilla viimeiseen muruun asti 🙂

baba ganoushBaba ganoush aka munakoisotahna on suurta herkkuani 

Parhain baba ganoush valmistuu minusta uunin/grillin ja haarukan avulla, suristelulaitteita ei munakoisotahnan valmistukseen tarvita! Oleellisinta munakoison kypsentämisessä on kypsentää se todella pehmeäksi ja mieluiten pinnaltaan jopa savuisen hiiltyneeksi. Sähköuunissa laitankin baba ganoushia valmistaessani aina grillivastukset päälle.

Haarukalla valmistaessa baba ganoush jää kivasti rouheammaksi, mutta kuohkeutta siitä ei silti puutu. Minulla on ollut usein tapana keventää ja raikastaa baba ganoush muutamalla ruokalusikallisella kreikkalaista jugurttia, mutta totesin taannoin homman toimivat aivan yhtä hyvin kreikkalaistyyppisellä vegaanisella kauravalmisteella. Niinpä tekemäni baba ganoush maistuu myös vegaaneille, vaikka ns. jugurttia sisältääkin 🙂

Baba ganoush

vegaaninen

n. 1 kg munakoisoa

puolikas valkosipuli

1 sitruunan mehu

n. 1 dl oliiviöljyä

2-3 rkl tahinia (tummaa)

n. 1 tl suolaa

+ 2-3 rkl kreikkalaistyyppistä kauravalmistetta

(kourallinen sileälehtistä persiljaa silputtuna)

Paahda munakoisoja uunipellille asetetun folion päällä 200 asteisessa uunissa n. 1 tunti. Käännä munakoisot kerran kypsymisen aikana. Laita viimeiseksi vartiksi uunin grillivastukset päälle ja yritä saada munakoison kuori tummenemaan oikein kunnolla. Mikäli pääset käsiksi grilliin, kypsennä munakoiso siellä.

Laita viimeisen puolen tunnin ajaksi uuniin myös foliopalan sisään kääritty puolikas valkosipuli. Munakoisojen kuuluu olla uunista otettaessa täysin pehmeitä, kokoon lysähtäneitä ja kuorestaan enemmän tai vähemmän mustuneita; valkosipulin täysin pehmeää muttei palanutta (kurkkaa sitä siis muutaman kerran kypsymisen aikana). Kääri munakoisot lopuksi folion sisään lepäämään vielä noin vartiksi otettuasi ne uunista.

Halkaise munakoisot niiden hieman jäähdyttyä pitkittäin. Irroita kypsä munakoiso kuoresta mahdollisimman huolellisesti. Laita munakoiso tiheään siivilään valumaan, jotta ylimääräinen neste saadaan siitä pois. Painella munakoisoa siivilää vasten, jotta saat siitä irtoamaan mahdollisimman paljon nestettä – älä kuitenkaan puserra munakoisoa siivilästä läpi.

Olen kuullut huhuja, että myös salaattilinko toimisi munakoison kuivaamisessa hyvin! Jos kotoasi siis löytyy sellainen ja olet rohkealla päällä, kokeile tätä metodia ihmeessä ja kerro sitten minullekin miten kävi!

baba ganoush

Purista sitruunan mehu kulhoon ja puristele sen sekaan jäähtyneet kypsät valkosipulin kynnet kuorestaan. Ripottele päälle suolaa ja murskaa valkosipulinkynnet haarukalla painellen tahnaksi sitruunamehun kanssa. Lisää kulhoon sitten munakoiso ja murjo sekin haarukalla rikki. Lisää seokseen tahini haarukalla reippaasti “vatkaten”. Aloita tahinin lisääminen kahdesta ruokalusikallisesta, mutta lisää ihmeessä vielä kolmas mikäli haluat. Lisää oliiviöljy seokseen vähän kerrallaan edelleen haarukalla vatkaten, jolloin seos vaalenee ja kuohkeutuu. Mausta valmis baba ganoush lopuksi suolalla.

Baba ganoush on jo tässä vaiheessa minusta superherkullista, mutta happamien makujen ystävänä lisään seokseen vielä muutaman ruokalusikallisen kreikkalaistyyppistä kaurajugurttia, joka raikastaa, kepeyttää ja happamoittaa tahnaa hieman. Voit myös silputa tahnaan tässä vaiheessa hieman hienoksi silputtua persiljaa. Baba ganoush säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.

baba ganoushBaba ganoush & gremolataoliivit / valkopapusose ja villiparsa

Za’atarilla maustetut gremolataoliivit

vegaaninen

150 g vihreitä kivettömiä luomuoliiveja

1 luomusitruunan raastettu kuori

puolen sitruunan mehu

pieni valkosipulin kynsi raastettuna

2 rkl za’ataria (*

n. ½ dl oliiviöljyä

n. ½ dl hienoksi silputtua persiljaa

Valuta oliivit nesteestään huolella. Laita oliivit puhtaaseen lasipurkkiin ja lisää päälle loput raaka-aineet. Sulje purkin kansi ja ravistele raaka-aineet huolella sekaisin. Survo oliiveja hieman rikki purkissa esim. kaulimen tai kauhan varrella, ravista vielä kerran ja laita purkki sitten yön yli jääkaappiin maustumaan. Kun sopiva pikniksää koittaa, nappaa purkki ja haarukka kassiin ja napsi herkut näkkärin päälle suoraan purkista. Gremolata-oliivit säilyvät jääkaapissa 2-3 päivää tai muutaman päivän pidempäänkin, jos lisäät sitruunan mehun ja persiljan oliiveihin vasta juuri ennen tarjoilua.

*) Yrttinen ja kirpeän paahteinen za’atar on koukuttava mausteseos lähi-idästä. Sitä voi tehdä itse tai ostaa etnisistä ruokakaupoista. Muita za’atar-reseptejä blogissani ovat granaattiomena-za’atar-fetasalaatti, arabialaiset munakoisopihvit & savuiset za’atarpunajuuret.

Valkopaputahna

vegaaninen

n. 350 g isoja valkoisia papuja

puolen sitruunan mehu

1 valkosipulin kynsi

1 dl oliiviöljyä

n. ½ tl suolaa

Huuhdo ja valuta pavut huolella. Raasta valkosipulin kynsi tehosekoittimen kulhoon ja purista sitruunanmehu päälle. Ripottele kulhoon vielä suola ja surauta valkosipulin kynsi mahdollisimman sileäksi tahnaksi. Jätä seos tekeytymään noin kymmeneksi minuutiksi – sitruunan happo ja suola pehmentävät kivasti raa’an valkosipulin makua.

Lisää kulhoon sitten valutetut valkopavut ja oliiviöljy. Soseuta kaikki mahdollisimman sileäksi ja kuohkeaksi tahnaksi – ohenna seosta tarvittaessa kylmällä vedellä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Pakkaa valkopaputahna purkkiin ja tarjoile se siemennäkkärin kera (näkkärin paloja voi halutessa vaikka dipata purkissa). Valkopaputahna säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.

risenta siemennäkkileipä

Meillä oli brunssilla mukana vielä purkillinen pikaisesti kiehautettua villiparsaa, jota lastasimme sekä näkkäreille, että pistelimme menemään ihan sellaisenaan. Villiparsan saatavuus taitaa olla täällä Suomessa vähän niin ja näin, joten sen sijaan kannattaa kokeilla kiehauttaa minuutin pari kotimaista “villiparsaa” eli hyvin nuoria maitohorsman versoja, tai perinteistä viljeltyä parsaa, joka vaatii tietysti vähän pidemmän keittoajan.

Seuraavaksi taidamme siirtyä eväinemme metsän siimeksestä lähikalliolle – tuulestakin tulee nimittäin taas ystävä kun hyttysarmeijat aloittavat hyökkäyksensä. Jostain syystä hyttyset ovat aina olleet erityisesti juuri minun kimpussani – eräänkin ikimuistoisen juhannusyönä jälkeen laskin itsestäni yli 100 hyttysenpistosta! Ei auta meikäläistä Offit, ei citronella, ei huitoiminen. Se on vain hyväksyttävä paikkansa ravintoketjussa 😀

Sekä hyttystenkarkoitus- että piknikvinkkejä siis vastaanotetaan!

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Eväslaatikko, Kasvisruoka, Vegaaniset, Yhteistyöt Avainsanoilla: baba ganoush, gremolata, juuressiemennäkkileipä, lehtikaali-siemennäkkileipä, munakoiso, Risenta, sitruuna, tahini, valkopapu, vihreä oliivi, za'atar

Uusimmat

  • Vihreä luumulikööri aka “DIY umeshu”
  • Crispy chili kurkkusalaatti (cha cha cha)
  • Tamarindi-tomaattikeitto
  • Adonis-cocktail
  • Hedelmäinen tomaattisalaatti

Luetuimmat

  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
Edellinen artikkeli: « Röstipizza litulaukalla ja nokkospestolla
Seuraava artikkeli: Villiyrtti-vichyssoise »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Sirkku sanoo

    7.6.2017 19:27

    Oi ihana baba ganoush! Täytyykin kokeilla salaattilinkoa munakoisoihin. Zaatariin hurahdin tuotuani sitä Lontoosta ison pussillisen, ja tuota mahtavan yksinkertaista valkopaputahnaa miun täytyy ehdottomasti tehdä. Ihanat eväät!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      7.6.2017 19:29

      Kiitos Sirkku! Kerro sit toimiiko se salaattilinko 😀 Aika hyvin siitä munakoisosta saa myös ihan tuossa siivilässä onneks nestettä pois.

      Vastaa
  2. Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo

    7.6.2017 21:23

    Kiitos näkkärivinkeistä! Siemennäkkäriin olen koukuttunut pahasti – jollen tee itse, ostan sitten valmiita. Näitä Risentan tuotteita en vielä ole testannut, mutta kuulostivat kyllä todella herkullisilta!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      8.6.2017 07:02

      No eipä kestä 🙂 Nämä lehtikaali- ja juuressiemennäkkärit ovat niin uutuuksia, että itsekään en ole niitä vielä arkikauppareissujen kaupoissa nähnyt.

      Vastaa
  3. Dr.Sugar/ Jinna sanoo

    9.6.2017 09:13

    Tätä on ehkä pakko tehdä! Parempi puolisko kinuaa aina hummusta, mutta josko tänä viikonloppuna yllättäisinkin tällä 😉

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      11.6.2017 10:31

      😀 Mä olen viime aikoina viilaillut hummusreseptiäni niin lähelle täydellistä kuin vaan suinkin pystyn, mutta silti baba ganoush katoaa aina nopeemmin!

      Vastaa
  4. Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi sanoo

    9.6.2017 09:51

    noi näkkärit näyttää niiiiin hyviltä!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      11.6.2017 10:26

      Sitä ne on!

      Vastaa
  5. Mari sanoo

    9.6.2017 11:00

    Ihanat, erilaiset kuvat !

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      11.6.2017 10:31

      Kiitos Mari 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Hei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogini pariin. Löydät täältä kasvispainotteista reseptiikkaa laidasta laitaan!

Viimeisimmät artikkelit

  • Vihreä luumulikööri aka “DIY umeshu”
  • Crispy chili kurkkusalaatti (cha cha cha)
  • Tamarindi-tomaattikeitto
  • Adonis-cocktail
  • Hedelmäinen tomaattisalaatti
  • Punainen endiivisalaatti

Luetuimmat

  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Löytö: Pimientos de Padrón
    Löytö: Pimientos de Padrón

Kategoriat

  • Löydöt
    • Makumatkat
    • Ravintolat ja baarit
  • Reseptit
    • Edulliset
    • Eväslaatikko
    • Herkut
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Olut
      • Smoothiet
      • Viini
    • Kasvisruoka
      • Vegaaniset
    • Leipomukset
    • Liha
    • Makumuistot
    • Merenelävät
    • Nopeat
    • Villiruoka
  • ruokakuvaus
  • Sekalaiset jutut
  • Yhteistyöt

Arkisto

Instagram

On your marks, get set... juice up! 
❤️💛💚

Aloitan tänään raakamehukuurin ihanilla @biezawellness mehuilla - en ekaa, enkä taatusti vikaa kertaa! 

Varsinaista paastoa en vietä, mutta kevennän ruokavaliota ja rauhoitan elämää (sen mitä opettaja kouluvuoden viimemetreillä nyt pystyy LOL). Kokemus jokaisesta Elison raakamehukuurista on kuitenkin ollut sellainen, että energiasta ei ole ollut puutetta!

Lisää tietoa näistä piristävistä, villiyrttejä ja rutosti ravinteita sisältävistä raakamehuista Elisolta @biezawellness ! 

*mehut saatu*

Ps. Toivotaan että mehukuuri tehostaa jotenkin myös mun koordinaatiota, niin ei mee liikaa ohi suun 🙈

#biezawellness #raakamehu #villiruoka #villivihannekset #hortoilu #rawjuice #wildfood #greenjuice #vihermehu #hardlight #gloomandglow #aseasonalshift #botanicalpickmeup #justbehue #livecolorfully #foodfluffer #foodiefeature #juicedetox #greenjuicecleanse #nourishingdetox #helsinki #helsinkilove #helsinkisecret
Viikko käyntiin kurkuilla! Kuvassa mm. vieterikur Viikko käyntiin kurkuilla! Kuvassa mm. vieterikurkkuja, crispy chiliöljyä, kiinalaista mustaa etikkaa ja mustaa valkosipulia.

N a m!

Loppuviikosta onkin sitten ohjelmassa jotain varsin jännää: puhun @helsinki_cm aamussa aiheesta "acceptance" - luovasta työstä suorituspaineiden puserruksissa. 

Jos aihe kiinnostaa, niin ilmoittautuminen tähän ilmaiseen tapahtumaan (jossa on ihanan @mydearkitcheninhelsinki tekemää aamupalaa!) tapahtuu Creative Mornings Helsingin sivuilla! Tilaisuus on perjantaina 2.6. @designmuseo_fi ✨

Arvatkaa jännittääkö...

PS. Käärijä-huumassa tehty ohje löytyy blogista!

#creativemornings
#rehurakkaus #kurkku #kotimaisetkasvikset #chinesecucumbersalad #kurkkusalaatti #chilicrisp #crispychilioil #laoganma #spiralcucumber #veggielove #storyofmytable #foodfluffer #myopenkitchen #floralfood #petalsandprops #ediblegarden #eatmoremagic #foodfluffer #beautifulcuisines #eeeeats #hautescuisines #foodartblog #foodartproject #ofsimplethings
Weather forecast for the day: mostly sunny with a Weather forecast for the day: mostly sunny with a slight chance of purple rain 💜

Syreenisesonki on vihdoin alkanut, jee! Oon tehnyt viime vuosina näihin aikoihin aina jonkun syreenikokeilun - kuvan syreenisokeria, syreenisiirappia ja syreenillä maustettua vodkaa. 

Mutta nyt on sellainen fiilis etten tee syreenistä mitään. Tuoksuttelen ja ihailen vaan!

#lilacs #lilacseason #syreeni #syreenitkukkii #syreenisokeri #lilacsugar #handsinframe #moodsinframe #moodynature #moodyfoodphotography #darkfoodphotography #moodofmytable #floralstories #aseasonalshift #floralfix #botanicalpickmeup #hautescuisines #foodiefeature #bloomingbeauty #ediblegarden #petalsandprops #blooooms #still_life_gallery #still_life_mood
Whoops ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯ If t Whoops ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

If this were actually that greengage liqueur from my previous Reel I'd be crying over my clumsiness but ... luckily it's just tinted water 🤫 #foodstylingtricks

Ps. Fellow food photographers, please tell me this happens to you too?

Sharing this clip with #myediblecaptures hosted by @andreakoever "human touch" with @twosisterslivinglife

#foodiereels #foodphotographyreels
#foodphotographyandstyling #drinkstyling
#drinkphotography #umeshu #homemadeumeshu #greengages #plumliqueur #storyofmytable #handsinframe #myseasonaltable #foodreels #drinkreels #hautescuisines #foodblogfeed #imbibegram #myopenkitchen #foodfluffer #mycommontable #bloopers #lauantai #ruokareels
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Avainsanat

appelsiini avocado chili cocktail gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna tomaatti valkosipuli vegaaninen vegan recipe vegetarian recipes yhteistyö

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään