Oluttölkkikaali
Bongasin juhannuksen alla naamakirjasyötteestäni Beer-Can Cabbagen, Epicurioksen sivuilta jaetun pysäyttävän luomuksen. Koska grillattu kaali on suurta herkkuani, jäi oluttölkkikaali pyörimään mieleeni – kerrankin kunnon kesägrilliruokapöydän showstopper joka ei ole lihaa! Annos pyöri mielessäni koko kesän siinä määrin, että kun lopulta pääsin landelle grillin ääreen, tuuppasin ensi töikseni oluttölkin kaalin uumeniin ja aloin rillaamaan! Siinä oli perheenjäsenillä huuli pyöreänä, mutta hyvin näytti lopputulos maistuvat itse kullekin 😀
Ihan täysin vaivaton ei tämä näennäisen yksinkertainen resepti ole, vaikka lopputulos onkin pienen äheltämisen arvoinen. Veikkaisin, että muutamaa yksityiskohtaa hienosäätämällä oluttölkkikaalini olisi itseasiassa ollut vieläkin parempaa: ensinnäkin seuraavalla kerralla kokeilisin olueksi jotain maltaisempaa ja tummempaa tai vaihtoehtoisesti vehnäolutta tuon iskältä napatun Karjalan sijaan, lisäksi tietysti vaihtaisin kaupan BBQ-soossit omatekoisiin (teen nimittäin muuten aika törkeän hyvää viski-BBQ-kastiketta).
Karjaloineen kauppasoosseineenkin tämä kaali oli kuitenkin erinomaista, joten suosittelen kyllä jokaista kaalifania testaamaan tätä nerokasta ideaa!
Vaikein osuus hommasta oli kaalin kovertaminen oluttölkille sopivaksi: tölkki ei saa upota kaaliin liian syvälle, eikä kolo saa myöskään olla liian leveä. Tölkin varassa kököttävä kaali kun tuppaa muuten menemään nurin. Tukevasti ja suoraan kaalin keskelle upotettu tölkki pitää viritelmän turvallisemmin pystyssä myös silloin, kun voitelet grillaamisen aikana kaalia BBQ-soossilla.
Toinen kriittinen piste on kypsän kaalin irroittaminen tölkistä: patakintaat likaantuvat kastikkeella valeltua kaalia nostellessa, ainakaan meidän grillipihdeissä taas ei ollut tarpeeksi iso aukeamisväli ja niin edes päin. Lopulta kuitenkin venkoilimme tölkin kaalin pohjasta irti ihan onnistuneesti käärimällä foliota sen ympärille ja nostamalla sitä sitten patakintaat kädessä ylöspäin, jolloin apulaiseni nykäisi tölkin pohjasta alas. Tulikuumaa olutta sisältävää tölkkiä kannattaa muuten myös käsitellä varoen…
Muita tärkeitä havaintoja: muistahan juoda se tölkki puolityhjäksi ennen kaaliin asentamista! Kaalia ei kannata laittaa grillin kuumimpaan kohtaan… jep, meidän kaalimme ihan vähän paloi. Lisäksi kannattaa asettaa koko viritelmä foliovuokaan tms. tai grillin puhdistus on vähän vaivalloisempi homma (kiitos muuten iskä sen homman hoitamisesta!) – tämä on itseasiassa varmaan usein grillaaville itsestäänselvyys, mutta meikäläiselle jotain kantapään kautta opittua 😀
Sitten ei muuta kun kaali rilliin ja kärsivällisesti odottelemaan! Kaalia kannattaa voidella noin vartin välein ja samalla varovasti kääntää sitä hieman, jotta se paistuisi tasaisesti joka sivulta. Keskikokoinen kaalinpää höyrystyi sisältä sopivan al denteksi noin tunnissa, pehmeämmän ystävät voivat pitää kaalia grillissä varmaan jopa puolitoista tuntia. Mikäli pinta alkaa rapeutua vähän liikaakin (lue mustua), sen voi peittää osaksi aikaa foliolla.
Oluttölkkikaali:
(vegaaninen kun käytät vegaanista olutta)
1 kaalinpää
1 tölkki (vegaanista) olutta
n. 2 dl BBQ-soossia
kärsivällisyyttä
uunikintaat
grillipihdit
foliota (vuoan + foliorullan)
Koverra kaalin kanta terävällä pikkuveitsellä irti. Jatka kovertamista, kunnes saat aikaan kolon, johon oluttölkki mahtuu leveydeltään juuri ja juuri, pituudeltaan reilun puolen välin verran kaalin sisään. Huom! Tölkin upottaminen on testausvaiheessa huomattavasti helepompaa, jos sitä ei ole vielä avannut, kröhöm. Samoin tölkkiä on hieman vaikeampi juoda puolityhjäksi, jos on jo änkenyt sen kaalin sisälle.
Avaa tölkki ja hörppäse siitä noin puolet parempiin suihin. Tuuppa tölkki kaalin sisälle. Voitele kaali kauttaaltaan BBQ-kastikkeella – mikä on muuten helpointa tehdä ihan grillin vieressä, voideltua kaalia kun on hieman hankala sotkematta liikutella. Aseta oluttölkkikaali grilliin niin, että kansi mahtuu kiinni, vältä kuitenkin asettamasta sitä grillin kuumimpaan kohtaan. Rillaa kansi kiinni n. tunti vartin välein kaalia uudelleen voidellen ja aina hieman tölkkiä kääntäen.
Kun pystyt pistämään terävän veitsen/pitkäpiikkisen haarukan/hammastikun suht helposti kaalin uumeniin, alkaa olemaan valmista. Hivuta tulikuuma oluttölkki varovasti kaalin uumenista ja nosta kaali tarjolle – se maistuu herkulle ihan sellaisenaan, mutta Epicuriouksen alkuperäisohjeessa siitä jatkojalostettiin vielä aika törkeän hyvän kuuloiset leivät. Seuraavalla kerralla niitä sitten!
Marie H sanoo
Oooh miten herkulliselta näyttää! Kaalin grillausta olen minäkin tässä suunnitellut ja tuo oluttölkkikaali on mulle ihan uus juttu. Hhmm. 🙂
Juulia sanoo
Kiitos Marie! Kannattaa kyllä kokeilla 🙂 ja mikä estää testaamasta myös vaikka kuivalla omenasiiderillä?