Tamago kake gohan kruunattuna onsen tamagolla
Täällä on viimeaikoina syöty aamupalaksi vähän erilaista puuroa. Tamago kake gohan ei varsinaisesti puuroa kyllä ole, mutta sen koostumus liippaa aika läheltä: kyseessä on nimittäin riisin, raa’an kananmunan ja muutaman mausteen seoksesta.
Tamago kake gohan (tuttavallisemmin TKG) on varsin yleinen japanilainen aamu- tai välipalaruoka. Raa’an munan syöminen aamupalaksi voi tuntua vieraalta, mutta Japanissa ei tuota raakaa kananmunaa juuri vierasteta muillakaan aterioilla. Niinpä annos maistuu monelle myös kokonaan kylmänä!
Vaikken itse raakaa munaa varsinaisesti vieroksu, menee rajani kuitenkin raa’assa valkuaisessa. Sen koostumus on minulle vähän liikaa, joten valmistan TKG:ni aina tulikuumaan riisiin, joka kypsentää munaa mukavasti siihen sekoittuessaan.
Tamago kake gohan maustetaan yleensä vähintään soijakastikkeella, mutta sekaan voi laittaa maun mukaan myös jonkinlaista furikakea (eli merilevä-katsuobushi-seesamisilppua), japanilaista aromaattista shichimi tōgarashi -chilimaustetta, mirinkastiketta ja/tai kevätsipulia.
Jos palataan vielä siihen kananmunaan, on valintani aina luomu. Syyt luomumunien suosimiselleni löytyvät esim. WWF:n sivuilta 🙂 Luomu myös maistuu minusta paremmalle. Mitä tulee salmonellariskiin, kotimaiset munat ovat turvallisia syödä myös raakana. Mutta on siinä munassa ja varsinkin sen lisäämistavassa muutenkin kyse makuasioista: jotkut erottelevat munan valkuaisen ja keltuaisen ja sekoittavat ne riisiin erikseen, jotkut vispaavat munan jo etukäteen ja sekoittavat riisiin vasta sitten.
Perinteisesti tamago kake gohan tehdään valkoiseen riisiin, mutta minä tykkään käyttää tässä ruuassa täysjyväriisiä – pidän sen täyteläisestä mausta, eikä sen valkoista riisiä paremmista ravintoarvoistakaan haittaa ole. Keitän riisin myös veden sijasta dashiliemessä, jolloin annoksen maku syvenee entisestään. Hätäpikaruuan tarpeeseen tämä ruoka valmistuu tietysti myös kaupan valmiiksi keitetystä riisistä, joka vain lämmitetään nälän iskiessä.
Riisiä soijalla, munalla ja munalla. Ah!
Annoksen valmistaminen on yhtä yksinkertaista, kuin sen koostumuskin: kuuma riisi ja kananmuna sekoitetaan vain kulhossa vimmatusti syömäpuikoilla vispaten yhteen, kunnes seos muuttuu keveysti vaahtoavaksi ja ilmavaksi ”puuroksi”. Annos maustetaan. Eikä siinä kuulkaa sitten enää muuta! Lopputulos on yksinkertaisuudessaan minusta älyttömän herkullista 🙂
Koska olen aikamoinen munahullu, haluan annokseen usein vielä toisenkin munan. Niinpä teen monesti niin, että vispaan annokseen ensin yhden kokonaisen munan ja kruunaan sitten ”puuroni” lopuksi vielä toisella keltuaisella, jonka voin syödessä käännellä vielä kevyesti sekaan. Saatan viimeistellä puuron tosin välillä keltuaisen sijasta myös onsen tamagolla eli kuumassa vedessä kylvetetyllä, pehmeällä kananmunalla.
Tamago Kake Gohan (eli TKG)
1:lle
2-2½ dl vastakeitettyä riisiä tai täysjyväriisiä
1-2 luomukananmunaa
1-3 rkl soijakastiketta
(1-2 rkl mirinkastiketta)
Maun mukaan:
furikakea
shichimi tōgarashia
silputtua kevätsipulia
Laita vastakeitetty (tai juuri kuumaksi lämmitetty) riisi kulhoon ja riko aikailematta päälle kananmuna. Sekoita riisi ja kananmuna yhteen syömäpuikoilla reippaasti ”vispaten”, kunnes seos vaahtoaa kevyesti ja on kuohkeaa. Mausta annos soijalla ja makusi mukaan furikakella/shichimi tōgarashilla/kevätsipulilla. Sekoita. Lisää päälle vielä toinen munankeltuainen tai pehmeäksi haudutettu onsen tamago.
Sitten ei muuta kuin ääntä kohden!
TKG + onsen tamago = ♥
Ps. Oletko sinäkin munahullu? Siinä tapauksessa suosittelen tsekkaamaan edelliset munaisat ohjeeni: okayu, tex mex shakshouka, dashimaki tamago + onsen tamago. Lisäksi otan ilolla vastaan vinkkejä hyvistä munaruuista!
EDIT:
2.7.2020 lisätty linkki Makuja-artikkeliin kotimaisen kananmunan salmonellatilanteesta.
Vastaa