Tässä vaiheessa kevättä alan useimmiten olla pienen miniloman tarpeessa. Tai no… isonkin. Jos aikaa suuremman luokan irtiotolle ei järjesty, niin mikäs sen parempi viikonloppukohde kuin eteläinen naapurimme Viro? Ja jos on tällainen herkkusuinen musadiggari kuten minä, sinne kannattaa suunnata tietysti Tallinn Music Weekin aikana.
Matkustamisessa on minusta aina kivointa syömisten ja juomisten suunnittelu: missä parhaat murkinat, entäs baarit, kahvilat, paikalliset erikoisuudet? Kulinaristille ei lähimailla ole montaa hinta-laatusuhteeltaan Tallinnan veroista matkakohdetta – eipä ihme etten juuri muualle ole viimevuosina matkaillutkaan (okei, no Berliini <3 ).
Tällä kertaa ei syömisen ja juomisen lokaatioita tarvitse liiemmin miettiä, sillä musiikkiviikkojen oheistapahtumat TMW Tastes sekä Tallinn Craft Beer Weekend (TCBW) pitävät ravinnosta ja nesteytyksestä huolen. Lisäksi löytyy laaja kattaus taidetta (TMW Arts) sekä kiinnostavia keskustelutilaisuuksia. Sain ilokseni pressipassin tapahtumaan, joten eipä muuta kuin matkaan! Viikonloppu tulee olemaan täynnä upeaa ruokaa, mahtavia oluita, taidetta, ystäviä ja musiikkia = vuoden parhaan miniloman ainekset ovat siis kasassa.
Hieman harmittaa, että erityisesti odottamani B-sides – lost and found! -tapahtuma myytiin jo loppuun. Kaks Kokka -ravintolan fine diningia ja musiikkia yhdistelevä ”hiljainen” illallinen olisi ollut ehdottomasti ykkösenä herkuttelulistallani. Hitaat syö nopeet, mutta tällä kertaa onneksi riittää etanoillekin syötävää: eri puolilla Tallinnaa on tarjolla erityisiä TMW menuja, joista saa alennusta festivaalipassilla. Minua kiinnostaa erityisesti festivaalihotelli Nordic Hotel Forumin oman ravintolan, Monacon, menu (kampasimpukat UUH). Yhtälailla tekisi mieli kipittää kohteisiin Leib sekä Neh. Hankalia valintoja on tiedossa, kun ei se minunkaan mahani pohjaton ole – ihan kaikkea kivaa tuskin ehtii syömään!
Leib TMW special menu
- Appetizer: Cured duck fillet salad with marinated forest mushrooms and sweet mustard mayonnaise.
- Main: Panfried chicken fillet with roasted pumpkin and sage mash.
- Dessert: “Grandmother’s toast” with cottage cheese and cranberry filling and yoghurt ice cream.
Laatuoluen ja pienpanimoiden ystävänä odotan innolla kaikkia niitä harvinaisempia oluita, joita pääsen viikonlopun aikana maistelemaan. Erityisesti arvostan, että TCBW tarjoilee oluset 100 ml maisteluannoksina – ihan kuten ruuankin kanssa, haluan maistaa mahdollisimman montaa herkkua! Viikonloppuun osallistuvien panimoiden listassa on monta tuttua suosikkiani – tanskalainen To Øl, norjalainen Lervig sekä virolaiset Põhjala (joka on myös festivaalin järjestäjä) sekä Õllenaut maistuvat varmasti, mutta onpahan mukana myös jänniä panimoita joista en ole ennen kuullutkaan.
TCBW:n sisäänpääsymaksu kattaa maisteltavat oluet. Kun valikoimassa on lähemmäs 100 laatuolutta, ennustan itselleni poikkeuksellisen tuhtia (mutta ihanaa!) olutähkyä – ja sokerina päällä oluet pääsee maistelemaan erinomaisen bändikattauksen säestyksellä! Jahka saan olutlistani valmiiksi, alan miettiä minkä bändin kanssa mitäkin olutta maistelisi: esim, ottaisiko Põhjalan Topeltnelson Double IPA tuplanelsonin Teksti TV 666:sta?
Listallani on tällähaavaa ainakin seuraavat panimot herkkuineen:
Lervig/Norja
- Sour Suzy – berliner weisse with kaffir lime leaves
- Surly 1349 – black ale bourbon barrel aged sour cherry edition 13.49%
- Magic Rock Farmhouse IPA Rustique Cherry Edition 6%
Birrificio Del Ducato / Italia
- Kiss Me Lipsia – gose 4%
- La Luna Rossa – flemish red inspired sour/wild ale 8%
- Chrysopolis Radler – lambic radler edition 5%
Loverbeer / Italia
- Saison De L’Ouvrier Serpilla – saison with thyme 5,8%
AF Brew / Venäjä
- Redrum Special Edition Double IPA 8,8%
Buxton / UK
- Jacob’s Ladder – session beer 2,8%
- Red Raspberry Rye – rye and raspberry berliner weisse 4,9%
Festivaalin olutvalikoima vaihtuu perjantain ja lauantain välillä, joten hirmuisen ryppyotsaisesti en aio oluiden maisteluani suorittaa. Mitä tielle sattuu, sitä maistetaan, enkä aio itkeä jos joku olut listaltani jää syystä tai toisesta testaamatta. Ne kaikkein kiinnostavimmat oluset voi hoitaa pois alta heti alkuun (kun aistit ovat vielä terävät).
Kuten listasta näkyy, henkilökohtaiset mieltymykseni pyörivät vahvasti huomaloiduilla pale ale ja IPA -osastoilla, mutta myös kaikki happamat ja kirpeät, sekä marjaiset ja hedelmäiset maut ovat mieleeni. Olen ollut viime aikoina erityisen kiinnostunut saison– ja gose– tyylisistä oluista, mutta myönnän auliisti haksahtavani erinäisiin juomiin myös pelkän nimen ja/tai etiketin perusteella. Ne kaikkein jännimmän nimiset bisset ovat kyllä usein jotain niin tiukkaa ja tummaa tavaraa, että se desi tulee riittämään maistiaiseksi enemmän kuin hyvin. Vai miltäs kuullostaisi hollantilaisen Brouwerij De Molen päälle kymmenenprossainen Merciless Painful Death imperial stout, tai brittiläisen Buxtonin Arizona Wilderness Dragon Tips (maple, chipotle and bacon stout)?
Kun viikonloppu on ohjelmoitu omasta näkökulmastani ensisijaisesti syömisten ja juomisten mukaan, jätän suosiolla musiikkipuolen asiantunteville ystävilleni Aleksille, Suville ja Lanille. Kyseiset henkilöt ovat musiikin saralla NIIN kärryillä, että minun on ihan turha alkaa itsekseni selvittelemään mitään. Välillä on hyvä ulkoistaa hommia + tiedän, että kannattaa suunnata sinne minne hekin, musiikkimakumme on sen verran samankaltainen. Tällä taktiikalla on ennenkin menty monet festarit onnistuneesti läpi 😀
Kalenterikarju sanoo
Katsoppa! Täähän oli oikein nasta postaus! Mua kiinnostais vielä kuulla sun versio ”TMW Tastes budjettihinnoin”. Ootko kirjoittamassa vielä lisää nostoa vai tuleeko jälkipuintia?
Ja meikähän kirjoitteli musiikkipuolesta jo ekan noston (lisää tulossa): http://rosvot.fi/kalenterikarju/tallinn-music-week-2015-1-top5-kiinnostavinta-eestilaista-artistia
Juulia sanoo
Kyllähän Tallinnassa syödään aina ”budjettihinnoin” 😉 mutta vois vähän tutkia asiaa vielä tuosta näkökulmasta, kun itseäkin se kiinnostaa!