• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

7.3.2017

Sushikulho aka chirashizushi aka voiko helpompaa sushia ollakaan?

sushikulho

Sushikulho on ehkä paras ruoka, jonka Japaninmatkaltani toin keittiööni. Sen avulla sushista on tullut spontaania, helppoa ja nopeaa arjen kotiruokaa, eikä vain työlästä viikonloppujen projektiruokaa. Sushikulhon (japaniksi chirashizushi eli “siroteltu sushi”) kasaamiseen ei tarvita makirullatreeniä saatikka erityisiä kalanleikkuuskillsejä (vaikka ei niistä toki haittaakaan ole). Niinpä se onkin oivallinen ruokalaji niin aloittelevalle kotisushikokille, kuin vähän kunnianhimoisemmallekin itamaelle 🙂

Sushikulhoon voi jokainen kasata juuri ne herkut mitkä haluaa ja esteettisesti kulhon tyyli on aika vapaa: raaka-aineet voi asetella sievästi omiin segmentteihinsä, tai sirotella ne riisin päälle iloisesti sikin sokin. Eipä siis ihme, että chirashizushia tehdään Japanissakin erityisesti kotona.

sushikulho

Reissussa ymmärsin, kuinka yleinen ruoka chirashizushi on, ja olen siitä asti vain odotellut, milloin sushikulhot ilmestyvät tännekin! Kulhoruokatrendi ei osoita vielä laantumista, joten smoothiekulhot ja pokékulhot voisivat ihan hyvin antaa vähän tilaa myös kulhosushille!

Japanissa kulhoruuan trendikkyys on varmasti toissijainen asia: kulho kun vain on siellä monen ruuan luontevin tarjoiluastia. Siellä onkin melkoinen määrä erilaisia kulhoruokia, jotka kulkevat yleisesti nimellä “donburi”, ja lisäksi monta muutakin ruokalajia, joka tarjotaan perinteisesti kulhosta. Omia suosikkejani japanilaisista kulhoruuista ovat juuri nuo erilaiset donburit (kuten legendaarinen gyudon), mutta myös vihreää teetä ja riisiä yhdistävä ochazuke, riisipuuron omainen lohturuoka okayu, sekä erilaiset ramen -keitot.

Reissun jälkeen japanilaisten kulhoruokien lempparilistani kärkeen kiilasi kaisen don eli merellinen sashimi-riisikulho, jota ymmärtääkseni syödään erityisesti aamiaiseksi, sekä juuri esittelemäni chirashizushi. Kaisen don eroaa chirashizushista ilmeisesti lähinnä vain siinä, että riisin ei tarvitse olla sushiriisiä, eikä sitä mausteta. Mitä riisin päälle kootaan, riippuukin sitten ilmeisesti aina siitä, kuka kulhoa on kokoamassa: ravintolakokki, vai kotiäiti tai -isä, vai opiskelija, vai suomalainen ruokablogaaja…

kaisendon_chirazhizushiVasemmanpuolinen kaisen don -kulhollinen nautittiin Osakan kalatorilla aamupalaksi klo 05, oikeanpuolinen chirazhizushi oli ensimmäinen Tokiossa nauttimani ateria.

tekkadonVasemmanpuolinen nimitykseltään mysteeriksi jäänyt kulho oli tapaninpäivän lounaani,

oikeanpuolinen avocado-tekkadon taas nautitiin jouluaattona.

On kulhoja ja on kulhoja

Minkä reissussa näiden erilaisten kala-riisikulhojen suhteen tajusin, on että niitä näyttäisi tosiaan voivan täyttää vähän miten vaan. Aina ei kulhossa ole välttämättä edes kalaa, joten tämä ruoka sopii hyvin myös kasvissyöjille! Varmasti Japanissa eri tavoin täytetyille kulhoille on ihan omat nimityksensä, mutta niiden selvitteleminen on osoittautunut täältäkäsin hieman hankalaksi. Niinpä olenkin lähtenyt kotona tekemään kulhojani juuri oman makuni mukaiseksi, enkä ole jäänyt miettimään ovatko luomukseni nyt sitten chirazhizusheja vai donbureja. Ne nyt vain ovat jotain sieltä väliltä!

Koska pidän kovasti riisiviinietikalla ja mirinillä maustetusta sushiriisistä, olen rakentanut kulhoni chirashizushin tapaan maustetun sushiriisin päälle. Oikeaoppinen sushilaatuisen kalan leikkaaminen sashimiksi sen sijaan on sen verran taitoa vaativaa hommaa, että jätän sen suosiolla sushikokeille, ja pitäydyn itse kalakuutioissa. Niinpä sushikulhoni näyttävät päällisin puolin enemmän jonkinlaisilta pyttipannulta, kuin reissussa syömiltäni sashimilla taidokkaasti päällystetyiltä chirashizusheilta – mutta herkullisia ne kyllä ovat!

sushikulho

Tällä hetkellä suosikkipäällisiäni ovat avocado, soijassa hetken graavautunut lohi, wakame, kevätsipuli, pikkelöity inkivääri ja shiso. Muutama kirpeä umeboshi (eli pikkelöity japaninaprikoosi) kulhoon on lykättävä myös aina. Herkkuhetkellä saatan koristella annokseni vielä mädillä, jolloin tämä sushikulho alkaakin jo käydä juhlaruuasta!

Yleensä tykkään maustaa ateriani lopuksi vielä vaalealla soijakastikkeella, suolaisen ystävä kun olen. Soijan valutan suoraan kulhoon ja sitten pistän lusikan vaan heilumaan – tämän aterian kanssa ei nimittäin ole tarvetta puikkotaidoillekaan!

Lohi-avocado sushikulho

2:lle

Kulhon pohjalle:

n. 5-6 dl kypsää sushiriisiä (n. 1 ½ – 2 dl raakaa riisiä)

maun mukaan riisiviinietikkaa, mirinkastiketta, suolaa

Kulhon päälle:

1-2 kypsää avocadoa + n. 1 rkl riisiviinietikkaa

n. 150-200 g tuoretta ruodotonta lohifileetä

2-3 rkl soijakastiketta

1-2 kevätsipulia

2 rkl pikkelöityä inkivääriä eli garia tai beni shogaa

n. ¾ dl wakamesalaattia tai 3-4 siivua kuivattua wakamea

2-4 umeboshia

ruukku shisoa (kulkee myös nimellä perilla)

n. 50 g (lohen)mätiä

tarjoiluun:

(vaaleaa) soijaa

nokare wasabia

Valmista sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta se makuusi sopivaksi riisiviinietikalla, mirinkastikkeella ja suolalla. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Mikäli käytät kuivattua wakamelevää, laita se runsaaseen veteen likoamaan noin vartiksi. Kun levä on pehmennyt, leikkaa se noin sentin levyisiksi paloiksi ja jätä odottamaan.

Mikäli lohifileessä on nahka, poista se. Kuutioi lohi sitten noin sentin paloiksi ja sekoita se soijan kanssa. Jätä maustumaan noin kymmeneksi minuutiksi. Kuutioi avocado ja valele se riisiviinietikalla tummumisen ehkäisemiseksi. Viipaloi myös kevätsipuli(t). Sekoita kulhossa lohi, avocado, kevätsipuli sekä wakame.

Kokoa sushikulho: annostele syvän kulhon pohjalle ensin maustettua sushiriisiä, sitten lohi-avocado-wakameseosta. Viimeistele kulhot lohenmädillä, (suikaloidulla) shisolla, pikkelöidyllä inkiväärillä sekä umeboshilla. Tarjoile kulho soijan ja wasabinokareen kanssa.

Japanissa chirashizushia syödään puikoilla, kuten lähes kaikki ruoka, mutta pöytään oli monesti katettu myös lusikka. Aivan varma en ruokailuväline-etiketistä tässä kohtaa siis ole, mutta kun kotona ei kukaan kuitenkaan ole minua katsomassa, lusikoin aina kulhoni – mun koti, mun säännöt!

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Makumatkat, Merenelävät Avainsanoilla: avocado, chirashi don, chirazhizushi, kaisen don, lohi, shiso, sushikulho

Uusimmat

  • Vihreä luumulikööri aka “DIY umeshu”
  • Crispy chili kurkkusalaatti (cha cha cha)
  • Tamarindi-tomaattikeitto
  • Adonis-cocktail
  • Hedelmäinen tomaattisalaatti

Luetuimmat

  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Löytö: Pimientos de Padrón
    Löytö: Pimientos de Padrón
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
Edellinen artikkeli: « Possunfile korealaisittain + löytö: Mallaspossu
Seuraava artikkeli: Tex mex shakshouka eli uunimunat chipotlekastikkeessa »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Lumituuli sanoo

    7.3.2017 18:05

    Vaikuttaa houkuttelevan herkulliselta. Olisi kiva lukea vinkkejä, mistä noita erikoisempia raaka-aineita voisi ostaa. Ja tuo vaalea soija on ollut mulle mysteeri jo jonkun aikaa, eroaako se tavallisesta peruskaupasta saatavasta soijasta.

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      7.3.2017 18:28

      Heippa Lumituuli! Vaalea soija on väriltään hieman vaaleampaa ja maultaan kevyempää. Tykkään käyttää sitä dippailuun, kun se ei jyrää muita ruuan aromeja niin helposti. Tummaa “perussoijaa” kuten Kikkomania käytän sit ruuanlaitossa enemmän. Tuntuu että kaupoissa on nykyään soijaa vähän joka lähtöön, että ei kun purkkeja tutkimaan!

      Umeboshia löytyy ainakin Japanilaisiin ruokatarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista, kuten Helsingissä Tokyokanista. Sitä voi varmasti tilata myös netistä, ja sitä löytyy myös kuivattuna sekä tahnana tuubissa. Kuivattua wakamea löytyy paremminvarustelluista ruokakaupoista, wakamesalaattia usein niistä kauppojen salaattibaareista.

      Tuoretta shisoa en ole suomessa nähnyt myytävän shiso-nimellä, mutta esim. Järvikylältä löytyy perillaa, joka on saman kasvin toinen nimi. Huomasin just että puhun näköjäään silti vain shisosta … pidän nimestä enemmän! Pikkelöidyksi inkivääriksi käy mikä tahansa “sushi-inkivääri”, itse tykkään tuosta pinkistä benishogasta, jota löytyy myös Tokyokanista.

      Mutta kuten sanottu, siihen kulhoonhan voi laittaa just sitä mistä itse pitää. Mun kotoa löytyy näitä erikoisraaka-aineita nyt runsain mitoin, kun olen tuoreeltaan japanilaisiin resepteihin niin kovasti hurahtanut! Vähemmälläkin kyllä pärjää 🙂

      Vastaa
  2. Sannainthehague sanoo

    8.3.2017 10:57

    No sattuipa kivaan saumaan tämä postaus, just olin tehnyt viikon ruokalistan, ja kirjoittanut lauantain kohdalle “sushibowls”. Sun resepti vaikuttaa herkullisemmalta kuin ohje, jota oli aikomus käyttää. 🙂 Koko sushihullu perhe kiittää!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      8.3.2017 18:22

      Oi, miten kiva kuulla 😀 kiitos! Toivottavasti tykkäätte ja ihanaa sushibowlpäivää koko perheelle!

      Vastaa
  3. Minna Vuo-Cho sanoo

    12.3.2017 20:01

    Nuo värit ovat kyllä todella terapeuttisia.
    Minä taitaisin mennä kasviskulhon puolelle – olen todella hankala kalan suhteen. En ollenkaan allerginen, mutta minun suussani maistuu hyvältä aika harvoin. Vika on siis minussa, ei kalassa…

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      13.3.2017 13:10

      No mutta kasvissushikulhoa kehiin sitten vaan 🙂 tuohonhan voisi laittaa vaikka kylmäsavustettua tofua?

      Vastaa
  4. Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo

    13.3.2017 17:56

    Mulle maistuis kyllä sushikulho aika usein. Vaalea soijakastike pitää muistaa seuraavalla kauppareissulla, alkoi heti kiinnostaa. Ihanan värikäs kulho :).

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      14.3.2017 09:58

      Kiitos! Soijakastikkeita kyllä on tooooosi moneen lähtöön. Itse tykkään jopa vähäsuolaisesta soijasta, kun sitä voi käyttää tuomaan makua ilman ylisuolaisuuden pelkoa 🙂

      Vastaa
  5. Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo

    15.3.2017 21:43

    En kestä näitä sinun ruokia. Lääh. Siitäkin huolimatta, etten voi syödä lohta. Mutta lääh.

    Vastaa
    • Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo

      15.3.2017 22:31

      Niin, ja se piti vielä sanoa, että minä oon tehnyt sushisalaattia. Se on samalla tavalla “arkisushia” kuin tämmöinen kulhoruoka.

      Vastaa
      • Juulia sanoo

        16.3.2017 12:12

        Sushisalaatti kuullostaa ihanalle! Millä tavalla se eroaa tästä?

        Vastaa
    • Juulia sanoo

      16.3.2017 19:15

      Kiitos Hannele! Pistät siihen kulhoon sitten jotain lohen sijaan vaan!

      Vastaa
  6. Peggy sanoo

    15.3.2017 22:06

    Kuulostaa ja näyttää siltä, että haluan todella suuren kulhollisen sushiruokaa. Meidän teini olisi ihan myyty, jos tekisin tälläisen. Pitää etsiskellä nuo mausteet jostain 🙂

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      16.3.2017 19:14

      Peggy toivottavasti löytyy! Peruskauppojen sushimaustevalikoimalla pärjää näiden teossa ihan hyvin! Ainoo mitä tietysti joutuu etsiskelemään, on umeboshi ja tuo yrtti, shiso, jos niitä haluaa käyttää.

      Vastaa
  7. Veera sanoo

    15.3.2017 22:11

    Iloisesti sikin sokin siroteltu on mun valinta! Kiitos valaisevasta postauksesta, jonkun sortin donburi valmistuu meillä huomenna, saas nyt nähdä mitä siitä tulee. 🙂

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      16.3.2017 19:11

      Eipä kestä Veera! Hyvää ruokahalua sinne 🙂

      Vastaa
  8. Sirkku sanoo

    16.3.2017 10:44

    Onpa kauniita sushikulhoja! Kulhoruokatrendi ei tosiaan ole laantumassa, joten tästä vois ihan hyvin tulla seuraava kulhohitti 🙂

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      16.3.2017 19:10

      Niin just 😀

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Hei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogini pariin. Löydät täältä kasvispainotteista reseptiikkaa laidasta laitaan!

Viimeisimmät artikkelit

  • Vihreä luumulikööri aka “DIY umeshu”
  • Crispy chili kurkkusalaatti (cha cha cha)
  • Tamarindi-tomaattikeitto
  • Adonis-cocktail
  • Hedelmäinen tomaattisalaatti
  • Punainen endiivisalaatti

Luetuimmat

  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Löytö: Pimientos de Padrón
    Löytö: Pimientos de Padrón
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
  • Syreenivodka! (Kas näin venyy syreenikausi, ja syreenikausi venyy näin)
    Syreenivodka! (Kas näin venyy syreenikausi, ja syreenikausi venyy näin)

Kategoriat

  • Löydöt
    • Makumatkat
    • Ravintolat ja baarit
  • Reseptit
    • Edulliset
    • Eväslaatikko
    • Herkut
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Olut
      • Smoothiet
      • Viini
    • Kasvisruoka
      • Vegaaniset
    • Leipomukset
    • Liha
    • Makumuistot
    • Merenelävät
    • Nopeat
    • Villiruoka
  • ruokakuvaus
  • Sekalaiset jutut
  • Yhteistyöt

Arkisto

Instagram

Behind the scenes 💚 Greengage still life Huome Behind the scenes 💚 Greengage still life

Huomenna raotan tätäkin enemmän verhoja ruokablogauksen ja -kuvauksen toiselle puolelle, kun puhun aamulla @helsinki_cm tapahtumassa @designmuseo_fi teemasta "ACCEPTANCE". 

En tiedä kumpi jännittää enemmän: se, tuleeko paikalle ketään, vai se, että tulee 😆

#creativemornings #seekinspirecreate #behindthescenes #greengage #greenplum #stilllifegallery #foodstilllife #storyofmytable #myseasonaltable #luumut #rehurakkaus #ruokareels #ruokakuvaus #foodiereels #foodphotographyandstyling #foodreels #onthetablefood #ourfoodstories #instagramvsreality #ihavethisthingwithgreen
On your marks, get set... juice up! 
❤️💛💚

Aloitan tänään raakamehukuurin ihanilla @biezawellness mehuilla - en ekaa, enkä taatusti vikaa kertaa! 

Varsinaista paastoa en vietä, mutta kevennän ruokavaliota ja rauhoitan elämää (sen mitä opettaja kouluvuoden viimemetreillä nyt pystyy LOL). Kokemus jokaisesta Elison raakamehukuurista on kuitenkin ollut sellainen, että energiasta ei ole ollut puutetta!

Lisää tietoa näistä piristävistä, villiyrttejä ja rutosti ravinteita sisältävistä raakamehuista Elisolta @biezawellness ! 

*mehut saatu*

Ps. Toivotaan että mehukuuri tehostaa jotenkin myös mun koordinaatiota, niin ei mee liikaa ohi suun 🙈

#biezawellness #raakamehu #villiruoka #villivihannekset #hortoilu #rawjuice #wildfood #greenjuice #vihermehu #hardlight #gloomandglow #aseasonalshift #botanicalpickmeup #justbehue #livecolorfully #foodfluffer #foodiefeature #juicedetox #greenjuicecleanse #nourishingdetox #helsinki #helsinkilove #helsinkisecret
Viikko käyntiin kurkuilla! Kuvassa mm. vieterikur Viikko käyntiin kurkuilla! Kuvassa mm. vieterikurkkuja, crispy chiliöljyä, kiinalaista mustaa etikkaa ja mustaa valkosipulia.

N a m!

Loppuviikosta onkin sitten ohjelmassa jotain varsin jännää: puhun @helsinki_cm aamussa aiheesta "acceptance" - luovasta työstä suorituspaineiden puserruksissa. 

Jos aihe kiinnostaa, niin ilmoittautuminen tähän ilmaiseen tapahtumaan (jossa on ihanan @mydearkitcheninhelsinki tekemää aamupalaa!) tapahtuu Creative Mornings Helsingin sivuilla! Tilaisuus on perjantaina 2.6. @designmuseo_fi ✨

Arvatkaa jännittääkö...

PS. Käärijä-huumassa tehty ohje löytyy blogista!

#creativemornings
#rehurakkaus #kurkku #kotimaisetkasvikset #chinesecucumbersalad #kurkkusalaatti #chilicrisp #crispychilioil #laoganma #spiralcucumber #veggielove #storyofmytable #foodfluffer #myopenkitchen #floralfood #petalsandprops #ediblegarden #eatmoremagic #foodfluffer #beautifulcuisines #eeeeats #hautescuisines #foodartblog #foodartproject #ofsimplethings
Weather forecast for the day: mostly sunny with a Weather forecast for the day: mostly sunny with a slight chance of purple rain 💜

Syreenisesonki on vihdoin alkanut, jee! Oon tehnyt viime vuosina näihin aikoihin aina jonkun syreenikokeilun - kuvan syreenisokeria, syreenisiirappia ja syreenillä maustettua vodkaa. 

Mutta nyt on sellainen fiilis etten tee syreenistä mitään. Tuoksuttelen ja ihailen vaan!

#lilacs #lilacseason #syreeni #syreenitkukkii #syreenisokeri #lilacsugar #handsinframe #moodsinframe #moodynature #moodyfoodphotography #darkfoodphotography #moodofmytable #floralstories #aseasonalshift #floralfix #botanicalpickmeup #hautescuisines #foodiefeature #bloomingbeauty #ediblegarden #petalsandprops #blooooms #still_life_gallery #still_life_mood
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Avainsanat

appelsiini avocado chili cocktail gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna tomaatti valkosipuli vegaaninen vegan recipe vegetarian recipes yhteistyö

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään