Chiliöljy!
Chiliöljy – mihinpä se ei sopisi: pizzaan, pastaan, paistettuihin vihanneksiin, nuudeleihin, dumplingien päälle… Minä laitan sitä jopa hedelmäsalaattiin 😀 Chiliöljy on mauste jota löytyy varsinkin Aasian alueelta moneen lähtöön, mutta se mitä meillä kuluu eniten, on sichuanilaistyyppinen punainen chiliöljy. Sitä löytyy tietysti kaupasta, mutta olen itse innostunut tekemään oman chiliöljyni kotona jo vuoden verran. Aloitin yksinkertaisesta ja nopeasta versiosta … mutta nykyään chiliöljyn valmistaminen on meillä jo rituaalinomainen prosessi, joka vie useamman tunnin.
Tänään viimeeksi poistin yli sadasta kuivatuista chilistä yksi kerrallaan siemenet ja hienonsin ne hiutaleiksi osissa miettien, että on tämä aikamoinen homma: tulisia chilihiukkasia leijailee ilmassa ja liedellä porisee tulikuuma öljy… ja vaikka edellisen kerran jälkeen päätin muistaa laittaa seuraavalla kerralla kumihanskat käteen, hieraistessani äsken silmiä tajusin, että unohdin tälläkin kertaa. Ja silti tämä aromaattinen chiliöljy on minusta kaiken vaivan väärti!
Kuvassa tämän huushollin chiliöljyn tämänhetkinen käyttötarkoitus numero yksi: dan dan kaali (kuvan versiossa kastike on tehty mustasta seesamitahnasta, siksi tumma väri!)
Sichuanilainen chiliöljy
Sichuanilainen chiliöljy on kotoisin Kiinan Sichuanista (mistäs muualtakaan) ja se sisältää chilihiutaleiden lisäksi erilaisia aromaattisia mausteita. Osa lukemistani ohjeista suosittelee mausteiden uuttamista öljyyn miedossa lämpötilassa useamman tunnin, kun taas osalle riittää mausteiden paistaminen muutaman minuuttia korkeammassa lämpötilassa. Perusidea on kuitenkin sama – öljy maustetaan chilihiutaleiden lisäksi muillakin mausteilla. Sekaan voi käsittääkseni tulla vaikkapa valkosipulia, inkivääriä, mustaa ja/tai vihreää kardemummaa, sichuanpippuria, kanelia, tähtianiksia… Mausteiden litania vaihtelee lukemastani ohjeesta toiseen ja voisin kuvitella, että myös kodista toiseen 🙂
Uuttamisen jälkeen mausteet siivilöidään öljystä pois ja kuuma öljy kaadetaan kolmessa erässä chilihiutaleiden päälle. Sanotaan, että ensimmäisessä kaadossa chilihiutaleista irtoaa makua, toisessa väriä ja kolmannessa tulisuutta; lopputulos on heleän punainen chiliöljy, jossa maistuu chilin lisäksi aromaattiset mausteet. Tulisuutta voi tätä chiliöljyä käyttäessä säädellä helposti: jos mukaan kuopaisee purkin pohjalta chilitahnaa, on tulisuusaste vahvempi kuin pelkkää öljyä pinnalta lusikoitaessa. Chilihiutaleet voi halutessaan jopa siivilöidä valmiista chiliöljystä muutaman vuorokauden kuluttua pois ja taltioida näin käyttöön vain punaisen öljyn. Kun chilihiutaleet jättää purkkiin, chiliöljy muuttuu ajan kanssa aina tulisemmaksi.
Alkuun tein chiliöljyni itse pitkälti tämän melko yksinkertaisen Woks of Life -blogin ohjeen mukaan, jolla syntyykin varsin hyvä chiliöljy. Sitten nälkä niinsanotusti kasvoi… ja halusin valmistaa chiliöljyni pidemmän kaavan mukaan! Lasken Chinese Cooking Demystified -kanavan melkoisen luotettavaksi kiinalaisten reseptien lähteeksi, joten pyrin nyt tekemään chiliöljyni mukaillen heidän ohjettaan – tosin sillä erotuksella, että uutan mausteita alussa öljyyn miedolla lämmöllä pitkään, enkä uskalla nostaa öljyn lämpöä lopussa ihan niin kuumaksi, kuin he suosittelevat.
Oma chiliöljyni on varmasti kaukana autenttisesta sichuanilaisesta chiliöljystä (täysin autenttista ruokaa ei minusta voi oikein valmistaakaan ellei satu olemaan syntynyt kyseisen ruokakulttuurin pariin, kasvanut sitä syöden ja mieluiten vielä asu ruuan alkuperämaassa, jossa kaikki raaka-aineet ovat taatusti käsillä), mutta hyvää tämä on! Mausteet valikoin öljyyni oikeastaan sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Välillä alapuolisesta raaka-ainelistasta jää jotain puuttumaan, mutta en anna sen haitata, kun lopputulos on kuitenkin aina ollut mieleinen.
Chiliöljy sichuanilaisittain:
5-6 kokonaista neilikkaa
3-4 laakerinlehteä
1 pieni musta kardemumma
n. 10 vihreää kardemummaa
1 tl fenkolinsiemeniä
3-4 tl vihreitä ja punaisia sichuanpippureita
peukalon pituinen pätkä inkivääriä
4-5 kokonaista valkosipulinkynttä
3 tähtianista
1 tanko kassiaa / kanelitanko
n. 10 valkopippuria
6 dl rypsiöljyä
Lisäksi:
100g chilihiutaleita*
2-3 rkl seesaminsiemeniä
1-2 tl sichuanpippureita
1 tl suolaa
1 tl mustaa Chinkiang -viinietikkaa
*Käytän tähän ohjeeseen 100g sichuanilaisia kokonaisia chilejä, joista poistan kannat ja siemenet. Täydennän määrää korealaisilla gochugaru-chilihiutaleilla. Tässä voi kuitenkin hyvin myös käyttää valmiita kiinalaisia chilihiutaleita, ja niiden tulisuuden mukaan lisätä tai vähentää chilin määrää.
Chilin valmistelu:
Jos käytät kokonaisia chilejä, paahda niitä minuutin verran kuivalla pannulla, jäähdytä ja poista niistä sitten siemenet ja varret. (Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä kumihanskat käsissä. Napsin itse saksilla chilin tyven pois ja hieron sormilla chiliä niin, että siemenet tippuvat ulos, hommaan menee puolisen tuntia mutta sillä välin pääsee öljyn maustuminen jo mukavasti käyntiin!).
Hienonna chilit tehosekoittimella melko hienoiksi hiutaleiksi ja punnitse. Tarvitset yhteensä 100g chilihiutaleita. Ideaali olisi Chinese Cooking Demystified -pariskunnan mukaan sekoitus sichuanilaisia miedempia Erjingtiao chilejä ja tulisempia Chaotianjiao chilejä, mutta ainakaan vielä en ole onnistunut bongaamaan kumpiakaan ostosreissuillani. Niinpä olen käyttänyt tähän keskitulisia kokonaisia kiinalaisia chilejä (joiden lajike on itselleni epäselvä) ja korealaista kirkkaanpunaista gochugarua.
Laita chilihiutaleet lämmönkestävään astiaan. Lisää päälle suola ja Chinkiang-etikka. Paahda seesaminsiemenet tuoksuviksi kuivalla pannulla ja lisää ne chilihiutaleisiin. Paahda myös sichuanpippuri ja rouhi se hienoksi, lisää chilihiutaleisiin. Sekoita ja jätä odottamaan öljyn valmistumista!
Öljyn valmistelu:
Laita teräskattilaan 6 dl öljyä, kevyesti murskatut kokonaiset valkosipulin kynnet, muutamaan siivuun leikattu inkivääri, sekä kaikki mausteet. Anna mausteiden uuttua öljyyn miedolla lämmöllä (100-110ºc) tunnista kahteen tuntiin. Laitan itse öljyn maustumaan ennen, kuin alan käsittelemään chilejä. Voit lämmön mittaamisen lisäksi tarkkailla myös öljyn kuplimista: öljyssä pitäisi näkyvä vain hyvin pientä ja hillittyä kuplaa silloin tällöin. Runsaampi kupliminen viittaa liian kuumaan lämpöön, jossa mausteet voivat palaa. Matalassa lämmössä valkosipuli ei kärvenny, mutta napsi kynnet kuitenkin öljystä pois jos ne alkavat näyttää liian tummilta.
Öljyn kaataminen:
Kun mausteet ovat uuttuneet öljyyn haluamasi aikaa, siivilöi mausteet pois öljystä ja nosta öljyn lämpö n. 160 asteeseen. Kaada kolmasosa kuumasta öljystä chilin päälle ja sekoita kaikki yhteen, jotteivät chilihiutaleet palaisi. Ole kaataessa ja sekoittaessa varovainen, sillä seos kuplii voimakkaasti öljyn osuessa chilihiutaleisiin.
Ota öljy liedeltä. Anna sen jäähtyä n. 130 asteeseen ja kaada sitten puolet lopusta öljystä chilihiutaleiden päälle. Sekoita taas hyvin ja jätä öljy jäähtymään vielä lisää. Kun öljy on n. 80-90 asteista, kaada loput öljystä chilihiutaleille. Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä lähelle huoneenlämpöä ennen purkittamista.
Annostele chiliöljy steriloituihin lasipurkkeihin ja nosta purkit jääkaappiin. Itse jaan tämän määrän kahteen-kolmeen purkkiin – näin käytössä on kerrallaan vain osa chiliöljystä ja loppu säilyy steriilinä kunnes on sen vuoro päästä käyttöön. Se on tosin vielä mainittava, että mitä pidempään chiliöljy kaapissa nököttää, sitä tulisemmaksi se muuttuu 😉 se vika purkki ennen uuden satsin valmistamista on siis aina tujuin!
mk sanoo
Ai kun alkoi tehdä mieli! Ja taas ihanat valokuvat.
Juulia sanoo
Voi kiitos! Tähän kyllä jää jotenkin koukkuun, tästä on tullut oleellinen osa ihan arkikokkailua!
Tepa sanoo
Onnistuisikokan tämä tuoreista chileistä ja millaisella määrällä? Puutarha puskee edelleen siihen tahtiin ettei niitä ehti syömään 😅 Taas on reilu parikymmentä syöntivalmiina ja alkaa ideat ja sapuskat loppua kesken.
Juulia sanoo
Heippa! En ole kokeillut tehdä chiliöljyä tuoreilla chileillä, mutta pikainen guuglailu kertoo sen mitä vähän itsekin mietin: tuoreet chilit pitäisi poistaa öljystä lopuksi jotta öljy säilyisi pidempään. Eli tuoreista chileistä voi uuttaa makua öljyyn muiden mausteiden tavoin ja siivilöidä öljy sitten lopuksi. Määrästä en osaa sanoa nyt mitään kun en tiedä miten tulisia chilisi ovat! Mutta omasta tämän vuoden chilisadostani tein toisenlaista chilisäilykettä, mitä voin suositella kokeilemaan – soseutin chiliä suolan ja sitruunankuoren kanssa tahnaksi japanilaisen yuzukoshon tapaan! Lopputulos on omaan makuuni ihana, samalla tavalla käsittelen varmasti viimeisetkin chilini 🙂 Ohje tälle viritykselle löytyy täältä blogista nimellä DIY yuzukosho jos innostut kokeilemaan 🙂
Marjo sanoo
Hei
Millähän market etikalla voisi Chinkiang -viinietikan korvata?
Juulia sanoo
Hei! Korvaisin sen riisiviinietikalla, tai riisiviinietikan ja balsamiviinietikan sekoituksella (1:1) 🙂