Löytö: Fria

Löytö: Fria

Yhteistyössä Fria ja Asennemedia

En ole keliaakikko, enkä gluteeniherkkä, mutta moni ystävistäni on. Olen siis tottunut huomioimaan gluteenittomuuden kokkailuissani jo pidempään – hyvää gluteenitonta leipää en kuitenkaan edelleenkään oikein osaa valmistaa. Tutustuin muutama viikko sitten gluteenittomia ja maidottomia leipomotuotteita valmistavaan Friaan, jonka eilisen blogaajatilaisuuden cateringin hoidin yhdessä Hyvän Olon Kokki Santerin kanssa.

Työnjako oli seuraavanlainen: Santeri teki taikoja Frian kauraleivän päälle, sekä valmisti ihanan ruokaisan salaatin sriracha-lohella, minä mietin maidottomat ja gluteenittomat kuorutteet sitruuna- ja omenamuffineille sekä iki-ihanalle mutakakulle. Tein myös keväisen vihreän levitteen unikkosämpylöille (suosikkini!) ja karkeille minipatongeille.


Santerin ihania marinoituja kasviksia paahdetulla kauraleivällä – NAM!


Frian keliakia-asiantuntija Katri Hautasen tietoisku oli napakka ja informatiivinen, kiitos!

Tilaisuudessa oli läsnä liuta blogaajia, joiden seassa muutama tuttukin: Hanna (Soppaa ja Sirkushuveja), Maiju (Pinkit Korkokengät), Tia (Avaruusasema) sekä Nina (Tunnetila). Maistelimme ensin leipiä sekä Frian Pizza Margheritaa lehtikuohun kera, ja tutustuimme Frian historiaan, tuotekehittelyyn sekä tulevaisuudenvisioihin keliakia-asiantuntija Katri Hautasen johdolla. Keskustelua mm. keliaakikon vappumunkkikateudesta ja arjen haasteista seurasi muffinien sekä mutakakun tuunaus ja kahvit.

Muffinien koristelussa kaikilla oli vapaat kädet: olin varannut aineksiksi avocado-sitruunakreemiä, maapähkinävoi-kookoskermavaahtoa, valikoiman marjoja, kookoshiutaleita sekä kuivattua omenaa + iki-ihania syötäviä orvokkeja. Omat pursotustaitoni ovat vähän niin ja näin – mikä kävi erittäin selväksi kun Hanna aloitti koristelunsa. Ei voi kuin ihailla, kun ammattilainen hoitaa homman!


Kolme taaimmaista Hannan kädenjälkeä, etummainen minun. Eikun harjoittelemaan lisää!


Maijun tyylinäyte

Vaikka kyseessä oli elämäni ensimmäinen catering (hui!), pystyin sentään jännäilyltäni keskittymään myös tilaisuuden muuhun sisältöön. Osallistujien kokemukset ja ajatukset gluteenittoman ruokavalion haasteista olivatkin varsin avartavaa kuunneltavaa! Tarkkana saa olla, kun murunenkin gluteenia voi tehdä keliaakikolle todella huonon olon.

Monenlaista gluteenitonta leipää maistaneena ja ystävieni kokemuksia kuunnelleena olin enemmän kuin tyytyväinen tutustuessani Frian leipiin. Todellinen löytö! Leivonnaiset pakastetaan välittömästi paistamisen jälkeen, ja niissä on gluteenittomalle leivälle hyvä rakenne sekä mehevyys. Unikonsiemensämpylöitä ja mutakakkua voisin pitää pakastimessa vastaisuudessa aina, niin on a) mitä tarjota gluteenia vältteleville ystäville, b) herkkuja myös itselle.

Koska tarjoiluja jäi “hieman” yli, toin tänään työpaikalleni mutakakun ja muffinin poikineen. Herkut tekivät kauppansa vauhdilla, reseptien perään kyseltiin, ja ennustan, että ainakin erään työkaverin kotona syödään Frian mutakakkua ja muffineita äitienpäivänä.

Ja… syötiinpähän yksi mutakakku myös oppilaiden kanssa 🙂 Pieni lahjonta ei ole koskaan pahitteeksi, eihän?

Niin se leivite! No, keväthuumassa tekee mieli tehdä mahdollisimman paljon kaikkea vihreää. Herneet ja minttu on klassikkoyhdistelmä, ja aina yhtä toimiva sellainen. En siis tällä kertaa lähtenyt keksimään pyörää uudelleen – lisäsin toimivaan yhdistelmään vain yhtä lempiyrttiäni eli kirveliä (joka on myös erinomainen kaveri herneille). Olisipa vaan jo tuoreiden herneiden aika…

Herne-minttulevite n. 15 leivälle

600 g herneitä (sulatetut pakasteherneet toimivat hyvin!)

300 g pehmeää tofua

1 ruukku kirveliä

1 ruukku minttua

(puoli ruukkua vesikrassia)

1 sitruuna

2 rkl oliiviöljyä

(1 avocado)

suolaa, mustapippuria

Soseuta kaikki ainekset. Mausta reilulla ripauksella vastarouhittua mustapippuria sekä suolaa. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti. Levite on täyteläisempää, jos soseutat sekaan yhden kypsän avocadon.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.