Toinen aamiainen (aka hobittileipä)

by Juulia 0 Comments
Toinen aamiainen (aka hobittileipä)

Mikä on lomassa parasta?

A) pitkään koisiminen

B) toinen aamiainen

Olen ilmeisesti aikuistunut, sillä en oikein millään enää saa itseäni nukkumaan yli puolen päivän – en edes lomalla. Kaukana ovat ne ajat, kun uinuin tyytyväisesti iltapäivän puolelle; yli 20 tunnen unosetkaan eivät olleet mitenkään harvinaisuus. Tätä nykyä saan olla tyytyväinen, jos saan edes sen seitsemän tuntia kasaan, enkä heräile aamuyöstä kukkumaan.

Muistan, kuinka teininä ihmettelin isovanhempieni päivärytmiä – he kun heräsivät harva se päivä ennen kuutta. Nyt se on sitten ruvennut näyttämään siltä, että siihen suuntaan olen itsekin menossa, vaikka iltaisin en mene nukkumaan yhtään sen aiempaa kuin ennenkään.

Uniongelmista stressaaminen ei niitä ainakaan paranna, joten olen päättänyt nähdä tilanteeni positiiviselta kannalta: aikaisin herääminen aikaansaa tarpeen toiselle aamiaiselle!

Jos herään loma-aamuna ennen kahdeksaa, vaikka herätyskello olisi laitettu optimistisesti soimaan yhdeltätoista, keitän kupin kahvia, avaan purkin Bulgarian jugurttia ja kömmähdän takaisin sänkyyn katselemaan jakson pari jotain puoliaivoiselle tilalle sopivaa hömppää (RuPaul’s Drag Racelle iso kimaltava peukku). Niihin aikoihin kun se herätys lopulta pirahtaa, olen yleensä jo suoriutunut keittiöön vääntämään toista aamiaista.

Tänään latasin lautaselleni hobiteillekin varmasti maistuvan kekosen juustoa, herkkusieniä ja uppomunaa …  ja johan alkoi taas päivä hymyilemään!

Hobittileipä

1 luomukananmuna

n. 2 tl valkoviinietikkaa

1 viipale hyvää paahtoleipää (esim. Coquus juureen leivottu hunajapaahtis)

3-4 viipaletta hyvää vahvaa juustoa (täällä tänään Appenzeller Extraa)

1 kevätsipuli

4-5 ruskeaa herkkusientä

nokare voita

suolaa, vastarouhittua mustapippuria

Viipaloi sienet ja laita ne paistinpannuun ruskistumaan voinokareen kera. Paistele sieniä kullanruskeiksi, ja lisää pannulle sitten viipaloitu kevätsipuli (jätä hieman vihreää osaa leivän viimeistelyyn). Paista vielä hetki, ja tee sitten pannun keskelle tilaa paahtoleivälle. Anna leivän paistua rapeaksi yhdeltä puolelta ja käännä se. Viipaloi leivälle juustoa ja käännä liedeltä lämpö pois. Jätä juusto sulamaan lämpimälle leivälle.

Valmista sitten uppomuna. Kiehauta kattilassa reilusti vettä. Kun vesi poreilee, lisää siihen etikka. Pyöräytä kauhalla veteen pyörre ja riko kattilaan yksi muna – sen voi laskea veteen kauhalla, jos hirvittää rikkoa muna suoraan veteen. Pyörre saa munan valkuaisen kiertymään (ainakin enimmäkseen) keltuaisen ympärille. Veden kuuluu poreilla, muttei kiehua kuitenkaan liian kovaa – muutoin muna hajoaa veteen. Kypsennä munaa n. neljä minuuttia, jolloin keltuainen jää ihanan pehmeäksi ja valuvaksi, nosta muna sitten vedestä reikäkauhalla.

Kokoa leivälle herkkusienet sekä uppomuna, rouhi päälle sitten reilusti mustapippuria ja ripaus suolaa. Silppua vielä kevätsipulin vihreää vartta koko komeuden päälle – sitten ei muuta kuin ääntä kohti!

Ps. Toinen aamiainen maistuu minulle niin hyvin, että tarkistan välillä, kasvaako jalkapohjissani jo karvaa. Ei – ainakaan vielä – mutta olen silti aika varma, että olen pituudestani huolimatta hobittien sukua 😉

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.