Tikussa friteerattu maissi aka maissiranskalaiset

by Juulia 1 Comment
Tikussa friteerattu maissi aka maissiranskalaiset

maissiranskalaisetMaissiranskalaiset eli tikussa friteerattu maissi = yhden vapaapäivän pituinen projekti

Vapaapäivä!

Tapahtuipa tässä päivänä eräänä: vietin harvinaislaatuista ns. vapaapäivää, yksin kotosalla. Töitä olisi toki piisannut tehtäväksi tuonakin päivänä, mutta koska niitä saa tehdä tähän vuodenaikaan päivittäin vaikka aamusta iltaan ilman että ne loppuvat, päätin hartaasti olla hetken ajattelematta niitä ollenkaan ja tuin päätöstäni uppoamalla heti aamusta YouTuben syövereihin.

Pian löysin itseni ihmettelemästä maissiranskalaisia. Kas, työntelemällä hammastikkuja maissinpätkän läpi ja frittaamalla näin syntyneet maissitikut saa aikaan noin söpöjä pikku suupaloja! Tuohan näyttää hauskalta.

maissi ranskalaiset

Projekti nimeltä prokrastinaatio / tikusta asiaa

Koska päivän teema oli selvästi prokrastinaatiopainotteinen ja kotoa löytyi sekä maissia että hammastikkuja, ei mennyt kuin tovi ja istuin jo ähertämässä keittiöntason äärellä maissia tikkuun. Jollette vielä tienneet, rakastan maissia. Kotimaisen maissin kausi on minulle ruokavuoden kohokohtia ja vaikka nakertaisin makeaa maissia vaikka ihan vain sellaisenaan suoraan tähkästä, testaan mielelläni kaikenlaisia vastaanosuvia maissireseptejä niin kauan kuin maissia vaan riittää.

Jostain kumman syystä tikussa friteerattu maissi ei kuitenkaan ollut yhtään niin helppo viritys kuin miltä se näytti 😀 Kolmasosa hammastikuistani katkesi kesken kaiken, maissinjyvät eivät olleet lainkaan yhtä suorissa riveissä tähkissäni kuin videossa ja onnistuin vielä kokoajan tuuppaamaan tikkuni vinoon maissirivistön läpi niin, että ne tunkivat ulos kesken riviä eivätkä siivosti rivin päästä. Ja kun sain lopulta tikutettua kokonaisen maissinpätkän, en saanutkaan tikkuja maisseineen nitkutettua tähkästä irti rikkomatta ainakin muutamaa.

Keko katkenneita tikkuja ja teurastettuja maissintähkiä vierelläni (ja keittiön lattialla) kasvoi kasvamistaan, mutten luovuttanut! MINÄHÄN TEEN NÄMÄ HELKUTIN MAISSIRANSKALAISET VALMIIKSI!

Lopulta ehjät hammastikut loppuivat ja oli pakko pysähtyä. Tässä kohtaa töidenvälttelyprojektiini olikin jo sujahtanut mukavasti reilu tunteroinen! Mitä seuraavaksi? Maissit esikypsennettiin, sitten ne valutettiin ja jäähdytettiin, sekä pyöriteltiin maissi- ja riisitärkkelyksessä. Tässä kohtaa en malttanut olla järjestelemättä tikkuja hetken ajan erilaisiin muodostelmiin – alla suosikkini! Sitten tikut pakastettiin. Videon ohjeessa lukee: Prep time: 30 minutes, Cooking time: 15 minutes, Serves: 4, mutta minä olin onnistunut kadottamaan puuhissani jo useamman tunnin! Lopulta pääsin kuitenkin viimeiseen työvaiheeseen eli paistohommiin.

friteerattu maissi

Tikussa friteerattu maissi

Koska välttelen uppopaistamista jopa enemmän kuin työntekoa tuona nimenomaisena päivänä (toivottavasti ette nyt kuvittele että välttelen töitä aina, yleensä asia on nimittäin toisinpäin), päädyin paistamaan maissiranskalaiset pannulla muutaman sentin syvyisessä öljyssä uppopaistamisen sijaan. Varustauduin työvaiheeseen suojalaseilla ja pitkillä hihoilla (joiden etsimiseen meni tietysti oma aikansa), housutkin taisin tässä vaiheessa laittaa lopulta jalkaan. Sitten aloitin paistamaan aikaansaannostani, erä kerrallaan. Aika monta niitä tikkuja sittenkin syntyi…

Koska tällä tavalla friteerattu maissi on hurjan kuvauksellista, piti pitkän paistamisprosessin lopuksi tietysti vielä kuvata tuo aikaansaamani keko. Jonain päivinä kuvat syntyvät vauhdilla, mutta sanotaanko niin, että tuona päivänä… ei. Kuusi tuntia projektin aloittamisesta olin vihdoin tilanteessa, jossa kamerasta löytyi tarpeeksi käyttökelpoisia otoksia ja nälkä oli kiljuva. Niinpä annoin itselleni vihdoinkin luvan syödä. Kylmät maissiranskalaiset eivät luonnollisesti enää olleet yhtä hyviä kuin ne, jotka napostelin tuoreeltaan frittauspuuhan lomassa, mutta olivathan ne silti herkullisia! Toki ateria, joka koostuu nälkäkiukulla ahmistusta uppopaistetusta maissista ja majoneesista ei ole ihan sieltä terveellisimmästä saatikka tyydyttävimmästä päästä… mutta mitään en kadu!

maissiranskalaiset

Maissiranskalaiset onnistuivat täydellisesti siinä, minkä vuoksi niitä alunperin aloin väkertämäänkin: töitä en ajatellut tuona päivänä hetkeäkään. Joskus sellaiset päivät ovat vaan kovasti tarpeen! Niinpä mikäli joku muukin kaipailee joskus tällaista kivaa pientä kokkailuprojektia, ajattelin jakaa ohjeen teillekin! Niillä saatesanoilla tosin, että ellet ole todella vakavasti prokrastinaation tarpeessa, tämä projekti voi olla hauskempi ja nopeampi toteuttaa jonkun kanssa yhdessä 🙂

En muuten maustanut maissiani samalla tavalla kuin katsomassani videossa, vaan ripottelin ranuille japanilaista chilimausteseosta shichimi togarashia sekä suikaloitua shisoa. Dippailuun taas sopi loistavasti kaupan valmis valkosipuli-lime vegemajo (Santun Seitanilta) – mutta veikkaan että näiden kanssa maistuu dippi kuin dippi! Ja se, joka väittää että tästä annoksesta riittää neljälle, ei selvästikään ole maissifani.

Maissiranskalaiset

2 tuoretta maissintähkää

reilusti hammastikkuja

n. 4 rkl maissitärkkelystä

n. 4 rkl hienoa riisijauhoa

suolaa, pippuria

2-3 tl shichimi togarashia

friteerausöljyä / korkeaa lämpötilaa kestävää neutraalinmakuista kasviöljyä

Tarjoiluun:

maustettua (vegaanista) majoneesia / ketsuppia tms.

suikaloitua shisoa / silputtua korianteria /  kevätsipulia tms.

Pätki maissintähkät n. 2 cm lyhyemmiksi paloiksi kuin hammastikut. Työntele hammastikut maissirivistö kerrallaan jyvien läpi, ja aloita sitten varovaisesti irroittelemana tikutettuja rivistöjä tähkästä. Suosittelen katsomaan mallia tästä videosta! Kun kaikki maissi on tikutettu, kiehauta maisseja tikkuineen reilussa vedessä noin kolme minuuttia. Valuta hyvin ja jäähdytä. (Työjärjestyksen voi muuten kokeilla tehtä myös niin päin, että pätkii maissintähkät sopivaan pituuteen, kiehauttaa pätkät kolme minuuttia, jäähdyttää ja sitten tikuttaa! Näin minulle neuvottiin juuri Instagramin puolella.)

Maissin jäähtyessä sekoita kulhossa maissitärkkelys ja riisijauho, mausta seos suolalla ja pippurilla. Pyörittele jäähtyneet maissitikut seoksessa. Lisää tarvittaessa pieni ripaus vettä saadaksesi tikut kauttaaltaan seoksen peittoon ja laita tikut sitten pakastimeen noin vartiksi.

Friteeraus:

Kuumenna teräs/valurautapannussa muutaman sentin syvyydeltä öljyä noin 175-180 asteeseen. Jos et omista lämpömittaria, voit testata lämpöä laskemalla yhden tikun pään öljyyn – jos öljy alkaa välittömästi kuplia tikun ympärillä, voit laskea sen varovasti kokonaan öljyyn ja lisätä pannulle enemmänkin tikkuja. Älä kuitenkaan täytä pannua liikaa, tällöin öljyn lämpötila laskee liikaa. Ja muista toimia varovasti! Varo öljyroiskeita, älä pidä liesituuletinta päällä ja pidä lähettyvillä kantta, jolla voit tukahduttaa öljypalon jos oikein hullusti pääsisi käymään.

Käännä tikut paistamisen puolivälissä ja paista, kunnes ne saavat väriä sieltä täältä ja ovat rapeita. Minulla tähän meni viitisen minuuttia per erä. Nosta friteerattu maissi talouspaperoidulle alustalle valumaan ja mausta kuumana ripauksella suolaa sekä shichimi togarashia. Jatka, kunnes kaikki maissiranskalaiset on paistettu. Sitten vaan dippailemaan!

maissiranskalaiset

maissi ranskalaiset

HOT TIP: Maissiranskalaiset ovat ehdottomasti parhaimmillaan vastapaistettuina, eivät parin tunnin kuvassession päätteeksi.

Comment ( 1 )

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.