Craft Beer Helsinki 2016

by Juulia 0 Comments
Craft Beer Helsinki 2016

Lasissa Humaloven PORO, ihan paras, paras, paras.

Jee, tänään alkaa uusi olutfestari Craft Beer Helsinki! Tässä on vuoden sisällä tullut käytyä jo useammat olutfestarit, joten miksipä jättää tätäkään väliin – varsinkin kun kattaus on ruokaa myöten varsin houkutteleva (tarjolla mm. ostereita!!!)

Tapahtumassa on käsityöläisoluita 23 panimolta niin kotimaasta kuin muiltakin mailta, joista moni on normaalisti ainakin minunlaiseni kuluttajan ulottumattomissa. Erityisesti innostuin, kun näin listalla myös Olarin ja Vallilan panimojen kaltaisia pienempiä ja varsin kiinnostavia tekijöitä – ihme se ei tosin ole, kun tapahtuman takana on Humalove Brewingin kiertolaispanimo, joka “yksin ja yhdessä ystäviensä kanssa taistelee huonoa olutta vastaan” ♥ Eipä silti, on tapahtumassa mukana myös niitä hieman isompia nimiä, kuten Stone, Founder’s sekä Brewdog – Humaloven ystävät voisivat kyllä mieluusti olla minunkin ystäviä.

Odotan oluen ja ruuan lisäksi mielenkiinnolla, miten maksaminen hoituu Seamchip-maksukorteilla, joille voi ladata alueella haluamansa summan rahaa. Ainakin OlutExpon kruunukorkkipoletit olivat mielestäni hieman ärsyttäviä, kun niitä jäi päivän päätteeksi melkein pakosti muutama taskun pohjalle pyörimään (juu kyllä, hyväntekeväisyyteenhän ne sitten menivät).

Käsittääkseni kortiltakaan ei rahaa saa lunastettua päivän päätteeksi pois, vaan kaikki sinne ladattu on myös käytettävä. Mikäli kortille voi kuitenkin ladata juuri haluamansa euromäärän, jota voi käydä täydentämässä välillä vaikka ihan vain sillä puuttumaan jääneellä eurolla, hommalla on potentiaalia kuitenkin toimia varsin passelisti! Vesi on muuten tapahtumassa ilmaista, pisteet siitä!

Tapahtuman taustoista enemmän kiinnostuneille suosittelen piipahtamista Jaskan Kaljat -blogissa, mutta minätyttöpä hyppään suoraan asiaan, mistä eniten tykkään: tekemään maistelulistaa. Iso osa olutfestareiden nautinnosta on ainakin minusta etukäteisfiilistely, jonka suoritan nenä kiinni eri panimoiden olutlistoja: mitäs tämä mahtaa olla, tuotahan voisi maistaa, ja niin edespäin.

Edellisiä olutfestarihehkutteljani lukeneet (Tallinn Craft Beer Festival 2015 sekä 2016, OlutExpo 2015) ehkä jo muistavatkin, että kiinnostukseni keskittyy pitkälti happamiin, suolaisiin, marjaisiin ja hedelmäisiin makuihin – tosin myös stoutit, porterit ja barley winet ovat hiipineet pikkuhiljaa useammin laseihini. Niihin keskityn tälläkin kerralla, tapahtumaan en nimittäin ehdi kuin yhdeksi päiväksi. Suunnitelma on siis oltava!

Ja tähän väliin tiedoksi: listalta on automaattisesti jätetty pois suurin osa sellaisista oluista, joita olen jo juonut, tai joita saa muutoinkin käsiinsä esim. Alkosta tai kaupasta. En siis dissaa esim. KBS:ää, saatikka erinäisiä kotimaisia tai Virolaisia pienpanimoita, pyrin vain keskittämään juomiseni tällä kertaa uusiin tuttavuuksiin!

Tässä siis Craft Beer Helsinki 2016 -tärppilistani, olkaa hyvät:

Atom:

 • Camomile (4.2%, Pale Ale)
 • Schrodingers Cat (3.5 %, Bitter)
 • Zwitterion (3.4 %, Sour Ale)

Bidassoa Basque Brewery

 • Imperial Russian Stout (10,5 %, RIS)

BrewDog

 • Blitz Blackberry (5 %, Blackberry berliner weisse)

Brouwerij de Molen

 • Hel & Verdoemenis Bourbon BA (11,0 %, Imperial Stout)

Browar Wąsosz

 • Puola | Polska (8,5 %, Finnish extra stout, collab with Humalove Brewing)
 • Salvador (5 %, Smoked coffee stout)
 • Hapan (4,6 %, Polish fruit sour saison, collab with Humalove Brewing)

Founders Brewing Co.

 • Mango Magnifico (10,0 %, Strong fruitbeer)
 • Nitro Oatmeal (4,5 %, Oatmeal stout)

Hiisi

 • Inki (5,7 %, Gluten Free Ginger Pale Ale)
 • Black Bretty (6,3 %, Bruxellensis Black IPA)
 • Bruxellensis Lupus (9 %, Bruxellensis Double IPA)

Hopping Brewsters

 • Grimr (7,5 %, Gruit Ale)
 • Thora (4,9 %, Gruit Ale)

Humalove Brewing

 • Poro (10 %, Nordic moss ale)
 • Canis Lupus (5,4 %, Coffee rye brown porter)

La Quince

 • Vanilla Black Velvet (9,5 %, Russian imperial stout, collab with Cervesa Guineu)

Mufloni

 • MUFLONI SOUR MUFF (6 %, Sour Ale)
 • MUFLONI SOUR MUFF VADELMA (6 %, Sour Ale)

Olarin Panimo

 • Ocarina of Lime (5,7 %, Fruit Beer)
 • Razident Evil (Raspberry Pils) (5,7 %, Fruit Beer)

Radbrew

 • Throw in the Towel (6,2 %, Pan-Galactic (Imperial) English Gargle Ale)

Stone Brewing

 • Arrogant Bastard BBA (8,1 %, Barrel-aged strong ale)


… ja kuinka siinä sitten kävi?

Jonotin paikalle noin 40 minuuttia puoli kolmelta torstaina miettien, että “no johan se hyvä olut kiinnostaa!” – lopulta maksupäätteellä kävi ilmi, että henkilökunnalla oli teknisiä haasteita. Sama kävi ilmi ensimmäiseksi jututtamallani olutpisteellä: maksupäätteen kanssa oli ongelmia myös olutpisteillä. Maksukorteissakin oli useammalla vastaan tullella tutulla ollut pientä häikkää – sellaista se kai sitten on, kun ensimmäistä kertaa ollaan järjestämässä ison kaliiperin olutfestaria, ongelmilta ei niin vain säästytä!

Jonottaessa ehti tulla kivasti jano, joten lähdin suorittamaan listaani määrätietoisesti huitaisemalla ensiksi täysin spontaanisti Panimo Hiiden Inkin (5,7 %, Gluten Free Ginger Pale Ale), joka siihen hikiseen oloon sopi täydellisesti.

Kaikkea listaltani en tietenkään saantu juotua, kun aikaa osallistumiselleni oli tässä kiireisenä lomapäivänä vain muutama tunti, mutta kyllä ne kiinnostavimmat tulivat ensiksi toki säntillisesti maisteltua. Radbrewn Pangalaktinen kurlauspommi, siis kurlausale (skottilainen), oli ensimmäisten joukossa – kyseistä juomaa kun monesti “vitsikkäänä” baareista olen vuosien varrella kuitenkin tilaillut. Radbrewn versio legendaarisen pahaenteisestä juomasta oli maltillinen niin alkoholipitoisuudeltaan, kuin humaloinniltaankin, tosin varsin juotava olut pyyhepäivään, mihin se alunperin oli kehiteltykin.

Seuraavaksi kiersin uteliaana Olarin Panimon pisteelle, heillä kun oli hanassa vielä kaapissa lymyilevän 8-BIT Brewingin kanssa yhteistyönä tehtyjä jännääkin jännempiä olusia: Ocarina of Lime (5,7 %, Fruit Beer) sekä Razident Evil (Raspberry Pils) (5,7 %, Fruit Beer) maistuivatkin auringonpaisteessa juuri sopivan raikkailta ja happamilta, olematta kuitenkaan kovin päällekäyviä.

Sitten alkoikin olla nälkä, ja sain seuraakin – eipä muuta kuin Loung3n pisteelle, mistä sai nenän eteen ehkä parhaan sliderin, mitä olen vuosiin syönyt: mehukas, täydellisesti kasassa pysyvä, sopivan suolainen, juustossakin oli niin nätti pitsireuna, että paistajaa oli erikseen käytävä kiittämässä.

Perään kiskaistiin osterit, kun niitäkin Loung3n pisteeltä kerran sai. Juuson mielestä meidän olisi pitänyt ottaa vain “yhdet” (hah, uskooko moista kukaan missään asiayhteydessä?), joten ostin sitten samantein yhden lautasellisen. Juu, hyviä olivat, enkä saanut sanktiota ylimääräisistä – erityisesti osterit maistuivatkin kyytipoikiensa Foundersin Nitro Oatmeal Stoutin sekä Brouwerij De Molenin Russian Imperial Stoutin kera.

Humaloven mielipiteitä jakavaan Poroon ihastuin jo keväällä, joten ihan lopuksi sitä oli saatava toistamiseen, vaikka päätös olikin maistaa vain uusia oluita. Enkä pettynyt, päin vastoin: PORO, Virolaisen Õllenautin kanssa yhteistyönä pantu poron- ja isohirvenjäkälällä maustettu sour oli mielestäni koko visiittini PARAS. Ei mikään kaikkien miellyttäjä, vaan rohkeasti vahva, hapan, marjaisa, moniulotteinen ja mieleenjäävä. Poroa saa kuulemma nykyään ainakin Arkadian Alkosta, sieltä sitten kaappia täyttämään vaan – tämähän säilyykin todennäköisesti varsin hyvin (jos säilyy 😀 ).

Kaikenkaikkiaan tässä hyvää olutta ja ruokaa täynnä on helppo sanoa, että Craft Beer Helsinki oli kokemukseni mukaan rento ja miellyttävä olutfestari, johon on saatu vieraaksi varsin vakuuttava kaarti pienpanimoita niin kotimaasta kuin muualtakin. CBF on varteenotettava haastaja isommille, jo paikkansa vakiinnuttaneille tapahtumille – sillä on ainakin omasta mielestäni valttina kiinnostavan laaja kattaus panimoita ruohonjuuritasolta jättiläisiin.


Craft Beer Helsinki

Rautatientorilla 30.6.-2.7.2016.

Aukioloajat:
To 30.6. klo 14-24
Pe 1.7. klo 14-24
La 2.7. klo 12-24

Tapahtuma löytyy myös Facebookissa

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.