Hyvän yön resepti: kurkumalatte, melatoniini ja magnesium

Hyvän yön resepti: kurkumalatte, melatoniini ja magnesium

Kurkuma on ihanaa, eikä pelkästään aurinkoisen värinsä vuoksi: se tekee monin tavoin hyvää sekö kropalle että mielelle. Kuulin kurkuman lääkinnällisestä käytöstä ensimmäistä kertaa kymmenisen vuotta sitten, kun eräs tuttavani alkoi lääkitä pahoja hermokipujaan kurkumahauteella ja -juomalla. Aiemmin kipuilevaa hermoa oli tainnutettu botuliinilla, mutta kun ystäväni tuli raskaaksi, piti sen käyttö luonnollisesti lopettaa. Sivusta tilannetta seuranneena kävi varsin nopeasti selväksi, että kurkuma todella toimii – eikä kestänyt kauaa, kun hauduttelin jo ensimmäiset omat kurkumajuomani!

Kurkuman ominaisuuksista ehkä se tunnetuin on sen sisältämän kurkumiinin kyky tehota tulehduksiin. Kurkuma on kuitenkin melkoinen moniottelija, sillä se mm. suojelee maksaa, vähentää kaasun muodostumista suolistossa (mahavaivainen sanoo tässä kohtaa hurraa!) ja käytetäänpä sitä maailmalla myös masennuksen hoidossa sekä luonnonmukaisena kipulääkkeenä. Lista kurkuman hyödyistä on niin pitkä, etten tähän sitä jaksa edes enempää kirjata. Kasvonaamioitakin siitä tehdään – ehkäpä sillä voisi korvata botoxin myös toisella tapaa 😉

Vuosia kurkumalla keittiötäni keltaiseksi värjänneenä arvostan Sonnentorin uutuutta, Kurkuma Lattea. Helpompaa ei kurkumajuoman tekeminen nimittäin enää oikein voi olla: lusikallinen valmista mausteseosta kuumaan mantelimaitoon ja hetken haudutus – lämmittävä ja hyvää tekevä juoma on sotkuitta valmis. Toki sekoittelen välillä edelleen omat maustesekoitukseni, mutta kiireisen päivän päätteksi tämä on pelastus – ja luomuakin vielä. Kurkumalle ominainen hieman kitkerä maku pehmenee, kun sitä hauduttaa miedolla lämmöllä öljyssä tai voissa viidestä kymmeneen minuttia. Kurkuma, kuten muutkin mausteet, säilyy parhaitan ilmalta ja valolta suojattuna. Sonnentorille pisteet siis myös pakkauksesta!

Auyrvedinen golden milk on nykyään lempitapani nauttia kurkumaa, vaikken ayrvediasta hölkäsen pöläystä juuri tiedäkään. Toki myös flunssankarkoitusjuomallani on edelleen vankka asema kotonani – se vain assosioituu niin vahvasti flunssaan, etten oikein tykkää sitä muulloin juoda. Kurkumalattea sen sijaan juon nauttiakseni ja rentoutuakseni, ja niinpä sitä voi juoda helposti joka päivä.

Mustapippuri tehostaa kurkumiinin vaikutusta, joten tässä juomassa on mukavasti potkua. Kurkumalattea on kahta makua, inkivääriä ja vaniljaa. Suosikkini on vanilja, sillä siitä mm. tämänhetken lempimaustettani lakritsijauhetta ja se on muutenkin näistä kahdesta se hieman lempeämpi seos.

Olen viime kuukausina ottanut tavakseni juoda kurkumalattea erityisesti illalla. Olen kärsinyt koko aikuisikäni uniongelmista – en saa unta illalla, heräilen läpi yön ja/tai herään kukonlaulun aikaan enkä saa enää unta. Kaikkea on tullut kuulkaa kokeiltua, sillä pahimmillaan selviydyin lähes kaksi vuotta katkonaisilla neljän tunnen yöunilla… ei kovin kivaa ei. Tilanne on nyt onneksi parempi, mutta parantamisen varaa vielä on! Nukahtamislääkkeitä käytän edelleen, jos tilanne on tosi paha, mutta yritän löytää pitkän tähtäimen luonnonmukaisia keinoja uneni parantamiseen.

Iltakurkumamaito on yksi toimivista iltarutiineistani, jolla alan valmistaa itseäni unten maille. Se lämmittää ja rauhoittaa mukavasti niin mieltä kuin välillä ärtyisää mahaanikin – on nimittäin aika vaikea saada unen päästä kiinni jos mahaa vääntää. Kiitos interwebin opin juuri etten ole ainoa, kurkumaa käytetään maailmalla siis myös uniongelmiin. Melkoinen ihmekasvi (ja varsin kauniskin vielä) ♥

Muita iltarutiinejani on tuhtien ilta-aterioiden välttäminen, rauhalliset kävelyt ja rentoutumisharjoitukset. Lisäksi olen kieltäytynyt käymästä syvällisiä ja vakavia keskusteluja nukkumaanmenoaikana (miksi ne kiihkeimmät pohdiskelut saavat alkunsa aina yömyöhällä?), ja pyrin muutenkin olemaan vilkastuttamatta iltavirkun mieltäni. Hyvää tekisi varmasti myös kännykän ja läppärin jättäminen sängystä kokonaan pois, mutta siihen en ihan vielä pysty 😀

Nukahtamislääkeet korvaan nykyään lähes päivittäin melatoniinilla ja valeriaanalla. Muistan, kun niitä minulle ensimmistä kertaa suositeltiin ja vain tuhahtelin “kun ei nukahtamislääkekkään aina auta, niin miten tuo muka”. Niin se kuitenkin vaan on toiminut. Sain Aboa Medican melatoniinin ja valeriaanan testiin viime syksynä ja kuljetan niitä nykyään mukana matkoillakin.

Lapsena unen tuloon riitti kellahtaminen sänkyyn turvatyyny “paapaa” kainalossa – nykyään tarvitsen järeämpiä aseita.

Viimeinen iltarutiineistani on magnesiumsuihke. Better You Magnesium Oil Goodnight Spray on ollut käytössä melatoniinin ja valeriaanan tavoin syksystä saakka ja koukussa ollaan! Muutama suihkaus niskaan ja hartioihin, alaselkään ja sääriin. Rentouttava kihelmöinti pehmentää korviin kivunneet hartiat nopeasti. Eräänä hieman epätoivoisempana iltana suihkuttelin sitä jopa kiristävään otsaani (ei suositeltavaa, veikkaan).

Vaikka yöunet ovat parantuneet huimasti, kurkumalattekuvissa näkyvä siniraidallinen Tensiran torkkupeitto ei toistaiseksi vielä ole päässyt nimensä mukaiseen käyttöön – en nimittäin osaa nukkua päiväunia. Niillähän ne unettomat yöt ainakin hieman korvaantuisivat, mutta ei! Kaarna Livingiltä kuvauslainaan aluneperin nappaamani viltti sai kuitenkin pysyvän paikan kotoani mallinhommissa, niin paljon siihen ihastuin. Guineassa käsityönä kudottua ja värjättyä vilttiä en varmaan koskaan raaski käyttää oikeissa ruokailutilanteissa … mutta ehkä vielä jonain päivänä otan nokoset sen alla!


Jutussa esiintyvät tuotteet saatu testiin blogin kautta Sugar Helsingiltä

Comments ( 2 )

  1. Minna
    Törmäsin tänään ensimmäistä kertaa blogiisi Bloglovinin kautta, ja pidän erityisesti simppelistaä ulkoasusta! Pitääkin vähän tutkia millaisia juttuja täältä löytyy :) Pakko kommentoida tuota elektroniikan jättämistä pois sängystä; se oikeasti toimi itselläni. Ifin offline-kampanjasta innostuneena olen nyt ottanut tavaksi laittaa elektroniikan sivuun viimeistään iltakympiltä ja vaihtanut Instan selailun sängyssä esimerkiksi johonkin asiapitoiseen kirjaan tai artikkeliin tai yoga nidraan, ja nukahdan huomattavasti helpommin kuin ennen. Meni kyllä muutama päivä totutellessa - alussa käsi hamusi puhelinta vähän väliä :D
    • Juulia
      Hei Minna! Kiitos palautteesta, ihanaa kuulla että tykästyit :) Tuosta Offline-kamppiksesta itsekin sain vähän potkua - ja lueskellut pitkästä aikaa iltaisin kirjoja. Kyllä toimii, mutta helppoa ei ole ei! (ja kuitenkin vielä muistan sen ajan kun tuhahtelin niille, jotka olivat kokoajan nenä kiinni älypuhelimissaan...)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.