Avoid Bad Life (Good Life Coffee)

by Juulia 0 Comments
Avoid Bad Life (Good Life Coffee)
Vastapaahdettu Good Life Coffeen oma cappucino, mmmm...

Vastapaahdettu Good Life Coffeen oma cappucino, mmmm…

Mitä saadaan, kun yhdistetään kaksi intohimoista kahvin rakastajaa, joista toinen on menestynyt alan ammattilainen, ja toisella on aikaa ja insinöörin aivot? Suomen kiinnostavin uusi pienpaahtimo! Olette ehkä huomanneet, että olen täällä blogissa kirjoitellut lempikahvilani, Good Life Coffeen, kuulumisista jo muutamaan otteeseen – hyvä kahvi on sydäntä lähellä, kuten myös tämä entinen naapurikahvilani. Vaikken vieressä enää asukaan, vaellan edelleen tasaisin väliajoin Kolmannelle linjalle kupposelle, ja silloin on aina kyse tärkeästä laatuajasta itseni kanssa.

Tältä näyttää Good Life Coffeen paahtimo!

Tältä näyttää Good Life Coffeen paahtimo!

Voittekin varmaan arvata fiilikseni, kun kuulin, että Good Life Coffee alkaa paahtamaan omaa kahvia! Maltoin kuulkaas tuskin odottaa, että pääsin paikan päälle kurkkimaan ja urkkimaan. Odotettu päivä koitti vihdoin viime viikolla, kun kävin Lauri Pipisen opastamana vihkiytymässä kahvin paahtamisen saloihin ihan siellä pääkallopaikalla. Samalla pääsin tutustumaan paahtimon toiseen omistajaan, pääpaahtaja Samuli Ronkaseen.

Lauri ja Samuli ovat törmäilleet toisiinsa jo vuosia kahvialan kisoissa ja tapahtumissa, joissa käydyt keskustelut omasta paahtimosta ovat pikkuhiljaa kypsyneet varteenotettavaksi mahdollisuudeksi. Lopulta Samulin siirryttyä lyhyttä työviikkoa tekeväksi yksityisyrittäjäksi aukeni mahdollisuus sille, että miehet ryhtyivät sanoista tekoihin. Vuotta myöhemmin, ensimmäiset omat kahvipaketit ovat löytäneet tiensä mm. minun kotiini.

Lauri Pipisellä on syytä hymyyn

Lauri Pipisellä on syytä hymyyn

Paahtimossa paahdetaan tällä hetkellä kolmenlaisia papuja (Wottona Boltuma, Pulcal sekä Kamwangi), sekä suodatinkahvi- että espressokäyttöön. Paahtotyyli on tarkkaan mietitty, jotta pavuista saadaan niiden oleellisimmat ja herkullisimmat ominaisuudet tasapainoisesti esiin. GLC:n kahvi on vaaleapaahtoista, ja jokaisessa paahtoerässä pyritään ideaaliseen hapokkuuden, mehukkuuden ja makeuden tasapainoon mehevää suutuntumaa ja miellyttävää jälkimakua unohtamatta. Tosin Lauri tähdentää, että “ei me tahalleen paahdeta vaaleaksi, vaan siksi että sillon paahdot sattuu olemaan parhaimmillaan. Itteeni hämää paahdosta puhuminen väreissä. Pitäis puhua vaan hyvästä/oikeasta tai huonosta/väärästä paahdosta”.

Jokainen koepaahto maistellaan tarkkaan ja tietokoneohjelman avulla voidaan arvioida, kuinka kyseiseen tulokseen on päästy. Näitä koe-eriä ja niiden ominaisuuksia yhdistelemällä herrat sitten ovat hartaasti kasanneet palapeliä, joka alkaa nyt lopulta olla kirjaimellisesti paketissa. ”Hellää paahtoa” kuvailee Lauri, Samuli tosin valottaa paahdon olevan välillä käytännössä varsin nopea ja agressiivinenkin. Pääasia kuitenkin on, että pavun erityiset ominaisuudet saadaan parhaiten tuotua esiin.

GLCkäsi

Paahtimo pyrkii viimeisen päälle laatuun: pavut tulevat arvostettujen raakakahvin tukkureiden, Nordic Approachin sekä The Collaborative Coffee Sourcen kautta. Tukkurit ostavat pavut suoraan viljelijöiltä, ja tekevät vuoden varrella useampia matkoja tiluksille tarkkailemaan sadon edistymistä. Luomu- tai Reilun Kaupan merkintää näistä pavuista on turha etsiä, siitä huolimatta viljelijät ovat kahviin yhtä osaavasti ja ylpeydellä suhtautuvia kuin ostajatkin, ja saavat pavuistaan kunnon hinnan, kertoo Lauri. Viljely tapahtuu useimmiten luonnonmukaisesti vaikkei luomusertifikaattia tilalla olisikaan – pientilalliset kun eivät kalliisiin myrkkyihin välttämättä edes kykene sijoittaa. Kahvin kotimaassa Etiopiassa suurin osa kahvista kasvaa edelleen villinä. (Luomu- ja Reilun Kaupan merkkeihin on useimmiten varaa vain suurtiloilla, joten pitäkääs myös pienviljeiljät mielessä kun seuraavan kerran halajatte hyvän omantunnon kahvia).

Kaluston hankinnassa neuvoa on kysytty kahvimaailman gurun, Tim Wendelboen, entiseltä pääpaahtajalta Måns Anderssonilta, jonka luona Lauri ja Samuli olivat myös hankkimassa käytännön paahto-oppia. Pakkauskoneessakin sijoitettiin suoraan priimaan: käytössä on pienpaahtimoille poikkeuksellisesti kone, joka sekä vakumoi kahvipussin, että myös typettää sen. Pussista siis sekä imetään kaikki ilma, että sinne lisätään typpeä, jolloin voidaan olla varmoja siitä etteivät pavut ole pakkauksessa missään määrin kosketuksissa aromeja heikentävän hapen kanssa. Moinen laite on rahallisesti tuntuva sijoitus, mutta näille miehille valinta oli itsestäänselvä – typetetty ja vakumoitu kahvi säilyy avaamattomassa pakkauksessa kuin vastapaahdettuna jopa kuukauden.

GLCpaketit

GLCpaketti2

En tiedä teistä lukijoista, mutta minulle tulee hyvä mieli, kun pääsen sivustakatsojana seuraamaan ihmisiä jotka tekevät työtään intohimolla ja rakkaudella. Se kipinä, joka syttyy jonkun silmiin rakkaasta asiasta puhuessa…Taidan olla melkoinen fiilistelijä. Ja, kuten tekstistä ehkä ilmi käy, hyvää kahvia fiilistelen aina täysillä!

avoidbadlife

Ps. Olen ihan hulluna tähän GLC-paitaan! “Avoid bad life” – NEROKASTA!!! Tässäpä elämänohje, jota haluan ehdottomasti noudattaa loppuelämäni.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.