Salt and vinegar -potut

Salt and vinegar -potut

Salt and vinegar perunat

Salt and vinegar -sipsit ovat mun suurin heikkous. Oli se viinietikka sitten balsamicoa, omenaviinietikkaa tai mallasviinietikkaa, aivan sama – kaikki käy mulle!  Jotta ymmärtäisitte, kuinka paha tilanne on, niin esitelläänpä tähän muutama tilanne.

 • Jos kaveri pitää bileet, mitä tuon? Salt and vinegar -sipsejä.
 • Jos itse pidän bileet, mitä tarjoan? Salt and vinegar -sipsejä.
 • Jos menen nälkäisenä kauppaan, mitä tarttuu mukaan? Salt and vinegar -sipesejä.
 • Jos haluan hemmotella itseäni, mitä ostan? Salt and vinegar -sipsejä.
 • Jos minulla on huono olo, mikä auttaa? Salt and vinegar -sipsit.
 • Mikä ulkomaisissa ruokakaupoissa kiinnostaa eniten? Onko niillä jotain jänniä salt and vinegar -sipsejä.

Okei, ehkä tajusitte jo, addiktio on vahva 😀

Salt and vinegar perunat

Suola ja viinietikka -sipseissä minua koukuttaa vastustamaton suolaisuuden, happamuuden ja rapeuden yhdistelmä, jota en vain pysty vastustamaan. Kaikki viinietikkamaut tosiaan kelpaavat minulle, mutta suosikkejani ehkä kuitenkin ovat erityisesti mallasviinietikalla maustetut sipsit, joissa perunoissa on vielä kuori tallella.

Pyrin pitämään himoni kutakuinkin kurissa, koska sipsejä nyt vaan ei ole fiksua syödä joka päivä. Onneksi löysin muutama kuukausi takaperin keinon, jonka ansioista saan tyydytettyä suola ja viinietikka -himojani välillä myös vähän eri tavalla!

Salt and vinegar perunatTadaa! Salt & vinegar -maustetut paistetut potut

Paistetut perunat eivät nekään toki sipsien lailla ole sellaista ruokaa, jota kannattaisi syödä joka päivä. Piirun verran terveellisempiä paistetut potut silti sipseihin verrattuina ovat, joten miksen maustaisi niitä suolalla ja viinietikalla? NIINPÄ!  Kunniaa en tästä älynväläyksestä voi itselleni harmikseni ottaa, idea on nimittäin bongattu Bon Appétit -sivun jutusta. Nerokasta joka tapauksessa, olen tämän idean keksijälle ikuisesti kiitollinen.

Etikan ystävänä olin erityisen fiiliksissä ajatuksesta, että potut voi suorastaan keittää viinietikassa, eikä vain roiskia sitä niiden päälle. Tällä tavalla valmistettuina perunat maistuvatkin todella kauttaaltaan etikkaisilta, eli ovat suoraan kuin syntisimmistä unelmistani.

Salt and vinegar perunat

Perunoiksi tähän ohjeeseen kannattaa valita joko kiinteitä tai yleisperunoita, jotka ovat suht pienikokoisia ja sileitä pinnaltaan. Kuoria niitä ei tarvitse. Mikäli et ole aivan yhtä suuri etikkafani kuin minä, kannattaa potut keittää joko kokonaisina tai puolitettuina. Mitä pienempinä paloina ne keittää, sitä enemmän ne imevät itseensä etikkaa. Viinietikan määrä kuullostaa varmasti monelle hurjalta, mutta kannattaa muistaa että valmiisiin pottuihin viinietikkaa ei enää sitten lisätäkään.

Paistetut perunat “salt and vinegar”

(vegaaninen, kun paistat perunat öljyssä)

2:lle

n. 300 g sileäpintaisia, pieniä ja tasakokoisia kiinteitä tai yleisperunoita

1 – 1½ dl viinietikkaa (esim. mallasviinietikkaa tai omenaviinietikkaa)

2 tl suolaa

vettä

paistamiseen:

n. 2 rkl voita tai öljyä

tarjoiluun:

sormisuolaa

ruohosipulia

aiolia tai dijonsinapilla maustettua majoneesia/kermaviiliä/vegaanista vastaavaa

Pese perunat ja harjaa ne puhtaaksi. Leikkaa perunat puoliksi tai neljään osaan ja laita keskikokoiseen, kannelliseen teräskattilaan. Kaada päälle viinietikka ja suola sekä niin paljon vettä, että perunat peittyvät noin sentillä. Keitä perunoita kannen alla, kunnes haarukka uppoaa niihin helposti.

Valuta perunat keitinvedestä siivilään ja jätä ne siihen hetkeksi valumaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Kuumenna sitten paistinpannussa voita tai öljyä (tai 50/50) ja paista perunoita, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita jokaiselta sivultaan.

Ripottele salt and vinegar -perunoille hieman sormisuolaa juuri ennen tarjoilua ja nauti ne kuumina esim. aiolin, dijonsinapilla maustetun majoneesin tai kermaviilin kera.

Salt and vinegar perunat

Ps. Mulla oli näiden pottujen kuvauspäivänä dippinä kauramaitoon tehtyä, valkosipulilla maustettua vegaanimajoneesia – törkeän hyvää! Mihin te dippaisitte nämä perunat?

Comments ( 6 )

 1. Viikonloppukokki
  Minä jaan intohimosi. Ei salt & vinegar -perunat varmaan edes tarvitse dippiä.
  • Juulia
   No ei kyllä tarvitsekaan :D
 2. Tommik
  Oi, nää näyttää kyl niin loistavilta. Pakko varmaan kaivaa kaapin pohjalta sinne unohtunut mallasviinietikka. Mut joo noiden kaa sopis loistavasti vaikka aioli, mitä saa myös vegaanisena :)
  • Juulia
   Mä olen yrittänyt kovasti etsiä kaupoista mallasviinietikkaa viimeaikoina, kun edellinen loppui, mut ihan kuin sitä ei olis nyt missään :P NYYH! Vielä on yks paikka tosin katsomatta... (keskustan Behndorf's). Muistatko mistä oot ostanut omasi viimeeksi?
   • Tommi
    Sain sen itseasiassa tuliaisina Briteistä, joten en tiiä löytääkö sitä ees Suomesta.
    • Juulia
     Onpa ihanan tuliaisen joku sulle tuonut :D

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.