Karkkipommi aka “vaarallinen kellokakku”

by Juulia 13 Comments
Karkkipommi aka “vaarallinen kellokakku”

pommikakkuPomminpurkuryhmä työssään. Kuva: Juuso Westerlund

Juhlimme taannoin rakkaan ystäväni Markon nelikymppisiä. Marko on kaveripiirini MacGyver: ihmemies, joka tuntuu osaavan loihtia kaikenlaisesta romusta melkein mitä vaan. Marko osaa todistetusti mm. leikata jätelasista kotikonstein juomalaseja, hitsata metalliromusta kasaan kynttilänjalkoja ja rakennella mitä nerokkaimpia elektronisia vempaimia ja soittimia vanhoista ja/tai rikkinäisistä laitteista. Tuotenimellä Makero syntyy DIY-hienouksia omaan kotiin ja joskus muillekin (kuten suihkukaljateline, kirjainlamppu ja rumpukapulapannunalunen). Eikä tuo tee se itse -meno lopu tavaraan, vaan keittiössäkin Marko valmistaa kaikenlaista jännää itse ja alusta asti: nattōa, kombuchaa, olutta, siideriä, suolakurkkusipsejä… eikä yksikään popkorninjyvä jää poksahtamatta.

Halusimme muutaman ystävän kanssa auttaa juhlien tarjoiluissa ja jotenkin siinä kävi niin, että lupasin leipoa Markolle syntymäpäiväkakun. Mitä ihmettä siis ihmemiehelle kakuksi? No POMMI TIETENKIN!

Visio syntyi hetkessä, mutta ei se ihan sellaisenaan päätynyt lautaselle asti. En valitettavasti ole mikään ihmenainen leivontahommissa, joten ensimmäinen ideani kakkupommista (piñatan tyyliin) piti hylätä liian riskaapelina – ystävän nelikymppiset kun tuskin ovat se parhain tilanne moisille ekakertalaiskokeiluille. Niinpä idea jalostui pommikakusta aivan erilliseksi suklaalevyistä rakennetuksi karkkipommiksi.

pommikakkuHei MacGyver, sulla on 40 sekuntia aikaa pelastaa meidät varmalta tuholta!

Markon karkkipommi oli sen verran suuri menestys, että kemuihin osallistunut, tuolloin melkein kuusivuotias siskonpoikani tilasi omiin juhliinsa suoralta kädeltä samanlaisen. Tosin hänelle karkkipommi oli “vaarallinen kellokakku”, sen verran jännittävä seremonia pommin purkaminen oli.

Koska Markolle rakentamani karkkipommi oli laatuaan ensimmäinen, ei sen purkaminen mennyt ihan suunnitellusti. Olin kuvitellut, että yhden pommin seinämistä saisi vedettyä siihen kiinnitetyn karkkinarun avulla auki, mutta ratkaiseva karkkinaruhan sitten otti ja katkesi kun siitä alkoi kiskomaan. Onneksi eräästä toisesta Markon lahjapaketeista paljastui Swiss Army Knife, jolla sankari lopulta purki pommin onnistuneesti ihan vain vääntämällä seinämän auki.

Tilanteesta viisastuneena muutinkin karkkipommi vol 2:n avausmekanismia sen verran, että yksi karkkinaruista korvattiin elektronisella piuhalla, jota lauma nelivuotiaitakaan ei varmasti saisi katki. Ongelma korjattu!

PommikakkuKarkkipommi vol 2

Ennenkuin lähden selostamaan seikkaperäisesti pommin rakennusohjeita, pieni varoituksen sana. Karkkipommi ei ole mitenkään vaikea rakentaa (haloo, tällainen tumpelo loi sen!), mutta aikaavievä projekti se kyllä on. Kannattaa varata pommin rakentelulle siis ainakin 2 tuntia aikaa.

Suklaalevyt, joita käytin rakentamisessa, olivat ensimmäisellä kerralla ohuita, suorareunaisia ja pieniä (80g) Pirkan Luomu Reilun kaupan tumma suklaalevyjä. Toisella pomminrakentelukerralla halusin kuitenkin pelata varman päälle – olihan pommi kuitenkin menossa sillä kertaa lastenjuhliin – joten rakensin seinämät hieman paksummista suklaalevyistä. Rakenteesta tuli ehkä tukevampi, mutta ohuempien levyjen etu oli kuitenkin siinä, että niiden sivut ovat suoremmat kuin paksujen – näin ollen liitokset oli niiden kanssa helpompi saada 90 asteen kulmaan.

80-130 g suklaalevyistä rakennettuna pommin sisään mahtuu mukavasti karkkia tuommoiselle 10 lapsen tai 20 aikuisen seurueelle (ellei sitten paikalla ole jotain superherkkusuita). Pienistä suklaalevyistä rakennetun pommin päällystämiseen riittää yksi pötkö marsipaania. Pommin voi varmasti rakentaa myös isoista 400g suklaalevyistä, mikäli on tarvis karkittaa isompi määrä. Tällöin päällystämiseen kannattaa kuitenkin varata kaksi pötköä marsipaania … ja ehkä vielä enemmän aikaa.

Karkkipommi aka pommikakku aka “vaarallinen kellokakku”

6 samankokoista sankarin ruokavalioon sopivaa suklaalevyä (ei täytesuklaata)

1-2 pötköä mustaa marsipaania (riippuen käyttämiesi suklaalevyjen koosta)

1 pötkö punaista marsipaania

1-2 dl tomusokeria

n. 1 rkl (glukoosi)siirappia, juoksevaa hunajaa tms.

reilusti sankarin makuun ja ruokavalioon sopivia irtokarkkeja

4-6 karkkinarua (Snörre tms.)

+ 1 pätkä värikästä sähköpiuhaa

terävä metallipiikki / ohut naula tms.

Pommin rakentaminen

Laita yksi suklaalevy pommin pohjaksi levyn sileä puoli kohden pöytää (1). Lämmitä iso paistinpannu matalalla lämmöllä lämpimäksi (induktioliedellä lämpö 1) ja paina seuraavan levyn yhtä pitkää sivua pannua vasten, kunnes suklaa lähtee sulamaan levyn reunalta. Aseta sulanut reuna pohjaa vasten niin, että suklaalevyn sileästä puolesta tulee pommin ulkoreuna (2). Aseta seinämän kummallekin puolelle esim. juomalasi tukemaan pystytettyä seinämää siksi aikaa kun sula suklaa jähmettyy.

Pystytä toinen pitkä seinämä samalla tavalla (3). Tukevoita pitkien sivujen liitoksia pommin sisäpuolelta valuttamalla saumoihin reilusti ylimääräisestä suklaalevystä sulatettua suklaata. Kuumenna sitten sileäteräinen veitsi ja leikkaa yksi suklaalevy keskeltä kahteen osaan. Näistä osista tulee pommin lyhyet päätyseinämät. Varmista vielä, että päätylevyt ovat oikean kokoiset – mikäli päädyt nousevat liian korkealle, sulata levyä liian pitkältä sivulta, kunnes se on sopivan mittainen.

Päätylevyjen kiinnittämistä varten pitkien sivujen seinämien täytyy olla täysin jäähtyneet ja tukevasti paikoillaan. Ota kolmisivuinen pommi varovasti pystyyn käteesi ja sulata sen lyhyttä sivua hetki paistinpannua vasten. Laita päätyyn kuuluva suklaalevyn palanen työalustalle sileä puoli vasten pöytää ja aseta pommin sulatettu lyhyt pääty sen päälle (4). Tue karkkipommi taas jokaiselta sivulta esim. juomalaseilla. Valuta pommin sisäpuolelle päätysaumoihin lisää suklaata ja anna taas jäähtyä.

Talvella pikajäähdytys onnistui ainakin minun keittiössäni niin, että asetin pommin jäähtymään avatun tuuletusikkunan eteen tai nostin sen hetkeksi parvekkeelle. Kesällä pommille kannattaa raivata sen sijaan hieman tilaa jääkaapista.

Kun suklaa on täysin jähmettynyt, nosta pommi taas paistinpannulle, tällä kertaa vaakasuunnassa niin, että sen kahden pitkän sivun ja päädyn reunat hieman sulavat. Aseta pommin kantena toimiva suklaalevy työalustalle taas sileä puoli pöytää vasten, ja aseta sitten pommi levyn päälle (5). Jäähdytä ja nosta pommi sitten pystyyn, jotta pystyt valuttamaan vielä viimeisille pitkille saumoille hieman sulaa suklaata (6). Jätä viimeinen päätylevy odottelemaan pommin täyttämistä ja päällystämistä.

pommikakku

Pommin päällystäminen ja sulkeminen

Ennen kuin täytät pommin, se pitää päällystää. Tätä varten kauli mustaa marsipaania tomusokeroidulla työtasolla muutaman millimetrin paksuiseksi suorakaiteeksi. Suorakaiteen mitat riippuvat käyttämiesi suklaalevyjen mitoista, joten laske tarvitsemasi levyn koko seuraavanlaisesti:

 • Pituus: suklaalevyn pitkän sivun pituus + 2,5 × suklaalevyn lyhyen sivun pituus
 • Leveys: 3,5 × suklaalevyn lyhyen sivun pituus.

(Esim. mikäli käyttämiesi suklaalevyjen mitat ovat 15 × 7 cm, tarvitset marsipaanilevyn, jonka mitat ovat 32,5 × 24,5 cm.)

Levystä siis tehdään hieman pommin näkyviin jäävien sivujen yhteenlaskettua pinta-alaa suurempi, jotta sen reunat saadaan taitettua pommin alle piiloon.

Sivele kaulimasi marsipaanilevyn keskelle hieman glukoosisiirappia ja aseta pommi huolellisesti aivan levyn keskelle. Leikkaa levyn jokaisesta kulmasta suorakulmainen pala pois niin, että irtileikattavan palan kulma alkaa suklaapommin kulmasta (katso ylläolevasta kuvasta mallia). Tarkista, että leikkaat palat irti suorassa kulmassa.

Sivele marsipaanilevyn jokaiselle reunalle sinne tänne hieman siirappia ja käännä pommi sitten vuorotellen jokaisen sivun päälle. Taita yli jääneet reunat aina pommin alle piiloon.

Lopuksi sinulla pitäisi olla marsipaanilla päällystetty pommi, josta on auki ja päällystämättä enää vain yksi pääty (+ tietysti pohja).

Valmistele seuraavaksi pommin viimeinen seinämä ja siihen sisältyvä avausmekanismi. Kuumenna ohut piikki (itse käytin tupeerauskampani teräspiikkiä) kuumassa vedessä, pyyhi se talouspaperilla tai pyyhkeellä kuivaksi ja sulata sen avulla viimeiseen päätylevyyn reikä. Tee niin monta reikää, kuin sinulla on karkkinaruja. Pujota karkkinarut rei’istä läpi yksi kerrallaan ja tee niihin sitten umpisolmut levyn palapuolelle. Laita yhdestä reiästä karkkinarun sijaan läpi (desinfioitu) sähköpiuha ja solmi senkin pää umpisolmuun.

Nosta pommi sitten pystyasentoon tukien samalla irtilerpattavaa viimeistä marsipaaniläppää kädelläsi, jottei se lähtisi repeytymään irti. Täytä pommi lähes piripintaan karkeilla. Jätä karkkinarusolmuille kuitenkin hieman tilaa!

pommikakku

Sivele pieni nokare sulaa suklaata pommin avonaisen päädyn kahteen kulmaan ja aseta päätylevy paikoilleen, niin että karkkinarujen solmitut päät jäävät pommin sisälle.

Taita marsipaanilevyn viimeinen sivu varovasti pommin viimeisen sivun päälle. Työnnä jokainen karkkinaru varovasti marsipaanin läpi vuorollaan, varo ettei marsipaanilevy repeydy. Käytä kiinnittämisessä taas apuna hieman siirappia. Painele marsipaani paikoilleen niin, että se yltää nätisti kätkemään alleen kaiken suklaan; korjaa mahdolliset repeämät tai vajaaksi jäävät reunat ylijäämäpaloilla.

Koristelu

Laske täytetty ja suljettu karkkipommi varovasti takaisin vaaka-asentoon koristelua varten.

Kauli pötkö punaista marsipaania ohueksi levyksi (2-3 mm) ja leikkaa siitä kolme pommin päälle sopivaa suorakaidetta. Itse otin mallia digitaalisesta kellosta ja leikkasin jokainen suorakaiteen kulmikkaiksi numeroiksi. Tyyli on tässä toki kuitenkin vapaa, kunhan huolehdit siitä, ettei numeroista tule liian isoja. Itse pyrin mahdollisimman autenttiseen MacGyver kellopommiin,  joten jokainen numeroista koostui useammasta palasesta, kuten digitaalisissa numeroissa nyt on tapana.

Liimaa numerot paikoilleen siirapin avulla.

pommikakku

Sitten karkkipommi onkin valmis juhlaan kuin juhlaan! Pientä ohjeistusta sen purkaminen ehkä vaatii, varsinkin, jos pommin vastaanottaja on nelivuotias tai katsellut paljon MacGyveriä (siinähän se naru aina katkaistaan, mikä ei tässä nyt valitettavasti auta mitään).

Markon nelikymppisille olin pakannut pommin pahvilaatikkoon, jonka täytin silkkipaperilla ja paketoin oikean lahjapaketin tapaan. Paketin nostin pokkana lahjapöydälle muiden lahjojen sekaan. Jollen olisi useampaan kertaan maininnut, ettei pakettia saa heilutella tai käännellä, sen sisältö olisi varmaan ollut vielä isompi yllätys. Nyt sankari osasi puheideni perusteella jo vähän epäillä jotain ennen pommin paljastumistakin… ah, ollappa vähemmän lörppäsuu…

Anteron kuusivuotispäiville pommi tuotiin sen sijaan esille kakun tapaan – turhahan sitä olisi ollut piilotella, kun käsittääkseni koko naapurustolle oli eräs kuusivuotias tiedoittanut jo etukäteen, että synttäripöydässä tarjoiltaisiin vaarallista kellokakkua!

karkkipommiAntero 6 v ja vaarallinen kellokakku! Kuva: Juuso Westerlund

Ps. Karkkipommi on helppo tehdä myös vegaanisena, kunhan valitset sisälle vegaanisia karkkeja ja rakennat pommin vegaanisesta suklaasta. Marsipaani on nimittin yleensä vegaanista, samoin karkkinaruista ainakin Snöre lakritsinauha!

Comments ( 13 )

 1. Rindo
  Dearest Ilopilleri! Olet simply a genius ja sait näin iäkkäämmänkin lukemaan hymy huulilla!
 2. Minna - Ku ite tekee
  Aivan nerokas keksintö!
  • Juulia
   Kiitos Minna!
 3. Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  loistoidea :-) Minäkin suurena McGyver-fanina tahdon tuollaisen!
  • Juulia
   :D kiitos!
 4. Mari
  OMG, hieno. Mutta en itse kyllä jaksaisi kahta tuntia tällaista nypertää..
  • Juulia
   En mäkään ihan kenen tahansa vuoksi ;)
 5. Pia / Lyhyenä hetkenä
  No huh huh, miten hieno! Tämä täytyy näyttää myös kotona asustelevalle kokkaavalle diplomi-insinöörille!
  • Juulia
   Kiitos! Jos häneltä tulee idealle paranteluvinkkejä niin niitä otetaan ilolla vastaan :D
 6. peggy
  Hieno idea ja varmasti jokaisen ihmemiehen unelma :D
  • Juulia
   Toivottavasti myös muutaman ihmenaisen/ihmeihmisen :)
 7. Minna Vuo-Cho
  Mahtava idea... Tosin minun täytyy sanoa, ettei oma kärsivällisyyteni riittäisi. Pinjata-kakku oli paljon nopeampi (ja helpompi) :-)
  • Juulia
   Juu ei tämä varmasti ole jokaisen juttu, itse tykkään tällaisestä puuhailusta :) Pinjata-kakku taas kuullostaa mulle paaaljon vaikeammalle! Pitää ehkä yrittää tehdä sellainen joskus!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.